2024. 07. 25.

15 dolog, ami jellemző egy érzelmileg érett keresztényre

Nem kell tökéletesnek lenned, de ha Jézust követed, egyre inkább hasonlóvá válsz Hozzá, és egyre érettebb emberré válsz.
Rád mennyi igaz most a felsoroltakból?

1.Teljesen meg vagyok róla győződve, hogy Jézus szeret engem és értékesnek lát, így nem kell folyamatosan az emberektől szedegetnem a szeretetmorzsákat.

2. Úgy szeretem a felebarátaimat, mint magamat. Egyedülállóként hálás vagyok a családi és baráti kapcsolataimért, miközben várom, hogy társsá váljak./ Házasként első körben a házastársammal és a gyerekeimmel törődöm, csak azután a világ dolgaival és a szolgálattal.

3. Képes vagyok leválni a szüleimről, és különálló, független felnőttként élni. Egészséges határokat húzok velük szemben, mert ez nem jelenti azt, hogy ne szeretném őket. 

4. Képes vagyok reflektálni az érzéseimre és gondolataimra, nem nyomom le őket, de azt sem hagyom, hogy átvegyék felettem az irányítást.

hirdetés

5. Egyenesen, őszintén, tisztelettudóan igyekszem kommunikálni. Nem mindig sikerül, de belátom, ha megbántottam valakit, és bocsánatot tudok kérni.

6. Empatikusan hallgatok meg másokat, anélkül, hogy ítélkeznék felettük, vagy meg akarnám menteni őket.

7. Ki tudom fejezni a fájdalmam és a dühöm anélkül, hogy hibáztatnám a másikat és rá tolnék minden felelősséget.

8. Tisztelem magam és gondoskodom magamról (a lelkemről és a testemről is), mivel hálás vagyok a létezésemért, hogy Isten a saját képmására megteremtett.

9. Közösségben gondolkodom, nem csak az egyéni érdekeim veszem figyelembe. Közbenjárok másokért is, ahogy magamért és a saját családomért is imádkozom.

10. El tudom fogadni az építő kritikát anélkül, hogy egyből védekezni kezdenék.

11. Beszélhetek a saját tapasztalataimról, hitemről, anélkül, hogy rá akarnám kényszeríteni azt másokra. Nemcsak kijelentek, hanem kérdezek is a beszélgetőtársamtól.

12. Képes vagyok szembenézni az igazsággal (még ha fájdalmas is), és őszinte lenni magammal, ezáltal másokkal.

13. Hálás vagyok a korlátaimért, a gyengeségeimért, mert ezek elősegítik, hogy Istenhez forduljak, és Tőle kérjek erőt, bölcsességet.

14. Tiszteletben tartom, hogy mi emberek nagyon különbözőek vagyunk, hiszen más háttérből jövünk, más-más élettapasztaltokkal.

15. Megtanultam bocsánatot kérni és vállalni a felelősséget, amikor egy kapcsolatom megtörik vagy komolyabb konfliktus alakul ki köztem és a másik között.

+1. Komolyan veszem, hogy Jézus megváltott minket, így más nem kell önmagamat megváltanom, ahogy másokat sem. Ettől függetlenül vágyom arra, hogy minél többen megismerjék az evangéliumot, és megtérjenek.

 

Forrás: Pete Scarezzo – Instagram

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés