2022. 07. 08.

Majd megvédenek anyámasszony katonái? – avagy hogyan tud a katonaság férfit faragni a fiúkból

A magyar haderő mindössze 18 ezer fős – és ebben benne vannak a Honvéd Kórház asszisztensnői is. Szerbiában félmillió olyan féri van, akinek a beolajozott fegyvere, a katonaruhája, a bakancsa az ágy alatt van. Ha azt mondják, hogy reggelre a kapuba kint kell állnod, akkor 500 ezer ember teljes menetfelszerelésben kiképezve tudja, hogy mit kell csinálni. Ahhoz, hogy nekünk legyen szavunk, nemcsak hadsereggel kell rendelkezni, hanem egy olyan nemzettel, ahol megpróbált férfiak vannak. Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítójának videóját szemlézzük.

Hogyan jutottunk oda, hogy nemcsak minden fiús anyuka rémálma a hadsereg, hanem minden fiú és férfi rémálma is? Szinte mindenki úgy gondolja, hogy ma már a sorkatonaságra tényleg nincs szükség. De vajon most, hogy a szomszédban dúl a háború, el tudjuk-e még hinni azt, amit ezelőtt fél évvel hitt mindenki, hogy nem kell már nekünk ilyen katonaság? Mondván, hogy a XXI. századi háborúkat nem szárazföldön fogják vívni, hanem vegyi fegyverekkel, szoftverekkel, drónokkal, robotokkal. Mi meg otthon fogjuk nézni a tévét és a Netflixet, a jó sorozatokat, miközben ezek a háborúk lefolynak, csak úgy rajtunk kívül álló módon.

Közben itt dúl a háború a szomszédban, és most is azt látom, hogy nagyon sokan földbe dugják a fejüket, hogy nem, nem, az nagyon messze van. A helyzet az, hogy nincs messze, a szomszédos országban van.

Hol tartunk most? Vajon a NATO tényleg meg fog védeni minket? Magyarországon az elmúlt 30 évben sikerült szétzilálni teljesen a védelmi vonalainkat.

hirdetés

A magyar haderő csupán 18 ezer fős.

A 18 ezer főben benne vannak a Honvéd Kórház asszisztensnői is, a szakácsok, mindenki.  A szomszédos Szerbiában ezzel szemben 500 ezer olyan ember van, akinek a beolajozott fegyvere, a katonaruhája, a bakancsa az ágy alatt van. És ha azt mondják, hogy reggelre a kapuba kiállsz, akkor 500 ezer ember teljes menetfelszerelésben, kiképezve tudja, hogy mit kell csinálni, hogy kell harcolni.

Tehát amikor elkezdünk azon gondolkozni, hogy vajon mi mire vagyunk képesek, akkor ezt vegyük figyelembe, és kezdjünk el nagyon mély önvizsgálatot tartani. Ha bármilyen védelmet biztosítanak a nálunk nagyobb, erősebb országok, az vajon mennyibe fog nekünk kerülni?

Az elmúlt héten jelent meg a hír, hogy a NATO csúcstalálkozója után Joe Biden, az amerikai elnök bejelentette, hogy növeli a katonai jelenlétét Európában. Leginkább Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, a Baltikumban, Romániában és Olaszországban. Minden profi katonai eszköz az amerikaiak kezében van. Mi csak fizetjük ezeket, és ki vagyunk szolgáltatva, hogy Amerikában milyen katonai döntések születnek, és az amerikai geopolitikai érdekeknek vajon áldozatul esünk vagy nem? Biztos, hogy ők jót akarnak nekünk, ugye? – kérdezzük.

Itt tart ma Európa. Ugyancsak ezekben a napokban cikkezett arról a sajtó, hogy Nagy-Britanniában most jöttek rá, hogy olyan mértékben építették le a hadsereget, hogy az utóbbi 300 év legkisebb hadereje van. Mondanom sem kell, hogy a 18 ezer fővel mi sem tudunk nagyot rúgni a labdába. Valóban össze kell szedni magunkat, és itt jön a mi felelősségünk, a magyarok felelőssége is. El kell kezdeni azon gondolkodni, hogy vajon tényleg lehetséges-e olyan világ, hogy másokra bíztuk, hogy majd vigyáznak ránk önként és dalolva, ingyen? Vagy elég, hogy fizetünk és majd meg fognak minket védeni? Kell-e nekünk is részt venni ebben? El kell-e kezdeni összeszedni valamilyen módon az erőnket? Meg tudjuk-e védeni magunkat? Ezek nagyon fontos kérdések. Valószínűleg nem tudjuk megvédeni magunkat, akármennyire fejlesztjük a haderőnket. De ahhoz, hogy labdába tudjunk rúgni,

ahhoz, hogy legyen szavunk, nemcsak hadsereggel kell rendelkezni, hanem egy olyan nemzettel, ahol megpróbált férfiak vannak.

Nézzük meg, hogy a katonaság mire is jó békeidőben, társadalmi szinten. A hadkötelezettség elsősorban azt adja a férfiaknak, hogy leszakadnak az anyjukról. Egy hadseregből visszatérő fiú már egészen biztosan nem tudott visszaköltözni a szüleihez. Ez az egész beavatás arról is szólt, hogy megtapasztaltad a határaidat férfiként. Valakiknek bele kell erőltetnie a férfiakat abba a beavatásba, amelyen keresztül megtapasztalhatják, hogy hihetetlen erejük van. Ez amióta világ a világ, így volt: semmilyen beavatásra nem jelentkeztek a fiúk önmaguktól. Régebben azt mondták: ha nem mész át ezen a beavatáson, akkor le fognak nézni, nem kerülsz be a férfiak közé, nem adnak hozzád nőt.

Gondoljunk bele, ma a semmirekellő, tényleg semmiben meg nem próbált, az iskolákat kijáró, a munkahelyükre bejáró, egyébként meg nagyon prímán Netflixet nézni tudó fiúk gondolják azt, hogy ők a teremtés koronái.  Valójában nem tud parancsolni az, aki nem tud engedelmeskedni. Tele van ilyen emberrel az ország, aki se parancsolni, se engedelmeskedni nem tud. Ezen lehet változtatni egy beavatással, hogy engedelmeskedni is megtanulok.

Ezek belső önuralmi kérdések, és itt kezd el előjönni, hogy mennyire fontos ma az önbizalom az embereknek, ami azt jelenti, hogy én önmagamban is kell, hogy bízzak. Sok férfi kérdezi: 

mitől lesz önbizalmam és mitől leszek magabiztos?

Attól, hogy sok-sok dolgot megtapasztalok, hogy én meg tudom csinálni. Aki nem megy át ezeken a megpróbáltatásokon, az nem tudja megtapasztalni, hogy ő mire képes. De akit átpasszíroznak ezen, abban egy hatalmas magabiztosság, önbecsülés, önbizalom jön létre, ami minden másra kisugárzik.

Az egész világ, az egész nemzet, az egész társadalom gyökerei megerősödnek, hogyha a férfiak megerősödnek.

A másik fontos dolog: megtapasztalni a bajtársiasságot, a közösséget, azt, hogy hogyan kell összetartani, hogyan kell egymást segíteni nagyon nehéz helyzetekben. Minden ilyen helyzetben elkezdenek a gerinctelen és a gerinces férfiak szétválni. Elkezdesz rájönni, hogy meg kell erősíteni a gerincedet, ha addig gerinctelen voltál. Amikor elmész gerinctelenül és gerincesen jössz haza, akkor mindenki fogja látni rajtad a tartást. Ez belülről jön.

Ha te átmentél a tűzön, ha a sűrű erdőt bejártad éjszaka, ha a félelmeiden és a fizikai határaidon voltál túl, akkor válsz megpróbált férfivá. És tudod, hogyha bármi jön, akkor képes leszel ugyanezt megtenni.

A nők felnéznek az ilyen férfiakra.

Nem azért, mert voltak katonák, hanem mert a teljes kisugárzásuk, a problémamegoldó képességük, a terhelhetőségük, a hitük, a belső erejük és a gyakorlati felelősségvállalásuk vonzóvá teszi őket.

Nem lesz kérdés, hogy ő képes-e erre, nem lesz kérdés, hogy észreveszi-e a feladatot: meg fogja tudni csinálni, mert a beavatáson átesett. Aki nem esik át ezen, az soha életében nem gondol arra, hogy ilyen-olyan dolgokba bele kéne állni, határozottan lépni, felelősséget vállalni. Aki meg akarja szerezni azt a kisugárzást, amely tiszteletet szül, annak át kell esni ilyen típusú beavatásokon. Ennek a férfinak más lesz az időbeosztása és a prioritásai, mások lesznek a szavai, a hangszíne, a hangereje. Terveket tud szőni, és azokat meg is tudja valósítani. És az, aki sok-sok megtapasztaláson esik át, érzelmi intelligenciával fog rendelkezni. Ilyen férfiakra lenne szükség.

 

Borítókép - Fotó: Tom Wang | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

7 hozzászólás

  • Válasz A legférfiasabb férfi. Nemátalakító műtét nélkül. 2022. 07. 08. 15:52

    Kedves Bedő Imre, Tisztelt 777blog.hu Szerkesztők!

    Érdekelne a fent említett számok forrása (a magyar és a szerb hadsereg állományára vonatkozó adatok). Némi kutatás után ugyanis enyhén szólva csúsztatásnak érzem a fent leírt adatokat, főként olyan kontextusban, ahogyan Bedő Imre kezeli.

    A magyar haderő 2020-ban 22.700 aktív fővel rendelkezett. Honnan jött az a 18.000? Arra vonatkozóan, hogy kiket számolnak bele, nincs információm, és nem teszek megjegyzést rá, hogy vajon milyen retorikai céllal került be Bedő Imre mondatába az “és ebben benne vannak a Honvéd Kórház asszisztensnői is” megjegyzés.

    A szerb haderő 2021-ben 22.500 aktív fővel rendelkezett. Közel egyenlő a magyarral, de mi vezetünk. Ez az adat természetesen nem szolgálja a cikk ideológiai céljait. Arról szintén nem tudok nyilatkozni, hogy a szerbek beleszámolják-e a konyhás nénit. (Vicc, nem kell ám beleállni, hogy valóban vannak-e konyhás nénik a szerb katonaságnál.) A szerb haderő tartalékos (ismétlem: TARTALÉKOS) állománya 600.000 fő. A magyar haderő tartalékos állománya 20.000 fő. Igaz: lehet rajta mit emelni.

    Ellenben hozzá kell tennem: erősen kétlem, hogy a tartalékos haderő mentálisan és fizikailag felkészült, kiképzésük óta fitt férfiakat jelöl, akiknek szó szerint ott van az ágya alatt fejenként egy beolajozott fegyver (tehát minimum 600.000 szolgálati fegyver lapít akkor a szerb lakosságnál?), s akik majd önként és dalolva fognak tökéletes vigyázzállásban megjelenni az ajtajuk előtt, kifényesített bőrcsizmában, a behívásukat követő 30. másodpercben. Bedő Imre viszont erősen próbálkozik vele, hogy hasonló mértékű felkészültséget hitessen el róluk. A tartalékos sereg pontosan azt takarja, amit Ön igazán megvet: Netflixező férfiakat. Gyakorta munkával hadilábon álló, fizikai és mentális problémákkal küszködő, szociális téren hátrányos, addikcióktól tépázott férfiakat. Ez a kelet-európai realitás. Ez a balkáni realitás. Nem kell itt anyámasszonykatonájának lefesteni a magyarokat, és görög félistennek ábrázolni a szerbeket.

    Szerintem a cikk tudatos módon prezentálja félre a helyzetet. Ha igen, akkor ezt az erényeket komolyan vevő helyeken hazugságnak hívják. Ha nem, akkor pedig tudatlanságnak. A hazugság és a tudatlanság közül melyik férfi erény? Bedő Imre a férfi, illetve férfiasság szakértő biztosan fel tud majd világosítani. A csúsztatás mértékéről a Tisztelt Olvasónak: azok a katonák, akik úgy tudnak megjelenni, ahogyan Bedő Imre a szerbeket írta le, aktívan szolgáló katonáknak nevezzük. Jelen pillanatban az Amerikai Egyesült Államok rendelkezik a legnagyobb haderővel az egész világon. Az U.S.A. katonaságának szárazföldi ágazatánál szolgáló aktív katonák száma 2021-ben: 485.000 fő. Nem éri el a Bedő Imre által emlegetett 500.000 főt. Egy olyan ország nem éri el, akinek szinte végtelen forrása van hadi célokra költeni, ahol a katonaságnak kultusza van és ahol a második világháború óta szinte folyamatosan háborúznak külföldön. A demagóg riogatás mértékéről most csupán ezt.

    Egy utolsó pont: aki szeretne egy képet kapni arról, hogy mire jó a NATO, nézze meg mi zárta le a Koszovói háborút. Főként az emlegetett szerb hadsereggel kapcsolatban lesz érdekes olvasmány. (Bedő Imrének tipp: ha legközelebb NATO és U.S.A. ellenes cikket akar megjelentetni, akkor ne azokkal példálózzon, akiknek pont a NATO – és az U.S.A. – rúgta szét a seggét. Figyelmébe ajánlhatom esetleg Lengyelországot? Ott a szerbek 22.500-a ütközik 120.000-el. Persze a lengyeleknek is csupán 32.000 a tartaléka, tehát kevéssé hangzatos, és nem lehet arra támaszkodni, hogy tudatosan tévesszük meg az aktív és tartalékos között különbséget tenni nem tudó olvasót.)

    Tudom, hogy Bedő Imre más témákat is érintett az írásában, de az külön téma, melyre nem akarok ismét gépelni, lévén, hogy nem érdekel kifejezetten. Engem a könnyelműen kezelt és ideológiailag elferdített, számomra undorító retorikai fogásokkal megtolt, fegyveres erőkről szóló adatok érdekeltek.

    • Válasz Gábor Móricz 2022. 07. 15. 10:01

      A 600 ezer fő PASSZÍV tartalékos. Azaz olyan emberek, akik az előző 30-40 évben kiképzést kaptak. Aktív tartalékosból (akit évente visznek képezni) 2000 fő van. Rájuk esetleg igaz lehet, amit kedves Imre ír. Persze ha ott is olyan adminisztratív vízfej van a katonaságnál, mint itthon, akkor lehet, hogy 100 adminisztrátorra jut 1 katona a terepre.

  • Válasz Wacha Gábor 2022. 07. 10. 09:13

    Nagyon szép a sorkatonaság romanticizálása, kíváncsi vagyok, vajon volt-e sorkatona a szerző.
    A 777 színvonala meg sajnos egyre lejjebb van. Induláskor nagyon szerettem, de mintha kiszállt volna belőle az indító csapat, és maradtak a fordítások, bulvárcikkek és fércmunkák. Kár érte.

    • Válasz Martí Zoltán 2022. 07. 12. 11:03

      Kedves Gábor, különösen izgalmas volt olvasni a sorait, amikor az elmúlt hetekben 13 saját készítésű interjút tettünk közzé és számtalan blogbejegyzést 🙂 A véleményét természetesen tiszteletben tartjuk és köszönjük, hogy megosztotta velünk és az olvasókkal.

  • Válasz Sytka 2022. 07. 14. 21:52

    Nem teljesen világos, hogy ez a vérlázítóan ostoba cikk hogyan kerül a 777blogra? Mi köze ennek konkrétan a kereszténységhez, hogyan kapcsolódik Krisztus etikájához, a krisztuskövető keresztények életszemléletéhez, világfelfogásához, erkölcseihez?

    Azon túl, hogy borzalmas torz képet nyújt arról, mitől férfi egy férfi, rettenetesen egyoldalú is és mintha összemosna két dolgot. Nem mindegy ugyanis, hogy az ember egy háborús helyzetben megtanul a hadra foghatóság miatt önvédelmi készségeket (pl. fegyverekkel bánni) – bár ezt nyilván nem örömében teszi, hanem a kényszerhelyzet hatására. Vagy pedig rajong a kényszerhelyzetért, lubickol benne, hiszen ettől érzi magát férfiasnak, macsósnak, valakinek. Elég világos, hogy a szerző utóbbi felé húz, ennek fényében pedig különösen is felháborító, hogy egy ilyen keresztény szellemiségű blog népszerűsíti ezt a beteg látásmódot.

    Kedves 777, ritkán írok ilyet még az interneten is, de igazán szégyellhetitek magatokat.

  • Válasz Attila 2022. 07. 15. 12:01

    Kedves 777!

    Segítsetek kérlek!

    A keresztény férfiasság lényege a kemény beavatás, legyen annak bármilyen ára, jól értem? Vagy ez nem a keresztény férfiasságról szól, csak egy véleménycikk, ami nem tükrözi a 777 álláspontját?

    Van ex-katona ismerősöm, de talán nem az egyetlen ilyen példa, akiről inkább jut eszembe a megtört, meg nem értett, a múlt “dicsőségében” rekedt és azt visszaemlegető különc képe. Se nem egyenes gerincű, se nem jól funkcionáló, akár a családjában, akár a társadalomban. Pszichológiai sebeket hordoz, amiket a keménysége leplez, de senkit nem ver át vele. És rendkívül egyedül van.

    Persze a kihívás kell, a megpróbáltatás kell, de egy valóban bajtársias közegben (ld. xcc), ahol ezt meg lehet tapasztalni verbális/mentális/fizikai abúzus nélkül, szvsz többet ad az önbizalomnak, mint egy olyan hely, ahol “betörnek”. Ahol az engedelmességet úgy sikerül megtanulni, hogy azt erőszakkal/ranggal/büntetéssel/hangerővel erőszakolják ki. Nem látom lelki szemeim előtt az evangéliumi jelenetet, ahol Jézus, mint a keresztény férfi mintája, a tanítványok buta kérdésére úgy reagál, hogy “Kussolsz, kopasz! 100 fekvő, és többet a hangodat se halljam!”. Az igazi férfi mintája a szolgáló férfi, akinek van autoritása, de mégis mindenkinek a szolgájává lesz, pedig a “rangja” minden tábornokénál magasabb. Vagy nem Jézus lenne az “igazi férfi”?

    Arról nem beszélve, hogy aki éveken keresztül fizikai/pszichológiai/lelki megpróbáltatásokon és abúzuson megy keresztül azért, hogy megtanulja, hogyan kell engedelmeskedni, vagy éppen ezt a mintát sajátítja el ahhoz, hogy hogyan kell parancsolni, az nem, nem lesz magas érzelmi intelligenciával rendelkező ember. Ha eleve az volt, persze, az is marad. Ha nem volt az, olyan ember lesz belőle a családjában, aki miatt a családtagok terápiára járnak, nem fejlődni fog ebben, hanem igazolást kap a további bántalmazásra.

    Persze lehet erről beszélgetni, fontos a férfiasság témája, de ezt most tegyük is félre: engem tényleg az érdekel, hogy jöhetek-e azért a 777-re a jövőben, hogy valóban keresztény véleménycikkeket, tartalmakat olvassak, vagy az oldal fókusza erről elcsúszott valamilyen konzervatív tengelyen értelmezhető, de valójában a kereszténység szívétől távol eső irányba pusztán azért, hogy lapzártáig meglegyen a következő cikk? Ne izguljatok a lassabb tartalomgyártásért, ha ennyire csökken a színvonal. Vagy ha tudatos arculatváltás van a háttérben, akkor erről nyilatkozzatok!

    Ha pedig komolyan gondoljátok, hogy a keresztény férfiasságot a fenti cikk mutatja be a legjobban, és keresztény olvasóitok számára az az ezzel kapcsolatos legfontosabb üzenetetek, hogy ideje lenne megpróbáltatniuk ahelyett, hogy munkába járnak, tanulnak, esetleg kikapcsolódásként Netflixet néznek, és ha lehet, a seregben, akkor fogadjátok el kérlek, a visszajelzést: nem jó irány ez, és potenciálisan emberek életéért feleltek a véleményetekkel! Gondoljátok át, hogy mit képviseltek igazán, és ha teljes mellszélességgel álltok ki mellette, ám legyen – ha van kétely bennetek azonban azzal kapcsolatban, hogy vajon ez lenne-e Jézus üzenete is, akkor lassítsatok!

  • Válasz Lajcsy 2022. 07. 17. 00:04

    8 évet dolgoztam a honvédségnél, beosztásomat nem mondhatom el, de a 30 as éveim elején vagyok még. A mai tinik akik úgy nőnek fel hogy mindent is egyből megkapnak amiért sírnak, kb 60-70% fel sem tudják fogni mi az a haza. S a haza védelme.

    Egyáltalán nem érdeklik őket az ilyen dolgok. Amíg van net, meg mobil, instagram, facebook stb meteorok is hullhatnak az égből.

    Az oktatás borzalmas le alacsonyítása ide vezetett. Történelmet a tanárok eltussolják, sok a kommunista tanár akik szerint akkor minden jó meg jobb volt. Szóval először fejben kellene rendet rakni akik átadhatnák a dolgokat.