2020. 11. 19.

A Te akaratod

Korábban már többször szemléztünk a kárpátaljai gyökerekkel rendelkező TeSó blog írásait – ezúton is így teszünk és közben buzdítunk titeket az oldaluk követésére! Ezúttal Molnár-Kovács Dorottya remek írását osztjuk meg veletek, aki nagyon fontos dologra világít rá: ebben a mostani helyzetben is Istenre kell hagyatkoznunk!

Az utóbbi hetekben összecsaptak felettem a hullámok. Egyszerre „kellett” aggódnom a családom több tagjáért, valamint magamért és a méhemben növekvő, várva várt kis magzatért is. És tudom, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Egyre többünket érint személyesen is ez a borzasztó vírus – már nemcsak a szocializációs szokásaink megváltozása szintjén, hanem veszélyes kórként is, amelynek a lefolyása kiszámíthatatlan. Ráadásul úgy, hogy – főleg ott, ahol mi élünk – az egészségügyi ellátás egyre kevésbé garantált. Túl sok embernek van szüksége ugyanazokra az egészségügyi eszközökre, a véges orvosi figyelemre és az egyre fogyó kórházi ágyakra.

Emberi szemmel nézve – és nekem nincs másom, csak emberi szemem – a helyzet aggasztó.

Hamar túl sok lett számomra a teher, amelyet cipelni kezdtem. A folyamatos aggódás, a félelem és a stressz teljesen megbénít. Újra rá kellett ébrednem arra, amit Isten már olyan sokszor megmutatott nekem: az Ő kezében sokkal jobb helyen vannak a gondjaim, mint a sajátomban!

hirdetés

Megteszek, és hiszem, hogy meg is kell tennem mindent, amit emberileg lehetséges, és ami tőlem telik, de egy ponton túl én már kevés vagyok. Aggódhatok bármennyit, utánaolvashatok mindennek, aminek csak lehet – én magam nem tudok gyógyulást, a problémákból szabadulást hozni. Ezért sokkal jobban teszem, ha teljesen rábízom a helyzetet Istenre. Ha úgy imádkozom: „Legyen meg a Te akaratod! Mert már így is a Te kezedben van az életünk. Eddig is Te voltál mindennek az Ura, és én az irányítani akarásommal, az aggódásommal mégis folyamatosan ki akarom venni a kezedből a kormányt. Adj nekem több hitet és bizalmat abban, hogy Nálad jobb kezekben van minden, mint nálam. Add, hogy teljesen Rád merjem bízni magunkat. Hiszen már így is nálad van minden hatalom.”

A rossz hír az, hogy ha nem bízom életem teljesen Istenre, alakulását akkor sem tudom maradéktalanul irányítani. A jó hír viszont az, hogy rábízni nem feladást jelent, hanem hitet abban, hogy Isten mérhetetlenül szeret bennünket, és nem célja bántani minket. Tanítani persze időnként akar bennünket, de bízhatunk abban, hogy Ő alapvetően jót akar. Hálás vagyok Neki, hogy nemcsak azt tanította meg ez időszak alatt, hogy merjek ráhagyatkozni, hanem a szeretetét és kegyelmét is megmutatta: túljuttatott bennünket a nehezén.

És újra emlékeztetett arra, hogy Ő el tudja venni az aggodalmunkat, és olyan békét ad, amilyenre egyedül nem tehetünk szert. Még jógával vagy antidepresszánsokkal sem.

Ha pedig nincs elég hitünk és bizalmunk Benne, hogy őszintén merjük a kezébe tenni életünket, még ebben is kérhetünk Tőle segítséget.

Molnár-Kovács Dorottya

Forrás: Tesó Blog

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 20. 19:02

    “Emberi szemmel nézve – és nekem nincs másom, csak emberi szemem ” Nagy igazság!! Ez a nézet jelenik meg istenképünkben is,azaz sohasem az Istent érzékeljük hanem amit tudunk érzékelni belőle úgy,hogy azt átrakjuk az emberi gondolkodásmódba,ami aztán elég érdekes képeket eredményez.
    “az Ő kezében sokkal jobb helyen vannak a gondjaim, mint a sajátomban!” Ez hatalmas áthárítás Istenre. Vajon mért nem merünk felnőttként viselkedni? Tegyél meg mindent önmagad,a gondjaid enyhítésére, “Isten nem vágyik tökéletességre tőlünk,Isten ránk vágyik” (Nagy Barbara 20/10/09) A gondokat és problémákat amely az életünkkel együtt járnak,magunknak kell megoldanunk “Nem lesz olyan,hogy Isten egyszer csak meglök hátulról” (Szilágyi Anna 20/10/21) “Megteszek, és hiszem, hogy meg is kell tennem mindent, amit emberileg lehetséges” Jól van,felismerted.
    “Ezért sokkal jobban teszem, ha teljesen rábízom a helyzetet Istenre” Ez a két gondolat ütközik.
    “Legyen meg a Te akaratod!” Ha Isten teljes önállóságot adott nekünk ami feltétel nélküli szeretettel párosul,akkor nem lenne jobb felvenni a felelősség ruháját és tenni amit tenni tudunk?
    “Adj nekem több hitet és bizalmat ” Teljes mértékben bizalmatlanok vagyunk Istennel szemben,pedig Ő feltétel nélküli bizalommal van irányunkban amit mi állandóan visszadobunk. Isten hatalmat adott az embernek,hogy intézze ügyeit,bizalmat és szabadságot adott neki,hogy az Ő jelenlévő jelenlétében élje életét. Addig míg nem tudunk bízni magunkban,nem tudunk bízni Istenben sem,mert nem tanultunk meg bízni és biztonságosan kötődni sem.
    Ezek a gyermekkorunk terhei,amit cipelünk végig.