2020. 09. 08.

Honnan tudhatom, hogy a megfelelő emberhez mentem hozzá?

A világhírű amerikai lelkipásztor, John Piper szerint a rövid válasz erre a kérdésre úgy hangzik, hogy nézze meg mindenki a nevet a házassági anyakönyvi kivonaton.

„Mielőtt megházasodunk, végiggondoljuk a másik alkalmasságát; egyesek alkalmasak arra, hogy a társunkká váljanak, mások nem. Viszont miután megházasodunk, egyetlen tényező teszi alkalmassá a másikat: az, hogy összekötöttük az életünket. Ezt azért tudjuk, mert a Bibliában, az 1 Korinthus 7:39-ben ezt olvassuk: „szabadon férjhez mehet ahhoz, akihez akar, de csak az Úrban.” Más szavakkal: csak kereszténnyel házasodj meg; tehát van, amihez igazodva eldönthetjük a másik alkalmasságát. Van, aki alkalmas, és van, aki nem. 

Azonban miután megházasodunk – az 1 Korinthus 7:12 szerint -, nem bontjuk fel a nem hívővel kötött házasságunkat. Mert valami megváltozik a házassággal.

Az teszi a másikat alkalmassá, hogy összekötöttük vele az életünket. Ő az igazi, és ennek megvan az oka.

Az 1 Mózes 2:24 a házasság alapjairól szóló igeszakasz. Isten itt kijelenti, hogy a férfi elhagyja apját és anyját, és ragaszkodik a feleségéhez. Ketten lesznek egy testté. Jézus később idézi ezt a szakaszt, majd azt mondja: „Amit Isten összekötött, ember szét ne válassza.”

hirdetés

Pál apostol is idézi ezt a szakaszt, és azt mondja: „Nagy titok ez, én pedig ezt Krisztusról és az egyházról mondom.”

Más szavakkal, a házasságban Isten cselekszik.

Hívő vagy nem hívő; Isten cselekszik és olyan köteléket fűz a házastársak közé, amit ember szét nem választhat, mert képmása, drámája ez annak az örök szövetségnek és elköteleződésnek, ami Krisztus és az egyház között köttetett. 

Hogy ki a megfelelő ember, akivel házasságban élhetek? A válaszom az, hogy akinek azt mondtad: „Jóban és rosszban; szegénységben és gazdagságban; míg a halál el nem választ.” Mert ez az egyetlen ember, ez az egyetlen kapcsolat, amely bemutatja Krisztusnak az egyházhoz való örök hűségét.”

Forrás: desiringgod.org

Borítókép: Oleg Parylyak | Dreamstime.com

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Nagy kérdések
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Németh Rezső 2020. 09. 08. 21:24

    Megfelelő ember nem létezik! Csak hit. Akkor is hiszek ha a saját szememmel mást látok! Krisztus ha csak a megfelelő embereket kereste volna nem születik meg.

  • Válasz Wacha Gábor 2020. 09. 09. 04:49

    “Hogy ki a megfelelő ember, akivel házasságban élhetek? A válaszom az, hogy akinek azt mondtad: „Jóban és rosszban; szegénységben és gazdagságban; míg a halál el nem választ.” ”

    Kedves, szép gondolat, és hálás vagyok, hogy az életemben így van, de ezt szerintem ne mondd olyannak, aki egy bántalmazó kapcsolatban él.