2020. 05. 04.

Lenyűgöző film készült a premontrei szerzetesekről – VIDEÓ!

Stílusában és tartalmában is különlegesen értékes filmmel jelentkezett az ODPictures és a ShoeShine csapata, akik a premontrei szerzetesrendet mutatták be – érdemes megnézni hogyan!

Rendkívül igényes és szenzációs képi világgal tarkított filmet készített az ODPicutres és a ShoeShine csapata a premontrei szerzetesrendről, amelyik jövőre ünnepli fennállásának 900. évfordulóját. Az alkotás különleges módon mutatja be a fehér rendi ruhát viselő szerzeteseket, akik többek között az oktatásban jeleskednek, Magyarország több településén is. 

Az ODPictures többi alkotásához hasonlóan ezúttal is törekedtek a film készítői, hogy különlegesen igényes képi világot tárjanak elénk, de figyelmreméltó a narráció nélkül megoldott, remek történetmesélés is. 

hirdetés

A filmben megszólal Fazakas Z. Márton csornai apát is, aki érzékletesen mutatta be, hogy mitől különleges a premontrei nevelés:

“Van egy olyan iskolánk, ahol csak szociális problémákkal küzdő gyermekek vannak, ez a keszthelyi szakgimnáziumunk. Nagy kihívás, mert nem könnyű feldolgozni, ha azt látod, hogy hétfőn úgy jön vissza a gyermek, hogy fel van hasadva a bőre, mert úgy megverték a hétvégén. Nagyon nehéz ez! Lehet, hogy például kiválóan megtanítjuk matekra – de ez kevés: ha a mi iskoláinkba csak ennyit értünk el, akkor zárjuk be őlet. A matekot egy ateista is kiválóan meg tudja tanítani. Ha az a gyermek nem kap valami többletet, akkor nem kell nekünk iszonyatos pénzeket és energiákat rápazaralnunk az iskolák fenntartására.”

A vidám természetű apát tabukat is döntöget, hiszen sokan azt hiszik, hogy szerzetesnek lenni egy középkori dolog. Ilyenkor szerényen előveszi csúcstelefonját, hogy rádöbbentse az embereket: ő is a mai kor gyermeke:

“Legtöbben úgy gondolnak egy szerzetesrendre, mintha egy ősi ócska maradvány lenne, és néhány szegény ember nem találta a helyét, ezért bemenekültek egy kolostorba. Azt hiszik, hogy egész nap iniciálékat másolgatunk. Amikor észreveszik, hogy én is előveszem az iPhone telefonomat – amelyet ajándéka kaptam, mert ennyi pénzt nem adnék érte – akkor látom, hogy lefagynak. Ilyenkor meg szoktam kérdezni, hogy “miért, mit gondoltál, hogy pennával írok egész nap?”… “

A premontrei örökség című film rendezője Huszár Domonkos, míg a producer Bazsik Ádám.

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás