2019. 05. 30.

Dunai hajóbaleset – A személyzet saját életét kockáztatva vett részt a mentésben

Heten életüket vesztették, huszonegyen eltűntek szerda este, amikor a Duna fővárosi szakaszán két hajó egymásnak ütközött. Az eltűntek között van a hajó kéttagú magyar személyzete is, akik életüket kockáztatva mentették az utasokat.

Az elsüllyedt, dél-koreai turistákat szállító hajó fedélzetén 35-en tartózkodtak, ebből ketten a legénységhez tartoztak. A Hableány nevű turistahajó egy szállodahajóval ütközött, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.

A rendőrök szerdán este meghallgatták a balesetet szenvedett Hableány tulajdonosait és teljes cégvezetését – mondta Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

hirdetés

Tóth Mihály hozzátette: a turistahajó személyzete saját életét kockáztatva részt vett a mentésben. Az elsüllyedt hajó legénysége több évtizedes tapasztalattal rendelkezett.

Pál Adrián rendőr ezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy amíg a hatóságok szakemberei a helyszínre érkeztek, addig civilek a balesethez közeli hajókról mentették a vízbe esett embereket.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az ütközés után a Hableány mindössze hét másodperc alatt elsüllyedt. Naponta több ezren vesznek részt hasonló dunai városnéző programokon – mondta Tóth Mihály, aki azt is kiemelte, hogy hasonló balesetre ebben az évszázadban nem volt példa. 

*Kiegészítés: A személyzet tagjait továbbra is keresik. A tapasztalt, 58 éves hajóvezető és az 53 éves matróz kifogástalanul végezte a munkáját, mióta a társaság alkalmazásában állt. (MTI)

 

Forrás/Kép: MTI

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás