2017. 12. 05.

Keksszel mesélték Miklós püspök és Jézus életét

Nemcsak Nyugaton, hanem számos országban az egyik legkedveltebb adventi csemege a spekulatius keksz. Elnevezése vitatott. Bizonyos feltételezések szerint a latin speculum, vagyis a tükör szóból ered, más források a speculator szóból származtatják, ezzel utalva a püspök jelentésre.

A hagyomány szerint eredetileg december 5-én, azaz Szent Miklós napjának előestéjén sütötték a fűszeres, omlós süteményt. A mintás kekszeken olyan ábrák voltak, amelyekkel Bibliai történeteket és Szent Miklós életet lehetett feleleveníteni. Az édességet hagyományos módon fából készített formákban készítették, de ma már szilikon spekulatius forma is kapható. Valószínűleg az ipari termelésnek köszönhető, hogy a kekszre kerülő szimbólumok tárháza jelentősen bővült, és ezzel együtt elveszítette az eredeti jelentését.

Hozzávalók 18 darabhoz:

9 dkg vaj

10 dkg nádcukor

hirdetés

1 rúd vanília vagy 1-2 teáskanál vanília kivonat

1 db M-es tojás

2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

1 csipet só

1 db kezeletlen citrom reszelt héja

2 teáskanál rum

25 dkg liszt

fél csomag sütőpor

5 dkg hántolt mandulaszirom a díszítéshez

liszt+vaj a forma kikenéséhez

A vajat a cukorral és a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a citromhéjat és a vanília kikapart magjait, a fűszereket és a rumot. A liszttel összekeverjük a sót és a sütőport. A sütőporos lisztet hozzáadjuk a tojásos masszához.

A süteménytésztából hengert formázunk, folpackba csomagoljuk és egy órára betesszük a mélyhűtőbe pihenni. Miután letelt az egy óra 200 fokra melegítsük elő a sütőt és a formákat vékonyan vajazzuk, lisztezzük.

A süteményt egyenlő karikákra vágjuk, mindig csak egy karikát vágjunk és egy spatula segítségével eloszlatjuk a formákban. Gyorsan kell vele dolgozni. Minden keksz talpát díszítsük ki mandulaszirommal.

A legfelső rácson 8 perc alatt készre sülnek. Sütőrácson hagyjuk kihűlni a kekszeket. Forrón a belseje még puha, vigyázni kell mert könnyen törik, de miután kihűlt kemény lesz.

Légmentesen zárható dobozban hosszabb ideig eltartható.

Gerlachfalvy Réka

Kreatív
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás