2024. 09. 13.

„A bűnt és a bűnre vezető alkalmat kerüljék” – vélemény a bűnbe esett papjainkról

Napjainkban látott napvilágot több, az Egyházban megtörtént olyan eset, ami bűncselekmény, elítélendő morálisan és erkölcsileg egyaránt. Ezek az esetek szembemennek Jézus Krisztus tanításával és az általa alapított egyházi normákkal. De mit tehetünk mi ilyen esetekben? Hogyan tegyünk tanúságot Jézus Krisztus szeretetéről és irgalmáról akkor, amikor rossz sztereotípiák és általánosítások kezdenek kialakulni a Római Katolikus Egyházzal  kapcsolatban?

Sokunknak volt megrázó olvasni azon bűncselekményekről, amelyeket az Egyházunkban tevékenykedő papi hivatásukat gyakorló emberek követtek el. Ilyenkor az ember nemcsak azért érez keserűséget a szívében, mert az ilyen cselekedeteket alapból elítéli, hanem azért is, mert abban a közösségben fordul elő ilyen, amelyben egyáltalán nem szabadna. Ugyanis a Római Katolikus Egyház, mint ősegyház pont a tisztaságra és Jézus Krisztus szeretetére épül. A szeretet forrása maga Jézus, aki a mi bűneinkért lehelte ki lelkét a kereszten. Ezért elképzelhetetlen, hogy ahol a szeretet a legfőbb parancs, ott hogyan fordulhat elő a szeretettel ellenkező cselekedet.

 „A szeretetet arról ismerjük fel, hogy ő életét adta értünk. Nekünk is kötelességünk életünket adni testvéreinkért.” (1Jn 3,16)

Mi vezethet oda, hogy gyermekek legyenek elszenvedői a gonosznak? Azon gyermekek, akiket szüleik örömmel engednek el ezekbe a közösségekbe, mert hol máshol, ha nem Isten házában lesznek majd a legnagyobb biztonságban? Mélyen együttérzek azokkal a szülőkkel, akiknek a gyermekét ilyen közösségben érte abúzus. Imádkozunk ezen szülők és gyermekek lelki és testi gyógyulásáért! 

Foglaljuk őket mindennapi fohászunkba és gondoljunk rájuk nagy szeretettel!  

Ugyanakkor, muszáj azt is kimondanunk, hogy az Egyház nem ilyen, nem lehet bűnös emberek/papok cselekedetei alapján megállapítani azt, hogy maga az Egyház is bűnös hely lenne. Nem szabad elfordulnunk, sokkal inkább imádkoznunk kell Egyházunk megtisztulásáért, hogy kiszűrve a gonoszt, csak a szeretet kapjon teret most és mindörökké. Mert fontos, hogy félelem és aggódás nélkül küldhessük gyermekeinket keresztény közösségeinkbe.

Vianney Szent János így ír a papságról:

„A pap folytatja a megváltás művét a földön. (…) Ha valaki itt a földön helyesen értené, hogy mi a pap, meghalna, de nem a rémülettől, hanem a szeretettől. (…) A papság Jézus Szívének szeretete.”

Természetesen nincs helye felmentésnek ehhez hasonló esetekben. A következményeknek meg kell lennie Egyházon belül és büntetőjogilag egyaránt. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy nem a mi dolgunk ítélkezni, az ítélet Istené, a büntetés kiszabása pedig a hatóságok dolga.

„Előbb tisztává kell lenni, és csak utána tisztítani; előbb meg kell tanulni a bölcsességet, és csak utána tanítani; előbb fénnyé kell válni, és csak utána másokat megvilágítani; előbb közeledni kell Istenhez, és csak utána hozzá vezetni másokat; előbb meg kell szentelődni, és utána megszentelni; kézen fogni és okosan tanácsot adni.” (Nazianzi Szent Gergely)

Most egy megtisztulási folyamatnak vagyunk szemtanúi, ami – reményeink szerint – segíti majd a katolikus egyházat abban, hogy megszabaduljon a gonosztól és a sátán ördögi munkálkodásától.

Nekünk is óriási feladatunk van ebben a folyamatban. Imádkozzunk papi és szerzetesi hivatásban élő személyekért, hogy Isten segítségével a jóra és a szeretetre törekedjenek, a bűnt és a bűnre vezető alkalmat pedig kerüljék most és mindörökké!

Cursillós ima a papokért

Uram, ne olyan papokat adj nekünk, amilyeneket megérdemlünk,
hanem jó papokat adj nekünk! Uram! 
Akik átérzik hivatásuk fenségét – és nem saját dicsőségüknek tekintik azt akik Neked kívánnak szolgálni,
akik hűségesen feltárják előttünk terveidet, 
akik a Te igazságaidat hirdetik – és nem saját elképzeléseikbe ragadnak bele egyre jobban.
Akik nem restellnek mindenfelé Rólad beszélni, de tudnak saját magukról tapintatosan hallgatni. 
Akik meggyőződéssel hiszik és vallják mindazt, amit Te tanítasz – nem csupán velünk akarják megtartatni Evangéliumodat.
Akik a vagyon harácsolásában nem kelnek versenyre velünk – hanem nekünk példát adva előttünk lépnek a göröngyös útra. 
És kérjük, Uram, segíts minket, hogy megértsük azt, hogy ők is emberek – és segítsd őket is, hogy egyre jobban megértsék és megéljék, hogy mi bennük keressük a te jóságos arcodat, Uram

Borítókép - Fotó: Freepik
Habodász István Vélemény
hirdetés