2024. 09. 03.

“A dicsőítés összeköt minket” – Sikula Gábor, a Crux zenekar gitárosa

A nyár, főleg akkor, ha egy zenekar tagja vagy a megfeszített tempójú koncertezések és utazások évszaka. Nem kivétel ez alól a felvidéki Crux zenekar sem. A modern keresztény dalokkal dicsőítő csapat gitárosával Sikula Gáborral beszélgettünk múltról, jelenről és a Crux jövőbeli terveiről.

Milyen volt a Crux kezdeti időszaka, a megalakulása, és mi az a hajtóerő ami már közel két évtizede hajt benneteket újabb és újabb sikerek felé?

A zenekar 2007-ben alakult Egyházfán. Az alapítótagok közül többen már zenéltünk együtt korábban is különféle templomi énekkarokban, de szerettük volna felépíteni egy olyan együttest, amellyel a templomon kívülre is elvihetjük a dalainkat, így alakult ki a zenekari felállás, amely már a CRUX nevet viselte. Akkoriban még nem tudtuk, hogy mekkora út áll előttünk. Talán nem is az az igazán érdekes kérdés, hogy miért alakultunk, hanem az, hogy miért tartott ki a csapat ennyi éven keresztül, és hogy miért nem adtuk fel azóta sem. Azóta persze voltak tagcserék, de így 17 év után a zenekarunk aktívabb, mint valaha. Én azt érzem, hogy mindannyian, akik a zenekarban vagyunk, szívből csináljuk mindezt, erős elhivatottsággal. Pedig azóta szinte mindannyian családot alapítottunk, és gyakran a munka és a család mellett kell időt találnunk a zenekari feladatokra, ami nem kevés nehézséggel jár. Hálás vagyok az Úr gondviselésének, hogy a mai napig működhetünk és alkothatunk, mindez a saját erőnkből biztosan nem sikerült volna.

 

Mennyire volt fogékony a felvidéki közeg az újfajta, modernebb dicsőítő dalokra? 

Sok mindent megtapasztaltunk az évek alatt, voltak, akik mellénk álltak, segítették a munkánkat, és volt, hogy zárt ajtókra találtunk. Számomra mindig rengeteg erőt ad, ha egy-egy dicsőítés vagy koncert után odajön hozzánk valaki a résztvevők közül, és megosztja velünk, hogy milyen hatással volt rá a zenénk. Számomra ezek nagyon fontos találkozások, mert megerősítenek engem abban hogy érdemes ezt tovább csinálnunk. Hiszek abban, hogy az Isten használni tudja a zenekarunkat, a dalokat, és meg tudja érinteni általuk az emberek szívét. Ahogy azt egy szervezőtársunktól nemrég megtanultuk: a mi dolgunk a vetés, és nem az aratás. A növekedést az Úr adja.

Miért alakult a Dicsőítő Felvidék kezdeményezés és mik az eddig elért eredmények?

A Dicsőítő Felvidék közösséget azzal a céllal alapítottuk, hogy összefogjuk a felvidéki keresztény közösségeket, dicsőítő csapatokat, énekkarokat, zenekarokat, és olyan rendezvényeket valósítsunk meg, amelyeken közösen dicsőíthetjük Istent. Ezáltal is szeretnénk építeni a keresztény könnyűzenei kultúrát a Felvidéken, mert hiszünk benne, hogy a közösségben történő dicsőítés fontos része lehet a lelki életünknek. 2022 óta eddig összesen 28 rendezvényünk valósult meg, összesen 18 felvidéki zenekar együttműködésében, szerte az országban. Ezeket a rendezvényeket részben önerőből, részben támogatásokból, adományokból valósítjuk meg.

Sok pozitív visszajelzést kaptunk erre vonatkozóan, látjuk azt, hogy nagy szükség van ilyen jellegű rendezvényekre, így ezt a munkát is szeretnénk folytatni, rendszeresen visszatérni minden régióba, és építeni az együttműködést mindenkivel, aki nyitott rá.

Ebben a hónapban kerül sor a Szikra díj idei átadására. A keresztény könnyűzenei díjátadón versenybe száll a zenekar?

Igen, az idei évben három kategóriában is jelölték a zenekarunkat: a legjobb dicsőítő dal, a legjobb videoklip és a legjobb élőben előadott produkció kategóriában is bekerültünk a 3 legjobb közé. Mindez hatalmas elismerés számunkra, és hálásak vagyunk, hogy a szakmai zsűri is értékeli a munkánkat. Az idén pedig a shortlist-es előadók dalaival élő stúdiós felvételek is készültek, amelyek szeptember 5-én a Szikra Díjátadó Filmben kerülnek bemutatásra online.

A többéve tartó koncertezés alatt feltudnál idézni egy vagy több kellemes élményt ami megmaradt benned?

Rengeteg olyan élményünk van, amire jó visszaemlékezni, nehéz közülük választani. Az elmúlt évek legnagyobb élménye a 2022-es Ez az a nap! dicsőítés volt a Puskás Arénában, felejthetetlen érzés volt ennyi emberrel együtt dicsőíteni. Számomra azok is nagyon különleges alkalmak, amikor olyan közösségekhez látogatunk el, ahova már visszajárunk, ahol ismerik és velünk együtt éneklik a dalainkat, az mindig nagyon felemelő élmény.

A zenekar profiljába beletartozik, hogy katolikus és református templomokban is dicsőítetek, honnan jött az ötlet?

A zenekarunk tagjai római katolikusok, de a dalaink mindenkihez szólnak, felekezettől függetlenül. Arról szeretnénk tanúságot tenni a dalokban, hogy számunkra mit jelent az Istennel való kapcsolat – nagyon gyakran a saját, emberi érzéseinket, küzdelmeinket fogalmazzuk meg a dalokban. Ezeket az érzéseket mindannyian átéljük, azok is, akik vallásosak, és azok is, akik még keresik Istent.

A dicsőítés ezért összeköt bennünket, ezért is szervezzük a rendezvényeinket ökumenikus jelleggel.

 

Mit lehet tudni az új videóklipről?

Idén jelent meg az Erős váram című videoklipünk, amely a zenekarunk eddigi legnagyszabásúbb munkája. A dalt a 91. zsoltár ihlette, amelynek a szimbólumai a klipben is sok helyen megjelennek. A videó különlegessége, hogy vágás nélkül, egyetlen felvétellel készült. A forgatáshoz egy raktárépületet alakítottunk át, így több hetes előkészület előzte meg a felvételt. A forgatási nap is nagyon izgalmas volt, több felvétel készült, hiszen a forgatás során nem volt lehetőségünk az utólagos javításokra, vágásokra. A nap végén viszont egy csodát élhettünk meg – a legutolsó felvételnél a lemenő nap néhány percig egy olyan szögben világította át a termet, ami egy nagyon különleges hatást keltett a videón. Ezt elképzelni vagy megtervezni sem tudtuk volna, mi magunk is alig hittük el, ami történt. Nem volt kérdés, hogy ez a legutolsó felvétel lett a végleges videó, hiszen egy megismételhetetlen pillanatot örökített meg.

Imádkoztunk azért, hogy a Szentlélek áldja meg a forgatást, de nem gondoltuk volna, hogy ez ilyen formában is megjelenik majd a klipben.

Úgy tudom, hogy az idén Komáromban is lehetőségetek nyílt zenélni egy különleges helyszínen. 

Igen, a komáromi Krisztus-kiállításon jártunk. Egy nagyon különleges alkalom volt, egy gyönyörű helyszínen, a komáromi Limes Galériában, ahol lenyűgöző festmények között zenélhettünk. Megtiszteltetés volt számunkra ez a felkérés, egy felemelő élmény volt a koncert.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Az idei évünk már eddig is nagyon sűrű volt, és az év végén sem lesz megállás. Szeptember elején több felvidéki helyszínen is koncertezünk, szeptember végén pedig folytatjuk a Dicsőítő Felvidék rendezvényeket. Szeptember 28-án Marcelházán, október 19-én Alsóbodokon, november 9-én pedig Ipolyságon dicsőítünk majd. Az évet pedig szeretnénk ismét hazai pályán, egy karácsonyi koncerttel zárni. A koncertek mellett pedig idén még egy videoklip megjelenés is várható, illetve új dalok is készülnek közben. Nagy lendületet érzek most a csapatban, a jövő évünket pedig szintén hasonló ütemben folytatjuk, és szeretnénk minél több helyre eljutni.

Koller Jozef

Borítókép - Fotó: Crux / Facebook
Interjú
hirdetés