2024. 07. 24.

Mi tarthatja a fiatalokat az Egyházban? – egy friss kutatás rávilágít

Mike Schmitz atyát, ismert Youtubert az előző héten megrendezett amerikai Eucharisztikus Kongresszuson arról kérdezték, vajon mi tarthatja meg a fiatalok az Egyházban, milyen gyakorlatok működnek? Egy friss kutatást idézve három kulcselemet említett.

Fiatalok mindig lesznek az Egyházban, és ahogyan Ferenc pápa fogalmazott 2013-ban a riói Ifjúsági Világtalálkozón, néha az a dolguk, hogy „rendetlenséget csináljanak”; az Egyháznak pedig nem kell “eltakarítaniuk” utánuk, hanem hasznosítanunk kéne a fiatalság nyughatatlan, kreatív energiáját Isten országának építésében.

Ma a fiatalok éheznek a hiteles közösségekre és kapcsolatokra, mind Istennel, mind a többi emberrel, ugyanakkor szkeptikusak az intézményekkel szemben, és nem bírják elviselni a képmutatást. Ahhoz, hogy hiteles lehessen az Egyház a fiatalok szemében, őszintének kell lenni a kudarcokkal, hiányosságokkal, gyengeségekkel kapcsolatban, de nem kell félni attól, hogy szembe menjünk a materialista világ gondolkodásmódjával. Mike Schmitz atya nemrég megosztotta egy tanulmány eredményeit, ami azt a kérdést vizsgálta, hogy mi tartja meg az Egyházban felnőttkorukban is a katolikusnak nevelt fiatalokat? Az amerikai tanulmány szerint a katolikus neveltetésben részesült fiatalok 80-90 százaléka felnőve már nem tagja az Egyháznak (és a népszámlálási adatokat nézve Magyarországon is a hívek drasztikus csökkenését láthatjuk), és ez a tény természetesen fájó. De mi a helyzet azzal a 10-20 százalékkal, akik megmaradnak? Mi tartja őket az Egyházban, mi az, ami működik?

“A kutatás vezetői három dolgot találtak. Először is, azok a fiatalok, akik később felnőttként is gyakorló hívők maradtak, hetente legalább egyszer részt vettek a plébániájukon a vasárnapi misén kívül valamilyen más programban, aktivitásban is, például az ifjúsági hittancsoporton vagy bibliaórán. A második pont, hogy ezek a fiatalok Jézust, mint valóságos személyt ismerték meg. Sokan egy-egy szentségimádás vagy gyónás során tapasztalják meg, hogy az Úr él, hogy valóságos az Ő jelenléte, és a Vele való találkozás megváltoztatja az életüket. A harmadik dolog pedig, ami ezeket a fiatalokat az Egyházban tartotta, hogy

hirdetés

a szüleiken kívül volt egy másik felnőtt, aki foglalkozott velük, aki kísérte őket a hit útján, aki időt és energiát szánt rájuk.

Nagyon fontos, hogy ne csak mintát adjuk, hanem lépjünk is bele a kapcsolatba, és ezt mindannyian megtehetjük.”

Az atyától azt is megkérdezték, hogy mit tehetnek azok a szülők, akik látják, hogy gyermekük távolodik Istentől és az Egyháztól. “Nézzétek rá a saját lelki életetekre. Szülőként ti vagytok a minta. Papként én is példát adok a diákjaimnak. Érdemes feltenni a kérdést: ha a gyermekeim úgy élnék meg a Krisztusba vetett hitüket, ahogy én élem, szentekké válnának? Hogyan tudnám hitelesebben átadni a hitem? Járok rendszeresen gyónni? Követem Jézus szavát? Szolgálom a szegényeket? Nem feltétlenül kell kioktatni a gyerekeket vagy prédikálni nekik. Az is közelebb hozhatja őket az Egyházhoz, ha imádkoztok értük, és ha megbízható forrásból származó, tartalmas, elgondolkodtató videókat és podcasteket küldötök át nekik, vagy megvehetitek Ferenc pápa Öllelek Benneteket! c. könyvét is.”

A pápa gyakran hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy a fiatalokat meghallgassák és jobban bevonják őket az Egyház életébe. Egy könyvében (God is young – Isten fiatal) azt írja: „A serdülők keresik a konfrontációt, kérdéseket tesznek fel, mindent megkérdőjeleznek, válaszokat keresnek. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy mindent megkérdőjelezzenek”. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Egyház nem gondolhatja, hogy „azért fiatal, mert elfogad mindent, amit a világ kínál neki, azt gondolva, hogy megújult, mert félreteszi az üzenetét, és úgy viselkedik, mint mindenki más a világban”.

A csökkenő tendenciák elsőre talán csüggedéssel töltenek el bennünket, de látnunk kell, hogy ez most a megújulás korszaka – a Szentlélek a fiatalok generációján keresztül szól az Egyházhoz és híveihez, és arra hív minket, hogy új módon legyünk hívők. Ez az időszak, bár próbatételes, de nagyon gyümölcsöző is lesz.

Források: aleteia.org, cruxnow.com, americanmagazin.org

Fordította: Fekete Ági

Hírek
hirdetés