2024. 07. 09.

„Ne panaszkodjunk folyton a Jóistennek!” – Janikovszky Éva gondolatai

Janikovszky Éva munkássága maradandó hatást gyakorolt a magyar gyermekirodalomra, a könyvei ma is kedvelt olvasmányok felnőttek és gyerekek körében egyaránt. Amit talán kevesebben tudnak róla, hogy hitt Istenben, és fontosnak tartotta a hálát – erről is szól ez a néhány sora.

„Ne panaszkodjunk folyton a Jóistennek, őrangyalunknak, vagy annak, akiben hiszünk!

Vegyük észre, hogy vigyáz ránk, és legyünk hálásak neki.

Köszönjük meg, hogy ha már hülye fejjel felmásztunk a létrára, le is tudtunk jönni. Hogy sietve lelépve a villamosról, nem ficamítottuk ki a bokánkat. Hogy azt a ronda nagy dongót kergetve, úgy borítottuk fel a fikuszt, hogy csak a cserép tört el. A sor bárki által folytatható.

Nem kell nagy hálálkodás, elég ha csak annyit mondunk: köszönöm. Érteni fogják. És azt is értik, ha kérünk valamit, csak ne kezdjük jajgatással. Fogalmam sincs, milyen frekvencián jutnak el a köszönetek és a kérések az illetékeshez, de eljutnak. Van, ami nem teljesíthető.

S befejezésül egy gyermeteg, ám hatékony javaslat. (Kipróbálva!) Azokban a pillanatokban, amikor jól érezzük magunkat – hazaértünk, hűvös a lépcsőház, a kinti hőséghez képest a lakás is elviselhető, levetettük a cipőnket, végre leültünk, ettünk egy falatot, ittunk is rá, sőt letusoltunk vagy beültünk a fürdőkádba – mondjuk azt, hogy ez jólesett! Hangosan.

Csodálkozni fogunk, hogy naponta hány jó percünk akadt.

Ha estig nem felejtjük el – ez memóriatréningnek is jó –, köszönjük meg az illetékesnek az elmúlt napot.

Lefekvés előtt nézzünk fel a csillagos égre. Mert kánikulában csillagos az ég. Itt nem kell semmit mondani, érezzük úgyis, hogy ott van, és szép. Mi meg itt.”


Fotó: Fortepan/Hunyady József

Janikovszky Éva (1926-2003) magyar írónő, szerkesztő és meseíró, akit leginkább gyermek- és ifjúsági könyvei tettek híressé. Munkássága a gyermekirodalom területén kiemelkedő, és írásai számos generáció számára meghatározók voltak hazánkban.

Legismertebb művei közé tartozik a „Ha én felnőtt volnék”, „Kire ütött ez a gyerek?”, „Már megint” és „Velem mindig történik valami”.

Munkásságáért számos díjat kapott, többek között a József Attila-díjat, az IBBY (Nemzetközi Gyermekkönyvtanács) díját, és a Pro Urbe Budapest díjat.


UPDATE – A 777 csapatának közleménye a cikk kapcsán

A 777 szerkesztősége elnézést kér azoktól az olvasóktól és követőktől, akiket megbántottunk a 2024. július 9-én megjelent cikkünkkel, amelyben Janikovszky Éva gondolatait szemléztük.

Szerkesztőtársunk nem volt tisztában az érintett személy vállalhatatlan múltjával, így azzal sem, hogy a kommunista diktatúra támogatója volt, férje pedig a rettegett ÁVH tagja. A szerkesztőségen belül átbeszéltük a történteket és meghoztuk azokat a döntéseket, amelyekkel a jövőben reményeink szerint elkerüljük a hasonló eseteket. Ezek a döntések kizárólag a szerkesztőség tagjaira tartoznak, a 777 nem oszt meg ezzel kapcsolatban további információkat.

Külön köszönjük azoknak a jószándékú olvasóinknak a figyelmeztetéseket, akik megsejtették, hogy nem egy, a kommunista államhatalommal és egyházüldözéssel szimpatizáló ember tisztára mosása volt cikkünk célja. Akik követték a munkánkat az elmúlt nyolc évben és azt gondolják, hogy mi bármikor is támogatunk olyan személyeket, akiknek ilyen terhelt múltjuk van, azok igazából nem ismernek bennünket. Mi Mindszenty József és Boldog Brenner János oldalán állunk, a Krisztusért életüket áldozó vértanúkra példaképként tekintettünk eddig is – és ez ezután sem változik.

Megtehetnénk, hogy töröljük a cikket és ezzel a hozzászólásokat is a feledés homályába küldenénk. Azonban szembenézünk felelősségünkkel, vállaljuk az elkövetett hibát, a cikket pedig ezzel a közleménnyel kiegészítve meghagyjuk az oldalon. Ezt diktálja a lelkiismeretünk és ezzel fejezzük ki azt a szilárd álláspontunkat is, hogy a jövőben is – ahogyan eddig – kizárólag a 777 csapata döntheti el, hogy az oldalon milyen tartalmak jelenhetnek meg, semmilyen külső nyomásnak nem engedünk. Ahogy eddig is, úgy a jövőben is hálásak leszünk a jobbító szándékú kritikáért, a megbélyegzéstől mentes véleményért.

Elnézésüket kérve, a 777 csapatának nevében:

Martí Zoltán főszerkesztő

Borítókép - Fotó: Kultúra.hu
Idézet
hirdetés