2024. 06. 07.

„A szeretet tartja életben” – három felekezet lelkipásztora imádkozott a 105 éves Laci bácsiért

Megindító jelenetsor: a 105. születésnapját ünneplő Papp Lászlót, azaz Laci bácsit három felekezet papja, illetve lelkésze is megáldotta egy közös istentisztelet keretében. „Hála van bennem a végtelen irgalmas Isten iránt, aki megadja nekem azt, hogy dicsőíthetem Őt” – mondta az ünnepelt.

1919. május 30-án született, így most töltötte be a 105. évét Papp László, akit egy hálaadó istentisztelet keretében köszöntöttek Szarvason, az Evangélikus Ótemplomban. 

Lázár Zsolt evangélikus esperes az istentiszteleten a napi ige felolvasása után kiemelte: Laci bácsi köszöntése összehozta a lelkészeket, különböző egyházi személyeket és a teljes gyülekezetet is olyan létszámban, ami ma már ritkaságnak számít, ha személyes találkozásról van szó. 

Laci bácsi mindegyik szarvasi gyülekezet számára különösen fontos, így nagy örömmel szerveztek közös alkalmat az ő tiszteletére.

Megható volt látni, hogy a lelkipásztorok – felekezettől függetlenül – ugyanolyan szeretettel, közösen imádkoztak Laci bácsiért.  

„Rendkívüli életkort ért el az egykori mérnökember, hiszen nagyon kevesek érik meg a 105. születésnapjukat” – mondta a lelkész. Az ünnepeltről elárulta, hogy még mindig jó vele beszélgetni, bármilyen témában, hiszen mindig van valami bölcsesség, amit átad.

Laci bácsi a beszédét egy igével kezdte: „Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, megőrzi szíveteket és értelmeteket Krisztus Jézusban”. (Fil 4,7) „Az értelem, az emberi ráció szóba sem jöhet az isteni akarattal, tervekkel szemben” – hangsúlyozta. „Itt, Szarvason csepegtették belém az evangéliumi gondolatokat és tisztaságot, ami szerint igyekeztem élni egész életemben.

Minden Isten dicsőségére történik!”

– tette hozzá.

Laci bácsi a gyülekezetnek elmondta, hogy két fogalom hatja át a lelkét: a szeretet és a hála. „Hála van bennem a végtelen irgalmas Isten iránt, aki megadja nekem azt, hogy dicsőíthetem Őt” – mondta. Úgy érzi, hogy hosszú életkora Isten ajándéka és dicsősége is.

Fotó: Fabó János/Beol

Hálás az evangélikus egyháznak is, mert amikor Nagykőrösről eltanácsolták a gimnáziumból és máshová nem akarták felvenni, egyedül Szarvason fogadták be és itt „faragták emberré”. Érettségi után elhagyta a várost, mérnöki iskolát végzett, élt, megnősült kétszer is, és gyermekei születtek, Mónika és Lilla. Hatvan év után tért vissza Szarvasra, ahol diákkori szerelmét, Dankó Margitot vette el feleségül. Harminc évig élt boldogan Margittal, ám végül elszakadtak egymástól. Mint mondta, a felesége most nagyon beteg, minden nap imádkozik érte, és ugyanúgy szereti, mint korábban.

Papp László 1919. május 30-án született egy vagonban, épp akkor, amikor családjának el kellett hagynia a Partiumot a trianoni békediktátum előtti időszakban, mert jöttek a románok. Ezek az események számunkra már történelem, de Laci bácsi életének szerves részét képezik. Az esperes hangsúlyozta: az ünnepeltet a szeretet tartja életben, amely átjárja az életét.

Borítókép - Fotó: YouTube/ Szarvas TV
Példaképek Tanúságtétel
hirdetés