2024. 05. 23.

Rekordot döntött a Chosen – még egy sorozatot sem fordítottak le ennyi nyelvre

A Jézus életéről szóló népszerű sorozat már 50 nyelven elérhető, és több száz további nyelven tervezik még szinkronizálni vagy feliratozni.

Manapság drámain megnőtt a lefordított műsorok nézettsége, mégis kevés olyan műsor van, amit több nyelvre is szinkronizáltak. A szinkronizálásból ugyanis kevés profit származik. Ez azonban az olyan nonprofit szervezeteket, mint a Come and See Foundation nem befolyásolja.

A Netflix egyébként körülbelül három tucat nyelvre tudja szinkronizálni a tartalmait. A Baywatch című tévésorozatot például 34 nyelvre fordították le, ami a rekord volt egészen addig, amíg a Come and See bele nem kezdett a Chosen szinkronizálásába.

A Come and See célja, hogy

a Chosen  egymilliárd emberhez eljusson, hogy ezáltal közelebb hozza őket a keresztény hithez.

A mostani 50 nyelv mellett további 550 nyelvre tervezik lefordítani. A műsor egyetlen évadának új nyelvre történő lefordítása körülbelül 3-5 hónapot vesz igénybe. A folyamat felgyorsítása érdekében ezért a fő fordítók együttműködnek más, fordításra szakosodott szervezetekkel is. A már leszinkronizált részek egyébként a Chosen alkalmazásban érhetők el.

A Bibliafordítási projektekhez hasonlóan a legtöbbet beszélt nyelveket részesítették előnyben. Vannak azonban kivételek is, mint a 2023-ban madagaszkár nyelvre készült fordítás, melyet Madagaszkár elnökének, Andry Rajoelinának a kérésére prioritásként kezeltek. Rajoelina ugyanis látta a Chosen-t, és azt szerette volna, hogy az országban mindenki megnézhesse.

Kyle Young, a The Chosen marketingvezetője elmondta, hogy a sorozat már 200 millió nézőt ért el. Az Egyesült Államokon kívüli nézettség már nagyobb, mint az amerikai nézettség. A műsor különösen Brazíliában, Mexikóban, Indiában, Lengyelországban és a Fülöp-szigeteken lett népszerű.

„Az egész világon robbanásszerű növekedést tapasztaltunk a The Chosen esetében” – mondta. „Ha a fordítási munka rossz lenne, biztosan nem látnánk ekkora érdeklődést. Ez egy fontos tényező a nemzetközi sikerben”.

„Azért imádkozunk, hogy Isten ezt a tévésorozatot használja fel arra, hogy az egész világon jelentős hatást gyakoroljon, és minél többen megismerhessék azt a reményt, amely egyedül Jézusban található meg” – fogalmazott Rick Dempsey Sr., a Come and See alelnöke.

A fordítás során együtt dolgoznak az adott nyelvet beszélő lelkipásztorokkal, bibliafordítókkal és bibliatudósokkal. Dempsey szerint ugyanis a következetesség érdekében az adott bibliai szakaszt a helyi nyelvű Bibliában ismert változatra kell lefordítani.

A The Chosen várhatóan még három évada lesz, utána befejeződik.

A sorozat további 550 nyelvre történő lefordítása még évekig folytatódni fog ezután. A készítők szerint mindez megéri, mert a sorozat több mint egy show. Azok az emberek, akik nézik, nemcsak rajongókká, hanem Jézus követőivé válhatnak.

Forrás: Christianity Today, Axióma

Borítókép: The Chosen
Hírek Szemle
hirdetés