2024. 05. 21.

Telt házas stadionra számítanak Miskolcon az Ez az a nap! szervezői

14 000 ember 20 különböző nemzetből együtt dicsőíti a mindenható Istent. Ez – Istennek legyen hála – nem álom, hanem valóság, mégpedig az idei Ez az a nap! várakozása, melyre június 1-jén a miskolci DVTK Stadionban kerül sor. László Viktort, az Ez az a nap! dicsőítő mozgalom vezetőjét arról kérdeztünk, mi a céljuk a rendezvénysorozattal, hogyan gazdagíthat minket a dicsőítés, és Isten mely víziói bontakoznak ki a munkájuk által.

Tavaly Debrecenben, idén Miskolcon kerül sor az Ez az a nap! dicsőítő rendezvényre. Miért döntötök az utóbbi években vidéki helyszínek mellett?

Az Ez az a nap! 2000 óta szervez felekezetközi dicsőítő ünnepeket. Az első évtizedben Budapesten szabadtéren, például a Margitszigeten vagy a Hősök terén szerveztük meg nagyszabású rendezvényeinket, a 2010-es években pedig a Budapest Arénában. 2022-ben megtöltöttük a nemzet új stadionját, a Puskás Ferenc Stadiont, ahol 40 ezer ember együtt dicsőítette Istent, bizonyára a 777 olvasói közül is voltatok ott. Jubileumi rendezvényünk után úgy éreztük, meg kellene próbálni az ország vadonatúj és nem csak futballra alkalmas stadionjait körbejárni, így jött a gondolat, hogy vidéki városokba menjünk, ahol egy-egy régió intenzívebben képviseltetheti magát.

Tervünk, hogy a következő években Szeged, Szombathely vagy Székesfehérvár stadionjaiba is szervezzünk Ez az a nap!ot, így az ország minél több részére elvigyük a lelkületünket. Törekszünk határközeli helyszíneket választani, hogy a szomszédos nemzeteket is meg tudjuk hívni. Tavaly Debrecenben Nagyvárad volt a testvérvárosunk, és több ezer román testvérünk jött el Jézust dicsőíteni. Idén több ezer szlovák testvérre, és természetesen felvidéki magyarokra is számítunk. A telt házas Puskás után nemzetközi szintre tudott lépni mozgalmunk; úgy gondoljuk, hogy a közös dicsőítés a megbékélés felé is új utat nyithat.

A szomszédos nemzetek felé való nyitottságot jelzi, hogy az előadók között szerepel egy szlovák dicsőítő zenekar is.

Az elmúlt időszakban többször is volt már arra példa, hogy nem angol nyelvű külföldi előadó lépett fel az Ez az a nap! Színpadán. A Timothy& Tretí deň nem egy egy órás blokkot kap, hanem néhány dicsőítő dalt énekelnek el, de ez egy fontos jelzésértékű lépés, amellyel kifejezzük a szlovák testvérek felé való szimpátiánkat, és azt a hitünket, hogy

Jézust együtt dicsőítve a történelmi konfliktusok és sebek begyógyulhatnak.

A dicsőítő est során rövid üzenetek is elhangzanak majd szlovákul.

Mely előadók teszik különlegessé az idei Ez az a nap!-ot?

A fentebb említett szlovák formáción túl egyrészről jelen lesz a Magyar Continental Singers, akik legalább 35 éve szolgálnak a zenei misszióban, és évről évre körbeturnézzák az országot. Ők vezetnek be minket a dicsőítésbe, majd érkezik az EMaBISz Worship, az erdélyi baptisták színvonalas zenekara, akik nemcsak régiójukban, hanem az egész Kárpát-medencében népszerűek. Dicsőíteni fog az Agapé Worship, egy fiatalokból álló, tehetséges, friss csapat, akik saját dalokat is írnak, és az elmúlt években országosan ismeretté váltak. Fellép a már klasszikusnak számító Pintér Béla és Csiszér Laci, nekik is nagyon örülünk. Színpadon lesz Pajor Tamás is, aki a keresztény könnyűzene egyik legismertebb, legkultikusabb személye, a rap műfajának meghonosítója Magyarországon. Az ő megtéréséről szól a ’90-es években debütált Rocktérítő c. film. Izgalmas programmal készül, régebbi és új dalokkal egyaránt. Dicsőíteni fog Tibes keresztény rapper is, aki a fiatalok nyelvére írt műfajban mondja el üzenetét.

Az estét Chris Tomlinnal, többszörös Grammy-díjas énekessel zárjuk, akit a New York Times a legénekeltebb szerzőnek és dicsőítőnek rangsorolt be, azaz az ő dalai a legelterjedtebbek az egész Földön. Többek között ő írta a töretlen népszerűségnek örvendő Mily nagy Istenünk! és a Nincs más Isten című számokat, vagy a közelmúltban megjelent Holy Forever című dalt. Nagy zenekarral készül, másfél órás dicsőítéssel, és a Mily nagy Istenünk! valószínűleg több nyelven is el fog hangzani.

Milyen gyümölcseit látjátok egy ilyen rendezvénynek akár az egyes emberekre, akár az adott városra nézve?

Sokan térnek meg egy-egy Ez az a nap! során, Debrecenben körülbelül kétezer fő fogadta be Jézust a szívébe, de több ezren, akik korábban lankadtak a hitükben, vagy csak buzdításra, megerősödésre volt szükségük, megújulnak, hiszen óriási erőt lehet meríteni abból, ha az élő vizek Forrásából iszunk, és ha ennyi felekezet, generáció és nemzet együtt dicsőít.

Fontos gyümölcs még, hogy mindig felkeressük a helyszínt adó város polgármesterét, és eddig mindenhol nyitott kapukra leltünk; a polgármesterek személyesen is részt vesznek az alkalmon, ezáltal kifejezésre jut, hogy nem pusztán egy belterjes keresztény rendezvényről van szó, hanem annál sokkal többről. Az idei rendezvény témája a remény, és ha valamire most szükségünk van, az az élő reménység. A vidéki események a helyi aktív közösségek, plébániák és gyülekezetek összefogásából tudnak ennyire sikeresek lenni. Egy miskolci református lelkész az udvarában gyakran hallotta, hogy mekkora az öröm, amikor a DVTK csapata gólt rúg, és azért imádkozott, hogy egy nap Jézus nevét zengjék a stadionban. Egymásra találtunk, összevontuk az erőinket, így született meg az a hatalmas és példaértékű gyümölcs, hogy

a miskolci Ez az a nap! létrejöttén közel 50 közösség és gyülekezet együtt munkálkodik.

Az Ez az a nap! a találkozások helye is; tavaly Debrecenbe sok kárpátaljai édesanya érkezett gyermekével, hogy a dicsőítő esten végre találkozhassanak Magyarországon dolgozó férjükkel. De ezenfelül sok fiatal számolt be arról, hogy itt ismerték meg a leendő házastársukat, itt mélyedt el a kapcsolatuk vagy kaptak kijelentést egymásra vonatkozóan, úgyhogy nem túlzás, hogy könyvet lehetne írni az Ez az a nap! gyümölcseiről. Rendezvényünkön a békéért, a háborúk megszűnéséért kiemelten fogunk imádkozni. Azt gondolom, nagy bizonyító erővel bír, mikor különböző felekezetek vezetői közösen állnak ki a színpadra; megmutatja, hogy a nemes célokért érdemes együtt küzdeni.

Fotó: Dicsőítés a debreceni Nagyerdei Stadionban (Ez az a nap!)

Az elkövetkező évekre milyen további vízióitok vannak?

Nem szeretnénk a fővárost elhanyagolni, így Budapestre is rendszeresen szervezünk egy-egy eseményt, most volt itt például Taya, a Hillsong United énekese, de a klasszikus, nagy Ez az a nap!-ot az elkövetkező években, ahogy már említettem, vidéki stadionokban szeretnénk megtartani. Hála Istennek vannak olyan helyek, ahol nagy örömmel fogadnak minket, és kitárják az amúgy futballra szabott kapukat a dicsőítésre.

Gyógyír, amikor egy városban nagy erőkkel felhangzik Jézus neve, különösen ezekben az időkben.

A mozgalommal demonstráljuk, hogy az Egyháznak, a társadalom tagjainak a szegénytől a gazdagig, a fiataltól az idősig, a katolikustól a baptistáig fontos az Isten. Ezen a közös úton kell járnunk.

Muszáj megemlítenem a nemzetközi vonalat is; idén 20 országból érkeznek résztvevők az Ez az a nap!-ra, van, aki Spanyolországból vagy Olaszországból Budapestre repül, majd onnan elvonatozik Miskolcra. Ez a lelkesedés a magyarokat is bátoríthatja, hiszen egy életre szóló élményért megéri bevállalni egy néhány órás utat. Két évvel ezelőtt a jubileumi rendezvényünkön – amelyet egyébként 2020-ra terveztünk, de a covid-járvány miatt csúsztatnunk kellett – 46 nemzetből voltak résztvevők. Óriási dolog, hogy a külföldi keresztények is kezdenek Magyarországra aktív dicsőítő országként tekinteni. Látjuk, hogy a dicsőítésen keresztül rengeteg dolog formálódik, erre kaptunk buzdításokat az elmúlt évtizedekben is. A jövő évben lesz 25 éves a mozgalmunk, amit szeretnénk méltó módon megünnepelni.

Az elmúlt évben több ízben szerveztünk külföldön is Ez az a nap!-ot, így Madridban és Pulán az amfiteátrumban. Azt tapasztaljuk, hogy

a víziónk más országokban is nagy megbecsülésnek örvend.

Pulán egy lelkipásztor elmondta, hogy harminc éve imádkoznak azért, hogy a római kori épületben, ahol keresztények vérét ontották a hitükért, egy napon nagy dicsőítő- és imaalkalom szerveződjön, és ez tavaly megvalósult. Figyelünk arra, hogy merre vezet minket a Szentlélek, és nyitottak vagyunk arra, hogy Európa más stadionjaiban is, más nemzetekkel együttműködve szerveződjenek Ez az a nap!-ok. Nagy sikernek örvendtek a rendezvényeink, és több országból is jelezték a közös együttműködésre való igényüket. A miskolci Ez az a nap!-ra egy hat pásztorból álló spanyol delegáció érkezik majd, akik összefogják az ottani gyülekezeteket, közösségeket. Nagyon izgalmas időket élünk. Látjuk, hogy a világban a rossz túláradóban van, de mi hisszük és tapasztaljuk, hogy Isten kegyelme nem marad le ettől.

Azonban nem csak a nagyszabású rendezvényeinken van lehetőség dicsőíteni, néhány éve ugyanis elindítottuk az online rádiónkat, amelyen 0-24-ben szól a dicsőítés, de az Ez az a nap! Rádió appként is letölthető. Spotify-on pedig közel 40 lejátszási listát állítottunk össze, így tulajdonképpen minden műfajban, az új daloktól a retróig hallgathatunk dicsőítő zenét, és ezáltal töltődhetünk.

Mit üzennél annak, akinek a dicsőítés nem sokat jelent, aki nem tudja, miért is van szükség rá?

Csak jöjjön el az Ez az a nap!-ra, mert a jó zene az jó zene, és rendezvényeinken az előadók különös odafigyeléssel vannak megválasztva, így mindenféle műfajú dalokat hallhatunk, az akusztikustól kezdve a rappig. Aki jókedvre akar derülni, az jöjjön és csak figyeljen, persze nem árt, ha megnyitja a szívét. A dicsőítés kicsit olyan, mint egy műtét; megérkezünk betegen, és egészségesen, nagy örömmel távozunk. Mikor este tíz óra körül vége van egy Ez az a nap!-nak, és mi, szervezők ott állunk a kijáratnál, azt látjuk, hogy „világító lámpák” lepik el a várost, és az utcák hirtelen tele lesznek mosolygó emberekkel. Van egy olyan szám, hogy Tele van a város szerelemmel.

Az Ez az a nap! után a város Isten szerelmével, az Ő túlcsorduló szeretetével van tele, hiszen az Ő családja együtt ünnepel.

Azt gondolom, a templom fontos helyszíne az elcsendesedésnek, de ki kell tudnunk onnan lépni, és megszólítani az embereket ott, ahol vannak. Így tudjuk valóra váltani a Bibliában található missziós parancsot, amely mindnyájunk feladata; tegyétek tanítványommá mind a népeket!, és máshol: hirdessétek az Evangéliumot a föld végső határáig! Különösen II. János Pál pápa enciklikáiban esik gyakran szó a misszióról, és ezt az Ez az a nap! rendezvényeken gyakorlatba is tudjuk ültetni. Nem csak az a cél, hogy mi, hívők eljussunk a dicsőítésre, hanem, hogy elhívjunk olyan embereket is, akik kapcsán nem vagyunk biztosak, hogy az Úr útján járnak.

Tavaly, mikor Debrecenben voltunk, a polgármesteri hivatal dolgozóit is meghívtuk a rendezvényre. A hivatal munkatársai mondták, hogy milyen szép az a terem, ami a stadion oldalában van, és még a légkondit is be tudják kapcsolni, ha meleg van. Mi erre mondtuk, hogy nem, nem a kis terembe megyünk, hanem a standionba. Nem akarták elhinni, mondták, hogy lehetetlen megtölteni, még egy Fradi-Debrecen meccsen sem sikerült. Aztán az Ez az a nap!-ra mégis megtelt. Minket is

kimondhatatlanul lelkesít, hogy Isten ilyen módon csodát tesz, és erre számítunk Miskolcon is, erre kaptunk Tőle vezetést.

Minden fontos információ a rendezvénnyel és a jegyekkel, köztük az ajándék állójegyekkel kapcsolatban megtalálható az Ez az a nap! honlapján, ide kattintva.

Fekete Ági

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Interjú
hirdetés