2024. 04. 29.

5 különös katolikus szokás a nagyvilágból

Sok külföldi számára valószínűleg a húsvéthétfői locsolkodás különös hagyománynak tűnik, és éppígy léteznek számunkra is meglepő szokások a nagyvilágban, melyek katolikus hitünkhöz kötődnek. Nézzük ezek közül az öt legfurcsább hagyományt!

A közös ünnepek összehozzák az embereket, erősítik a közösséget és a katolikus, nemzeti identitásunkat is. Szükség van a bűnbánati napokra, de éppígy szükség van a bolondos ünnepnapokra is, amikor felszabadultan szórakozhatunk. Következzen néhány meglepő katolikus hagyomány!

1. Zsíros rúd-verseny

Ezeket a versenyeket őrület nézni! A hagyomány a középkorból származik, amikor is a halászok a szentek iránti szeretetüket és egyensúlyozási képességeiket akarták megmutatni azáltal, hogy megpróbáltak egy halbéllel és zsiradékkal megkent farúdon átmenni, mely a tenger fölé volt belógatva. A hagyomány tovább él a mai napig; Máltán Szent Julián tiszteletére augusztus 25-én rendezik meg a zsíros rúd-versenyt, a versenyzőknek pedig különböző zászlókat kell elérniük (pl. a Vatikán zászlaját). A Massachusetts állambeli Gloucesterben 1927 óta rendezik meg a saját zsíros rúd- versenyüket Szent Péter tiszteletére június 29-én, aki a halászok védőszentje.

hirdetés

2. A szökőkút táncoló tojásai

A 16. század óta tartják azt a hagyományt Barcelonában Úrnapja, azaz az Úr Szent Testének és Vérének ünnepe alkalmából, hogy kifújnak tojásokat, majd viaszt csepegtetnek a belsejükbe, és egy szökőkút vízsugaraira helyezve azokat, a tojások vidáman, forogva fennmaradnak. A táncoló tojás-szökőkutakat virágokkal és gyümölcsökkel is feldíszítik, mely a tavaszt és az újjászületést szimbolizálja.

3. Szent Patrik napja

Március 17. Szent Patrik ünnepnapja, amit az angolszász kultúrában különféle módokon ünnepelnek meg. Chicagóban például jelmezes felvonulásokat, parádékat tartanak, görkorcsolyázó Szent Patrikokkal is találkozhatunk, és még a város folyóját is zöldre festik!

4. Szent Lúcia napja

A skandináv országok nagy szeretettel viseltetnek Szent Lúcia, a fény védőszentje iránt, ami érthető is, hiszen ezekben az országokban télen igen kevés a napsütéses órák száma. December 13-án a család lánygyermekei korán kelnek fel, hogy családtagjaikat kávéval és édességgel kínálják, mindezt – Szent Lúcia vértanúságának tiszteletére – piros szalaggal átkötött fehér ruhában teszik, fejükön pedig koszorúval, amin égő gyertyák (!) sorakoznak.

5. Kisbabák átugrása

És végül következzen a legmeglepőbb szokás, ami egyben egy igencsak megosztó hagyomány. Egy spanyol kisvárosban Úrnapján az a régi hagyomány járja, hogy az emberek újszülött gyermeküket kihelyezik házuk elé egy matracra, majd egy ördögnek öltözött férfi átugrik rajtuk, ezzel jelképezve a babák megtisztulását az eredendő bűntől. Ezt követően a papok megáldják az újszülötteket. Az elmúlt évtizedekben regnáló egyházfők hangsúlyozták, hogy a keresztség az egyetlen módja az eredendő bűntől való megszabadulásnak, és ez a spanyol hagyomány, bár csak szimbólum kíván lenni, mégis zavart okozhat az emberekben, ezért nem támogatják.

Forrás: Youtube/ascensionpresents

Fordította: Fekete Ági

Nagyvilág
hirdetés