2024. 04. 21.

Franciaországban folyamatosan emelkedik a felnőttkeresztelések száma

2024-ben jelentősen megemelkedett a Franciaországban római katolikusként megkeresztelt felnőttek száma az előző évekhez képest.

A francia püspöki konferencia közzétette azt a jelentést, amely szerint idén 7135 felnőttet kereszteltek meg a húsvéti vigílián. Ez jelentős, 32 százalékos növekedés 2023-hoz képest, amikor 5463 felnőttet kereszteltek meg – számolt be a Catholic Herald.

A számok megerősítik a francia katolikus egyház folyamatos növekedési tendenciáját. A Catholic Herald 2023-ban arról számolt be, hogy a felnőttkeresztelések száma Franciaországban 21 százalékkal nőtt a 2022-es évhez képest, és több mint 50 százalékkal 2021-hez képest, amikor 3639 felnőttet kereszteltek meg.

Az elmúlt húsz évben több mint kétszeresére nőtt azok száma, akik felnőttként kérik a katolikus egyházban a keresztséget.

A növekedés nem csupán a felnőtt keresztelkedésekre vonatkozik: a számok azt mutatják, hogy 2024-ben a megkeresztelt serdülők száma is megduplázódott az előző évhez képest. A kamasz keresztelkedők száma Franciaországban az elmúlt öt év során folyamatosan növekedett.

hirdetés

Úgy tűnik, hogy a felnőttként keresztelkedők évről évre fiatalabbak. 2024-ben a keresztség mellett döntők rekordmagas, 36 százaléka a 18-25 éves korosztályba tartozik. A 26-40 éves korosztály aránya szintén nőtt 2022 és 2023 között.

Az adatok szerint több nő választja a katekumenátust, mint férfi; ez a különbség az évek során stabil maradt. A megtértek 38 százaléka férfi, míg 62 százaléka nő. A püspöki konferencia jelentése a megtérni vágyók vallási hátterét is rögzítette.

Idén háromról öt százalékra nőtt a muszlim származásúak aránya, akik áttértek keresztény hitre, míg a megtértek 38 százaléka egyáltalán nem keresztény családi háttérrel rendelkezett.

Franciaország régóta a hagyományos katolicizmus egyik központja. A közepes és nagy nemzetek közül Franciaországban van a világon a legtöbb latin mise a lakosságszámához viszonyítva. Azt is érdekes látni, hogy a nemzetközi papi társaságokat és intézeteket, amelyek világszerte latin misét mutatnak be, vagy kizárólag franciák alapították, vagy pedig franciák voltak a társalapítók.

A Párizsból Chartres-ba induló latin misés zarándoklat – amelyen 2024-ben Müller bíboros is részt vesz – szintén évről évre növekszik, ami a résztvevők számát illeti. A 2023-as zarándoklaton több mint 17 ezer ember vett részt.

Forrás: Catholic Herald

Borítókép - Fotó: Catholic Herald
Hírek
hirdetés