2024. 04. 19.

7 gondolat a házasságon belüli intimitásról és szexualitásról

Miért mondja azt a kereszténység, hogy a testi intimitásnak a házasságban van a helye? Mi szükséges ahhoz, hogy házasságunkban megakadályozzuk az elhidegülést és megőrizzük az intimitást? Hogyan élhetjük meg igazán egymás közelségét? Az Agapé című műsor erről szóló adásából szemlézünk 7 fontos gondolatot.

„Az intimitás az önátadásra való mély vágyakozás, és az egymás teljességében való osztozás.” (Frivaldszkyné Jung Csilla klinikai szakpszichológus)

„Az intimitás, amikor két ember találkozásából egy új életforma jön létre: a MI. Ezt az új életformát elkezdjük védelmezni, körülbástyázzuk, ugyanakkor magunkat meg teljesen bele akarjuk tenni a másik számára. Ezt a kapcsolatot nevelgetjük egy életen át.” (Mihalec Gábor pár- és családterapeuta)

„A szakértők, akik a testi intimitást kutatják, arra jutottak, hogy a hosszú ideje párkapcsolatban élők tudnak egyre mélyebb, szebb, intenzívebb kapcsolatot megélni, nem az alkalmi kapcsolatok hozzák ezt. Viszont tenni kell érte, mert magától nem műküdik.” (Héjj-Csizmazia Gyopár család- és párterapeuta)

„Fontos az egyensúlyt látnunk ebben, mert könnyen visszaélhetünk valamelyik irányban vele. Egyfelelől visszaélhetünk azzal, ha azt mondjuk, minden házasság a szerelemből szeretetté szelídül, ezt el kell fogadni, elégedjünk meg a langyos kapcsolattal, hiszen ez a normális. Én ebbe nem szeretnék belenyugodni. Másfelől viszont az sem jó, ha túlidealizáljuk a szerelmesség állapotát, amikor minden csillogó, túlteng bennünk a dopamin – mert sokan meg azzal élnek vissza, hogy ha ez már nincs, akkor tovább kell lépni. Emiatt hatalmas értékeket dobnak ki az ablakon. Az igazi intimitás ott kezdődik, amikor azt mondjuk, hogy úgy szeretlek, ahogy vagy, mindennel együtt.” (Mihalec Gábor)

hirdetés

„Köztudott, hogy a szeretkezés mélyíti a kapcsolatot a felek között. Ennek egy alkalmi kapcsolatnál nincs értelme. Hiszen mi felé visz? Kötődéseket hozok létre, amelyeket aztán nem folytatok, amelyeket ki kell szakítani magamból? A házasságban megélt szexualitás viszont, ahogy haladnak előre az évek, a kapcsolatot és kötődést egyre jobban mélyíti. Mivel nincs ott a félelem és a szégyen, igazi önátadás történik.” (Frivaldszkyné Jung Csilla)

„John Gottman pszichológus különbséget tesz személyes és személytelen testi találkozás között. A személytelen szexuális találkozásban védem magam, falat építek. Ez általában teljesítményről, fokmérőkről szól. Ezzel szemben a személyes szexualitás az emberről, a másikra való kíváncsiságról szól, arról, hogy én veled valami egészen különlegeset akarok alkotni, megélni és nem félek tőled.” (Mihalec Gábor)

„Az idejekorán beemelt szexualitás megakadályozza egymás megismerését. Gyakorlatilag betömi azt a vágyat, hogy megismerjük egymást, és a kíváncsiság, a tenni akarás a kapcsolatért háttérbe szorul. Emiatt gyakran elkezdik magukat a nők érzelmileg kiéhezettnek, sivatagon vándorlónak érezni magukat, a férfiak pedig sokszor nem értik, mi a probléma. Épp ezért is van a szexnek a házasság kötelékén belül a helye.” (Héjj-Csizmazia Gyopár)

A teljes beszélgetést itt megézheted: 

 

Borítókép - Fotó: YouTube - Bizony, Isten!
Pontokba szedve
hirdetés