2024. 04. 16.

„Nincs nagyobb influenszer, mint Jézus” – Martí Zoltán az egyház megújulásáról

Nemrég megosztottunk a platformjainkon egy videót „7 ötlet, hogy több keresztény legyen Magyarországon” címmel. Ennek apropóján hívták meg vendégként a Uspace podcast adásába főszerkesztőnket, Martí Zoltánt, aki a videó ötletgazdája volt. Ebből szemlézünk néhány fontos gondolatot.

„Gyakran burokban élünk mi, keresztények, és papokat, apácákat csak a templomban látunk, pedig mennyire jó lenne, ha az utcán, tömegközlekedésnél is találkozhatnánk velük, megszólíthatók lennének! Ha csak egyetlen olyan eset van, hogy egy olyan ember, aki tegyük fel, öt éve nem gyónt, meglát egy papot és odamehet hozzá, hogy lenne-e öt perce – akkor már megérte. Én a papokra, akiket ismerek, nagyon felnézek és szeretem őket, nem zárnám el őket a burkon kívüli világból, azáltal, hogy azt mondom nekik, hogy ne viseljenek reverendát” – fejtette ki Martí Zoltán a Uspace podcast adásában.

Az említett videó egyik pontja az volt, hogy az egyháznak vissza kell térni a krisztusi tanításhoz. De vajon hol tértünk el attól? „Nagyon fontos, hogy amikor az egyházról beszélek, akkor magamat is beleértem és minden hívőt” – hangsúlyozta a főszerkesztő. „Az egyháznak nem a tanításában kell megújulni, hanem a kommunikációjában. Az üzenet változatlan,

hirdetés

nincs értékesebb elmondani az igazságot az embereknek, hogy Krisztusban örök életünk van, meg vagyunk váltva.

Úgy látom, hogy sokan fordítva gondolkodnak, és nem a csomagolópapíron akarnak változtatni, hanem magán az üzeneten, amiből viszont ha elveszel, akkor az isteni örök üzenetből veszel el. Hatalmas nyomás van az egyházon, hogy megfeleljen a társadalmi kihívásoknak” – fogalmazott. Tehát a krisztusi tanítást kell követni – de hol van ebben a fejlődés? „Krisztusnál nagyobb influenszert nem tudsz mondani” – szólt a válasz.

A beszélgetésben a paphiányra is kitértek. „A paphiány a hívőhiányból fakad. Ha megnézed azokat a felekezeteket, ahol nincs cölibátus, ott is ugyanezzel a hiánnyal küzdenek. De a paphiánynak nem az a megoldása, hogy bárkit pappá szentelnek, és ezzel töltik be az űrt – ezt óriási veszélynek látom” – mondta. Azt is kiemelte, hogy nagyon rossz üzenete van annak, ha valaki bizonytalan a hivatásában, de beáll papnak, és egy évvel a felszentelése után kilép. „Ez olyan, mintha egy évvel a házasságkötésed után elválnál. Olyan, mintha meg sem próbáltad volna megjavítani a kapcsolatot. Vagy nézzük meg, hány pedofil pap van valójában! Ezerből egy. Mégis azt gondolja sok nem hívő az egyházról, hogy pedofil, mert általánosítanak. Egy rossz példa tehát teljesen meg tudja mérgezni az egyházról való gondolkodást – éppen ezért kell jobban szűrni azokat, akik papok akarnak lenni” – tette hozzá Martí Zoltán.

Fontos lenne az is, hogy az egyház bátran ki merje fejezni az álláspontját a társadalmi kérdésekben, ez pedig nem azt jelenti, hogy le kell tennie a voksát egyik vagy másik politikai oldal mellett. „Ha mondjuk az egyház kifejezi az együttérzését, hogy mekkora infláció volt Magyarországon, az nem kormánykritika, hiszen a kérdés jóval összetettebb.

De fontos lenne, hogy érezzék azt a hívők, hogy az egyház figyeli a mindennapjaikat, hogy velük van, ismeri az emberek problémáit”

– hangsúlyozta a főszerkesztő. Szerinte vannak olyan témák, amelyekben az egyház nem szólal meg, ilyen az oktatás helyzete, amelyben szintén lehetett volna pártpolitizálás nélkül szolidaritást kifejezni a tanárok felé. Tehát sokat jelentene, ha kifejeznék a véleményüket olyan kérésekben, ahol fájdalmas, ha nem szólalnak meg. Így lesz hiteles és önálló az egyház.

„Nem félni kell a fiataloktól, hanem bízni bennük” – hangzik el a 777-es videónkban. Martí Zoltán ezt úgy kommentálta a podcast adásban:

„Nem megszólítani kellene elsősorban a fiatalokat az egyháznak, hanem meghallgatni őket.

A fiataloknak ugyanis tele van a szívük és a lelkük nagyon jó kérdésekkel. Tiszta szívvel közelednének Isten felé, ha megkapnák ezekre a válaszokat, de mivel fals képük van az egyházról, nem merik feltenni ezeket a kérdéseket, és sokszor nem is tudják kinek feltenni. Ha bármelyik egyetemen tartanál egy előadást vagy vitaestet arról, hogy van-e Isten, garantáltan teltház lesz. Isten ugyanis úgy teremtette meg az embert, hogy szabad akaratot adott nekünk, azt mondta, nem muszáj hinned bennem, de elültetett egy kis magot mindenki szívében, hogy mindig érdeklődj az iránt, hogy Ő létezik-e” – fogalmazott Martí Zoltán.

A teljes beszélgetést – amelyben további izgalmas kérdések merülnek fel – itt megnézheted:

Borítókép - Fotó: YouTube - Uspace
Szemle
hirdetés