2024. 04. 11.

Miért foglalkozik a 777 az Egyház és a gyermekvédelem témájával?

Mindannyiunk érdeke, hogy ne tabutémaként a szőnyeg alá söpörjük azokat a visszaéléseket, amelyek komoly sebeket ejtettek az Egyháznak. Az is mindannyiunk érdeke, hogy kiderüljön, az Egyház nem csak beszél a gyermekek védelméről, de tesz is érte. A transzparencia, az őszinte párbeszéd és az áldozatokkal való együttérzés vezérli a 777 csapatát, ezért szervezzük az április 23-i 777 OFFLINE-t “Egyház és pedofília” címmel.

Ahogyan arról felületeinken beszámoltunk, április 23-án, kedden 18 órától a 777 OFFLINE témája az “Egyház és a pedofília” lesz: az esemény három vendége Dobszay Benedek ferences szerzetes, Pető Attila Dániel korábbi áldozat és gyermekvédelmi aktivista és dr. Puskás Balázs gyermekvédelmi szakember.

De vajon mi a célja a 777-nek az eseménnyel? Egyházellenes fordulat vagy provokáció? Egyáltalán nem, sőt.

hirdetés
Valóban tabutémáról van szó 

Az áprilisi 777 OFFLINE valószínűleg mikrotörténelmi eseménynek tekinthető, ugyanis korábban ilyen jellegű beszélgetés nagy nyilvánosság előtt még nem volt hazánkban. Hiába kerestünk előzményeket, nem találtunk arra utaló jeleket, hogy előfordult volna már korábban olyan nyilvános esemény, amelyen egy szerzetes, egy korábbi áldozat és egy gyermekvédelmi szakember Magyarországon beszélget az Egyház helyzetéről ebben a témában. Azáltal, hogy az Egyház és a gyermevédelem kapcsolatáról szóló médiatartalmak szinte kizárólag olyan felületeken jelennek meg, amelyek az Egyházzal kritikusak – legyünk őszinték, több esetben ellenségesek is -, a hívő emberek meglehetősen nagy információhiányban szenvednek az érzékeny témáról. Ez pedig nem jó. Sem az embereknek, sem az Egyháznak, amely hiába tesz fontos lépéseket a gyermekek védelme érdekében, ha arról szinte senki nem tud. Pedig a transzparencia itt különösen fontos: nem elég korrektnek lenni, annak is kell látszani. Ha ma megkérdezünk egy átlagembert – aki nem hívő, mert sajnos ma Magyarországon egy átlagember nem hívő -, hogy milyen jelzővel illetné az Egyházat, sajnos szinte nagy eséllyel mondaná a pedofil jelzőt. Hiába tapasztalunk mi teljesen mást a környezetünkben, hiába ismerünk nagyszerű papokat – a világ megbélyegez, és ha nem teszel ellene, akkor ez a bélyeg rád is ragad.

Ugyanakkor a meggyőződésünk szerint a meglévő problémákkal is őszintén kell szembenézni, nem pedig menekülni vagy a szőnyeg alá söpörni őket. Vannak bűnözők, akik felfoghatatlan és undorító cselekményeket követtek el kiszolgáltatott fiatalokkal. Ezek a fiatalok bocsánatkérést érdemelnek és őszinteséget.

Ez a különleges 777 OFFLINE mindannyiuk közös érdeke: hívőké és nem hívőké egyaránt. Szembenézni a hibákkal, beszélgetni az ezzel kapcsolatos kihívásokról és okokról, bemutatni a gyermekek védelmében hozott lépéseket. Semmit sem eltusolni, mert az minden, csak nem keresztényi. 

Nem szenzációt keresünk, hanem sebeket gyógyítunk. Nem provokálunk, hanem beszélgetünk. Nem az Egyház ellen, hanem az Egyházért. 

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime
777 OFFLINE
hirdetés