2024. 03. 22.

Így néz ki a pillanat, amikor átadod az életed Krisztusnak – VIDEÓ

Több mint húszezer kedvelés érkezett arra a videóra, amely azt örökíti meg, ahogyan lengyel fiatalok átadják életüket Krisztusnak és a jelöltidő letelte után belépnek a Domonkos-rendbe.

A lengyel rendtartomány Facebook-oldalán megosztott kisflim azokat a meghitt pillanatokat örökíti meg, amikor a jelöltek megkapják a fehér és fekete szerzetesi ruhát. A fiatal férfiak az előljáróhoz lépve letérdelnek, majd megkapják a különleges öltözetet:

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Powolania Dominikanie (@powolaniadominikanie) által megosztott bejegyzés

hirdetés

 

Ez a szertartás a noviciátus kezdetét is jelenti, azaz a fiatal férfiak innentől kezdve válnak szerzetesjelöltté.  Érdekesség, hogy a kórus az ünnepi pillanatok közben ezt az éneket énekli: „A lelkem olyan, mint a gyermek, Uram”.

A szertartáson az előljáró arról beszélt a fiatal szerzetesjelölteknek, hogy a hivatásuk misztériumában jelen van Isten hangja – amely egyben arra sarkallja őket, hogy bízzanak Benne. „Egész múltatok, minden tapasztalatotok, műveltségetek, eredményetek, tehetségetek Neki adhatjátok” – szólt a buzdítás.

A domonkos rend honlapja szerint 18 és 35 év közötti férfiak léphetnek be a szerzetesrendbe, az érettségi alapkövetelmény. Nem lehetnek adósságaik, értelemszerűen házasok sem lehetnek és a nevelt gyermek is kizáró ok.

Domonkosok Lengyelországban 

A domonkosok lengyel tartományát 1228 májusában alapították, mindössze 12 évvel azután, hogy Szent Domonkos megalakította a rendet. Szent Jácint, akit gyakran „Észak apostolának” neveztek, és unokatestvére, Boldog Ceslaus számos kolostort alapított Csehországban és Lengyelországban. Jelenleg Lengyelországban 434 domonkos szerzetes, 45 domonkos apáca, 426 dominikánus nővér és 750 laikus (vagy világi) domonkos él. magyar tartományfőnökségnek 5 rendháza van, többek között Sopronban és Debrecenben is.

A domonkos ruha

„Sok más szerzetesrendhez hasonlóan a mi ruházatunk is a szellemiségünk, életmódunk szimbóluma, és jelentős szerepe van a katolikus egyháznak szentelt életében” – magyarázza a szerzetesrend a hivatalos oldalán.

A teljes domonkos ruházat öt darabból áll:

  1. A tunika egy hosszú, bokáig érő ruhadarab, hosszú ujjakkal, amelyeket egyszerűen fel lehet hajtani, vagy gombokkal a helyükön tartani.
  2. A skapuláré egy hosszú ruhadarab, amelynek közepén lyukat vágtak a fej számára; a ruhadarab a vállakról lóg le, és a tunika elejét és hátulját takarja.
  3. A ruházathoz tartozó kapucni egy kör alakú ruhadarabhoz rögzített csuklya, amely a vállak fölé borul, és a hát alsó részéig ér. Ez a csuklya régebben egyszerűen a skapuláréhoz volt erősítve (mint a karthauziaknál), de később leválasztották róla, és egy meglehetősen elegáns, csuklyás vállköpennyé fejlődött.
  4. A fekete kappa egy nagy köpeny, amely a fehér habitus nagy részét takarja. Akkor hordják jellemzően, ha hideg az idő vagy ha utaznak.
  5. Emellett egy bőröv és egy rózsafüzér tartozik a domonkosok ruházatához.

Borítókép - Fotó: Instagram
Videók
hirdetés