Korponai Gábor 2024. 03. 09.

Ferenc pápa jobban van, túl van az influenzán

A napokban influenzától betegeskedő pápa a kiengesztelődési szertartáson már maga mondta el beszédét, többen gyóntak is nála.

Mint ismeretes még fiatal korában Argentínában egy légúti betegség miatt eltávolították Ferenc pápa tüdejének egy részét. A 87 éves egyházfő magyarországi látogatása előtt, tavaly márciusban is kórházba került légúti megbetegedéssel, novemberben ismét influenzaszerű tünetekkel betegedett meg, dubaji útját is le kellett mondania.

Február végén az ismét influenzától betegeskedő egyházfő két napra lemondta találkozóit, majd kórházban is kivizsgálták, ahol kizárták a tüdőgyulladás lehetőségét. Nyilvános programjain, találkozóin – kivéve a vasárnapi Úrangyala-imádságot – orvosi tanácsra kímélte hangját, többnyire munkatársai olvasták fel beszédeit. A pápa maga csak röviden szólt a találkozóin a hívekhez, akkor is rekedtes hangon, így a február 28-i vagy a március 6-i általános kihallgatáson is. Az utóbbi kapcsán a magyar sajtó is cikkezett Ferenc pápa egészségügyi állapotáról, aggasztónak írva le azt, miután az audiencia végén nem tudott felkapaszkodni a pápamobilba, és a kerekesszékét kellett használnia.

hirdetés

Ferenc pápa közel fél órát gyóntatott a római plébánián

Március 8-án az egyik római plébánián kiengesztelődési szertartást vezetett, ahová autóval érkezett. Az autóból jóllehet segítséggel szállt ki kerekesszékébe, azonban már tisztább hanggal, maga mondta el beszédét, sőt több ponton közbevetést is intézett, amikor a híveket arra kérte, hogy ismételjék el vele beszéde egy-egy gondolatát. A szentségimádás végén pedig többen nála is gyóntak a kiengesztelődési szertartás keretében.

Forrás/Kép: Vatican Media

Egyéb
hirdetés