2024. 03. 08.

Szívrohamon esett át Lackfi János

Lackfi János költő-író éppen Szenteste izomlázra lett figyelmes, majd olyan érzése volt, mintha „úthenger caplatna a mellkasán”. Facebook-posztjában fejtette ki, mi is történt vele. A költő azt írta, azóta már nagyon jól van. 

Szívrohamot kapott Szenteste Lackfi János. Az ismert magyar költő közösségi oldalán számolt be a tavaly december 24-én történt esetről. Izomlázra lett figyelmes, majd olyan érzése volt, mintha „úthenger caplatna a mellkasán”, a karja lezsibbadt, a homlokát leverte a víz, végül az ágyra rogyott. A költő azt írta, azóta már nagyon jól van. 

„Kiabálok feleségemnek, nyolcéves kislányom rémülten menekülne, önzőn kikönyörgöm, hogy maradjon, őt és Julit ölelem, mert lehet, hogy utoljára. Hívjuk a dokit, majd a mentőt, a diszpécser vonalban marad végig. Nagylányunk kiszalad a főútra, hogy házunkig irányítsa a mentőket.
Érhetett volna a roham az ország másik felén, fellépés közben, vagy akkor, amikor épp vezetek, lehettem volna tök egyedül. Kegyelem”
– írja posztjában.

A költő azóta gyógyszereket szed, változtatnia kell az életmódján, de ennek is látja a pozitív oldalát. A Városmajorból átszállították Balatonfüredre, ahol a rehabilitációja zajlik.

„Leadtam tíz kilót, szerettem vastagon enni, most szeretek vékonyan. Azóta is mindennap megvan a tízezer lépés, olykor tizenötezer is, csinálom a gyógytornát. Kicsit gyakrabban elsírom magam. Tudok mélázni, de tudok röhögni is. Valahogy mindennek mélysége lett körülöttem. Felfedezem az új életemet” – írta a bejegyzésben.

hirdetés

A nehéz élethelyzet során is hitébe kapaszkodott a költő: „Most odapakolok mindent a Jóisten elé, bocsánatot kérek szeretteimtől is, a Teremtőtől is minden rosszért, amit elkövettem. (…) Az Atya kimondta, hallottam, hogy szereti az energiámat, a lobbanékonyságomat, amikor pedig elbukom, akkor… Nagyon szomorú miattam, egészítettem ki rögtön stréberként. De már hallottam is a hangját: nem, nem, nagyon drukkol nekem, hogy felálljak, menjek tovább felé. Ez ő… Megismertem az irgalomról.”

A József Attila-díjas költő korábban, még 2011-ben stroke-ot is kapott. Elmondása szerint abban az időben építették a családi házukat, amiben azóta is laknak, és túlhajtotta magát, hogy előteremtse a szükséges pénzt. Abban az áprilisban például, mikor lebetegedett, 42 fellépése volt országszerte.

„Finoman szólva nem volt egy egészséges ritmus és tempó. Utólag sem tudom, mit tudtam volna másként csinálni, mert kaptunk egy baráti kölcsönt, hogy befejezzük a házat, és azt vissza kellett adni egy négygyermekes családnak” – mondta Lackfi, aki kegyelmi ajándéknak tartja, hogy a stroke enyhe volt, és időben kezelést kapott.

Ugyanígy, a szívrohama után is igyekszik visszább venni a megszokott életritmusából. „Mérlegelem, mi férjen bele, mi ne. Szétlövöm a naptárat, kevesebb fellépés marad. Okosan. Én, aki szerettem felérni egyszerre minden hegytetőre, átmenni egyszerre az összes falon, most lassítani tanulok” – írta.

Mielőbbi felépülést kívánunk Lackfi Jánosnak! Imádkozzunk érte!  

 

Hírek
hirdetés