2024. 03. 08.

Sillye Jenő legendás keresztútját dolgozta fel az Eucharist – VIDEÓ!

Lélekemelő előadásban mutatta be Gável András és Gável Gellért az Eucharist együttesből a Keresztút című darabot. Az eredeti – azóta legendás – oratóriumot Sillye Jenő írta meg, és legelőször 1978-ban adták elő a Bazilikában.

A Szent Család-templom háromnapos nagyböjti lelkigyakorlatának részeként teljesített könnyűzenei liturgikus szolgálatot Gável András és Gável Gellért az Eucharist együttesből gyermekeik és rokonaik aktív közreműködésével. A szentmisét követően a testvér szerzőpáros előadta Sillye Jenő és Kovács Gábor Keresztút című, 14 tételből álló darabját. Az egyes stációk között szentírási igeszakaszokat olvastak fel.

Érdemes megnézni az előadásukat, ha szeretnétek a nagyböjtre idején lélekben is hangolódni, átélni ennek az időszaknak a lényegét: 

hirdetés

 

Az eredeti Keresztút című oratórium 1977-ben született. A stációikhoz tartozó szövegeket Kovács Gábor atya egyenként küldte el Sillye Jenő zenésznek, hogy komponáljon hozzájuk zenét. Varjú Imre atya meghívására először Borsosberényben adták elő a mű elkészült részeit. A szonettkoszorú egyes részeit Darvas Iván mondta el a zsúfolásig megtelt templomban. A teljes Keresztutat legelőször 1978-ban a Szent István-bazilikában adták elő. Azóta országszerte számos közösség énekli az oratóriumot.

Sillye Jenő közel 50 éve járja az országot dalaival evangelizálva. A Nagymarosi találkozók egyik elindítója, a magyarországi katolikus gitáros zene megteremtése és elterjedése elsősorban az ő nevéhez köthető. Magáról így vallott néhány évvel ezelőtt: „1969-ben írtam első dalaimat, amelyek barátaim között visszhangra leltek. A 70-es évek elején a dunakanyari templomokban kaptam az első és örökre meghatározó meghívásokat. Ifjúsági hittanokon, szentmiséken, baráti találkozókon hangzottak el dalaim. Kezdettől fogva beszélnem is kellett a hitemről, a dalszövegekben megfogalmazott gondolatokról. Ezek a vallomások alakították ki az én műfajomat és ma is hozzátartoznak koncertjeimhez.”

A nagyböjt folyamán még többször is előadják a Keresztút című darabot, ezekről ITT tudtok tájékozódni.

Borítókép - Fotó: YouTube
Zenék
hirdetés