2024. 03. 06.

A katolikus világ 7 csodája – avagy hova érdemes elzarándokolni?

Biztosan hallottál már az ókori világ hét csodájáról. Figyelembe véve a kereszténységnek azóta a világra gyakorolt nagy erejű hatását, miért ne választhatnánk ki a katolikus világ hét csodáját? Szubjektív lista következik!

Ha a katolikus világ 7 csodáját kell kiválasztani, sok tucatnyi csodálatos helyszín közül válogathatunk, ráadásul nem is kell feltétlen nyárig várni, hogy eljussunk ezen helyszínek egyikére, hiszen idén tavasszal több hosszúhétvége is lesz, amelyeket akár zarándoklatra is fordíthatunk. (Megjegyzés: a szentföldi helyszínek meglátogatása a háború miatt értelemszerűen nem ajánlott. Imádkozzunk a mielőbbi békéért!)

Következzen egy nem hivatalos lista a katolikus világ 7 csodájáról!

1. A názáreti Angyali Üdvözlet-bazilika
A názáreti Angyali Üdvözlet-bazilikát állítólag azon a helyen építették, ahol egykor Mária gyermekkori otthona állt; ez tehát az a hely, ahol Gábriel angyal megjelent Máriának, és ahol az “Ige testté lett”. Nem messze innen található a kevésbé ismert Szent József-templom, ahova a zarándokok azért látogatnak el, mert úgy tartják, annak helyén állt József, Mária és Jézus otthona. A két szent hely együttesen jelöli azt a helyet, ahol Jézus a Szentlélektől fogantatott, és ahol Mária és József szerető szemei alatt felnőtt férfivá érett a Megváltó.

Fotó: Angyali Üdvözlet-Bazilika Názáretben (Getty Images)

2. Szent Sír-templom

A Szent Sír-templom Jézus halálának helyét, a Golgotát és feltámadásának helyét, a Szent Sírt magában foglaló épületegyüttes Jeruzsálemben. Ez a kereszténység legszentebb helye, melynek felügyeletén több felekezet osztozik.

3. Vatikán

Vatikánváros a pápa otthona. A hagyomány szerint a Vatikán-hegy tetején feszítették keresztre fejjel lefelé Szent Pétert. Sírja közvetlenül a Szent Péter-bazilika oltára alatt található. De természetesen 2000 év történelme és számtalan remekmű található még a templomban, a Sixtus-kápolnában, és a Vatikáni Múzeumokban, többek között Michelangelo, Raffaello és számos más nagy festő és szobrász alkotásai. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy a Vatikán az a hely, ahol katolikusok ezrei gyűlnek össze, hogy imádkozzanak és szentmisén vegyenek részt.

4. Szent Jakab-út (El caminó)

A zarándokutak Európa-szerte Santiago de Compostelába vezetik a híveket, ahol Jakab apostol kegyhelye található. Az út során nemcsak a gyönyörű tájakat szemlélhetjük, hiszen a camino hossza miatt bőven juthat idő az imdságra, elmélyülésre, az önmagunkba való tekintésre. Az El Caminóról egyébként már mi is több ízben írtunk.

Fotó: A Caminó útján (followthecamino.com)

5. Assisi

A hegyi város arról híres, hogy itt született Assisi Szent Ferenc. A település középkori falaival és váraival, de különösen a Szent Ferenc-bazilikával tűnik ki, amely a szent földi maradványait őrzi. A gyönyörű építészetnél is szembetűnőbb a levegőben tapintható spiritualitás, mély lelkiség, amelyet szinte minden látogató észrevesz. Assisi olyan helynek számít, ahol az igazi béke és a testvériség otthonra talált a Földön.

6. Chartres-i katedrális 

Számtalan nagyszerű katedrális kerülhetett volna a listára, de a chartres-i katedrálist sokan a legtökéletesebben megvalósítottnak tartják a középkori magas gótikus stílusú katedrálisok közül. Miután az eredeti katedrális 1194-ben leégett, az emberek Európa-szerte pénzt és munkaerőt adományoztak Chartres újjáépítésére. A kőművesmunka és az ablakok nagy része azóta is változatlan maradt. A listán szereplő néhány más helyhez hasonlóan a chartres-i katedrális is az UNESCO Világörökség része.

Fotó: A katedrális bejárata

7. A Guadalupei Szűzanya kegyhelye

A Mexikóvárosban található Guadalupei bazilika a világ egyik leghíresebb temploma és leglátogatottabb Mária-kegyhelye. Azon a Tepeyac dombon épült fel, ahol 1531-ben Juan Diego előtt megjelent Szűz Mária, azaz a Guadalupei Szűzanya. Zarándokok milliói látogatnak el ide minden évben, hogy imádkozzanak, kérjék a Szűzanya közbenjárását, és láthassák Diego tilmáját (bő köpenyét), amelyen Isten Anyjának máig sem fakuló egész alakos képe látható. A közel 500 éves tilma megmaradására nincs természettudományos magyarázat.

Te milyen helyszíneket vennél fel a listára?

Forrás: aleteia.org

Fordította: Fekete Ági

Ajánló
hirdetés