2024. 03. 01.

1000 keresztény fiatal imádkozott Jeruzsálemben a békéért

Az Izrael és Hamasz között október óta tartó háború során először gyűlt össze több mint ezer fiatal, hogy együtt imádkozzanak a békéért és a szabadságért. Az ima során Jézus keresztútját járták végig, amelyet az esemény kapcsán a béke útjának is neveztek.

Fiatalok nagy csoportja először imádkozott közösen Jeruzsálem utcáin, mióta tavaly októberben kitört az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti háború – számolt be a Catholic News Agency. Több mint ezer fiatal vett részt keresztény iskolákból, hogy együtt sétáljanak végig a Via Dolorosán az óvárosban, és imádkozzanak a békéért, a remény újjáéledéséért.

A Jeruzsálem óvárosában tartott „Keresztút – A béke útja” elnevezésű eseményen tizenkét intézmény vett részt, köztük az anglikán egyház, valamint az örmény apostoli egyház iskolája, továbbá különféle katolikus csoportok. A Szentföldi Ferences Kusztódia által szervezett keresztúti imádság első nyolc állomása a Via Dolorosa stációit járta végig, az utolsó állomások pedig a Szent Megváltó templomban voltak.

hirdetés

Fotó: CNA 

Minden állomáson a Szentírás felolvasása és az ima után két gyermek kiengedett egy pár galambot, ami a béke és a szabadság szimbóluma volt. „A gyerekek sáljának színeként a fehéret választottuk, a béke színét” – mondta  Ibrahim Faltas atya, a Szentföldi Kusztódia plébánosa. „A ‘Da nobis pacem Domine’ és a ‘Adj nekünk békét’ feliratok keresztet alkotnak a sálakon. Emellett egy galamb is látható rajta, amely olajágat tart a csőrében, ami a béke szimbóluma. Az embereket nem lehet megakadályozni abban, hogy imádkozzanak.” – tette hozzá.

A 9-14. stációkra a Szent Megváltó ferences templomban került sor, és a keresztút végén ferences szerzetes rövid elmélkedést tartott Jézus ajándékáról, aki életét adta az egész emberiségért – még azokért is, akik üldözték őt.

„Kérjünk Jézustól kegyelmet, hogy szívünkben ne legyen gyűlölet és bosszúvágy azokkal szemben, akik bántanak minket.

Kérjünk Tőle kegyelmet, hogy az ellenségeskedésből és gyűlöletből épített falakat lebontsa. Kérjük Jézust, hogy segítsen nekünk ma abban, hogy a béke hídját építsük a Szentföldön és az egész világon” – mondta Patton atya.

Fotó: CNA

A Szent Ferencnek tulajdonított „Egyszerű ima” elmondása után a jeruzsálemi apostoli küldött, Adolfo Tito Yllana atya áldotta meg a résztvevő fiatalokat a szent kereszt ereklyéjével.

Forrás: CNA

Borítókép - Fotó: CNA
Hírek
hirdetés