2024. 02. 28.

A hit misztériumai – egy Netflix-sorozat, ami szent ereklyéket mutat be

Jól olvastam? Egy netflixes sorozat, aminek központjában ereklyék bemutatása áll? Valóban szokatlan dologról van szó, aminek megéri adni egy esélyt.

Nemrégiben 4 részes, katolikus ereklyékről szóló dokumentumfilm-sorozat jelent meg a Netflixen, ami igencsak meglepő húzás a streamingszolgáltatótól. A hit misztériumai sorozatban ráadásul tisztelettel és kíváncsisággal fordulnak a relikviák felé. A sorozat a nagyböjt idején különösen érdekes lehet, mivel az epizódokban bemutatott tárgyak többsége a Passió ereklyéi közé tartoznak.

De először is, mit nevezünk ereklyének? A Magyar Katolikus Lexikonban azt olvassuk, hogy az ereklyék Jézus Krisztussal és a Boldogságos Szűz Máriával kapcsolatos tárgyak, valamint a szentek maradványai és használati tárgyai. A Szentírásban az ereklyék csodák leírásában szerepelnek, például: Aztán fogta Illés köntösét, ráütött (vele) a vízre és azt mondta: „Hol az Úr, Illés Istene?” Mihelyt a vízre ütött, az szétvált az egyik és a másik irányban, s Elizeus átment.” (2Kir 2,14) Egyszer, amikor éppen temettek egy embert, az emberek hirtelenül megpillantották a portyázó csapatot. Az embert bedobták Elizeus sírjába és elmentek. Mihelyt az ember hozzáért Elizeus csontjaihoz, életre kelt és talpra állt.” (2Kir 13,21) Még a betegeket is kivitték az utcára, hordágyra fektették őket, hogy ha Péter arra megy, legalább az árnyéka érje egyiket-másikat.” (ApCsel 5,15) Az Isten rendkívüli csodákat is tett Pál által. Így például betegekre tették az általa használt törülközőket és fejkendőket, és a betegség elhagyta őket, a gonosz lelkek meg kiszálltak belőlük.” (ApCsel 19,12)

A sorozat címe alapján azt várnánk, hogy az ereklyék eredetét és valódiságát vizsgálják, de nem erre törekedtek a készítők. Minden tárgyról (így például Jézus töviskoronájáról, a Szent Arcról, a Szent Keresztről) elmondanak egy kis háttérinformációt, egy-egy szakember elgondolkodik a hitelességükön, de ezek ritka pillanatok.

hirdetés

Ami a filmkészítőket igazán érdekli, az az ereklyék tiszteletének hatása a hívő emberekre.

A sorozat négy epizódjának középpontjában ugyanis egy vagy két olyan személy áll, akikre nagy hatással volt az ereklyével való kapcsolatuk. Szakértők, papok, szerzetesek és laikusok is megszólalnak az epizódokban. Látunk például egy tűzoltót, aki arról beszél, hogy a töviskorona megmentésére tett kísérlete a Notre Dame-i katedrálist felemésztő lángoktól hogyan vezette el őt a mélyebb spiritualitáshoz. Egy pap elmagyarázza, hogy a Rio de Janeiró-i katedrálisban található Szent Kereszt szilánkjának szemlélése hogyan segítette őt hivatásának megtalálásához. A műsor minden egyes tárgyalt ereklye esetében hangsúlyozza, hogy

nem csupán maga a tárgy a fontos, hanem az a mélyebb valóság, amelyre mutat. 

A fent említett ereklyék mellett a sorozatban szerepel a valenciai kehely, amely a Szent Grál cím egyik várományosa, a manoppellói Jézus Szent Arca, amelyről sokan úgy vélik, hogy Jézus egyik halotti leple, és természetesen maga a híres torinói lepel, amely nem szorul magyarázatra. A sorozatnak köszönhetően sok országba látogatunk el, így a helyi vallásos kultúrába is bepillantást nyerhetünk. Egy olyan elgondolkodtató mondat is elhangzik az egyik epizódban, ami az ereklyék értelmét, csodás hatását megkérdőjelező híveket is talán meggyőzheti. „A Katolikus Egyház azt mondja, hogy csodák folyamatosan történnek, például a szentmisén az átváltoztatáskor, mikor az ostya szó szerint Krisztus testévé válik. Ha ezt elhisszük, akkor a Jézussal közvetlenül érintkezett tárgyak általi csodák már nem is tűnnek hihetetlennek.” És, hogy mi szükség van ereklyékre? „A relikviák rakétaként működnek – megnyitják a szívet, és Istenhez vezetnek” – hangzik el a sorozatban.

A hit misztériumai c. sorozat távolról sem tökéletes, sőt van, hogy a narráció tévedéseket tartalmaz (például, mikor azt állítják, hogy a katolikusok imádják az ereklyéket – erről nincs szó, hiszen az ereklyéket csak tiszteljük). Emellett az olykor kissé hatásvadász elemeken is túl kell lépni. Ugyanakkor azt gondolom, katolikusként is lehet tanulni a sorozatból, az ereklyék története mindenképp új volt számomra, ahogy egy modernkori szent, Rosario Livatino és az ő ereklyéjének története is. Megható tanúságtételeket hallhatunk, és

a sorozat, címének megfelelően betölti szerepét, hiszen arra hív, hogy a hit misztériumain elmélkedjünk.

Bár könnyen lehet, hogy ellenérzéseink vannak a Netflix kapcsán, azt mindenképp értékelhetjük, hogy egy ilyen sorozat helyt kap a streamingszolgáltató oldalán. Az ereklyéket övező tiszteletet és a személyes tanúságtételeket bemutató epizódok az evangelizáció eszközévé válhatnak egy olyan platformon, melynek világszerte 260 millió előfizetője van.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Ajánló
hirdetés