2024. 02. 25.

Türelem, alázat és kutatás – egy lélegzetelállító fotó története

Valerio Minato olasz fotósnak hat év, rengeteg kutatás és odaadás kellett, hogy elkészítse ezt a képet, amelyen a Hold, egy hegy és egy bazilika látható. A fotó azóta a NASA díját is elnyerte.

A 42 éves Valerio Minato hat éven át próbált megörökíteni egy olyan fotót, amelyen az észak-olaszországi Alpokban található Monviso hegy, a Torino melletti Superga bazilika és a Hold tökéletes együttállása látható. Mivel az év során nagyon kevés olyan alkalom adódik, amikor ez a három elem együtt áll, Minatónak csak kis esélye volt a tökéletes felvétel elkészítésére.

„Amikor a Hold elkezdte érinteni a Monviso bal oldalát, azt mondtam: Hű, talán ez az. Pontosan azon a helyen nyugodott le, amire számítottam, így ez is megerősítette a tervezésemet” – mondta Minato. „Abban a pillanatban, amikor a Hold tökéletesen a középpontban volt, elkészítettem a fotót.”

„Akkor még egy kicsit izgultam, mert technikailag nehéz volt ezt a fotót elkészíteni. Nem könnyű beállítani a fényképezőgépet ilyen fényviszonyok mellett, mivel nagyon sötét van, de a Hold nagyon fényes” – mondta Minato. „Amikor hazaértem, és elkezdtem dolgozni rajta, rájöttem, hogy minden rendben történt. Annyira boldog voltam!”

 

hirdetés
 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Valerio Minato (@valeriominato) által megosztott bejegyzés

Türelem és elkötelezettség

Azóta Minato fotója gyorsan terjed az interneten, tavaly év végén még a NASA „A nap csillagászati képe” címet is elnyerte. Minato kutatása, türelme és elkötelezettsége az évek során kifizetődött. Már 12 éve fotózza Torinót és annak lenyűgöző városképét és műemlékeit, és 2017-ben kezdett el próbálkozni ezzel a felvétellel. „Elkezdtem körbejárni ezt a Torinótól északkeletre fekvő dombvidéket, ahonnan látszik Monviso és a Superga bazilika. Miután megtaláltam azt a három-négy pontot, ahol ez a kettő tökéletesen egy vonalban van, elkezdtem próbálkozni a képpel.”

A tökéletes helyszínek felkutatásán kívül Minatónak alaposan tanulmányoznia kellett a holdfázisokat is. Elmagyarázta, hogy évente csak körülbelül két olyan nap volt, amikor megkísérelhette a fotózást, és így sem minden évben sikerült az összehangolás.

A képen látható hatást Da Vinci-csillanásnak nevezik, ami azt jelenti, hogy a Hold sötét oldalát a Földről visszaverődő fény világítja meg, így látható a félhold és a teljes körvonal is. „A képek erőteljes eszközei egy üzenet megosztásának” – összegezte a fotózásról Minato.

 

Forrás: Aleteia 

Fordította: Szilágyi Anna 

Borítókép - Fotó: Instagram
Nagyvilág
hirdetés