2024. 02. 18.

Pszichológusoktól a szexualitás művészetéig – 7 fontos gondolat Papp Miklós atyától

Papp Miklós görögkatolikus pap, családapa és morálteológus az előző 777 OFFLINE-on is sok-sok izgalmas kérdésre válaszolt, tabuk nélkül – február 20-án az ITK-n sem lesz másképp! Korábbi gondolataiból gyűjtöttünk össze 7 fontos idézetet.

„Remélem, már mindenki van azon a szinten, hogy Istent nem gondolja egyszerűnek. Ő végtelen titok. Nagyszerű, és egyre nagyszerűbb, ahogy öregszünk és minél jobban megismerjük.”

„A test arra való, hogy az igaz, őszinte szeretetet kifejezzük. A szexualitás művészet. Az, hogy melyik házaspár hogyan műveli ezt a művészetet, abba az egyház nem akar beleszólni – annyi fontos, hogy erkölcsösen történjen. A másik nem tárgy, hanem társ. Csak azt lehet megtenni a szexualitáson belül, amelybe mindkét fél szabadon beleegyezik.”

„Úgy tűnik, mintha a pornográfia ártalmatlan lenne, pedig a valóságban rendkívül mérgező. Megmérgezi az ember gondolatvilágát, ráadásul nézőként is hozzájárulsz ehhez az iparhoz. Ráadásul ha valaki elkezd pornót nézni, egy idő után nem lesz elég, egyre aberráltabbá tesz – vagyis a pornó egy lejtő, amely egyre lejjebb visz. A fiúkat pedig olyanná neveli, akik azt hiszik, hogy a nőnek az kell, amit a pornófilmekben látnak. Valójában a nőknek pont nem ez kell. Az egész pornóipar egy mocskos hálózat, amelyben nem szabad részt vennünk.”

„Fogadjuk el végre keresztényként is a pszichológusokat! De minél inkább köze van a problémának, amellyel hozzá fordulunk az értékrendszerünkhöz, annál fontosabb, hogy keresztény szakembert válasszunk. Ugyanakkor fontos az is, hogy a pszichológusokat ne istenítsük – ők maguk is elmondják, hogy nem értenek mindenhez. Van olyan tudás, amelyet a lelkész, a Biblia embere, a gyóntató pap jobban tud, és rá tartozik.”

hirdetés

„Egyik szent sem arról beszélt, hogy ő már mennyire tiszta, sokkal inkább arról, hogy mennyire bűnös. Minél közelebb vagyok a naphoz, annál tisztábban látom a mocskaimat, és minél messzebb vagyok tőle, annál kevésbé látszik a sötétségem. A szentek is látták, mennyire gyarló az ember, az üdvösség pedig Isten ajándéka, amelyet nem kiérdemlünk vagy elérünk.”

„Nem szabad túlfújni a felekezeti különbségeket. Valójában sokkal több az, ami összeköt, mint ami elválaszt. A legfontosabb igazságokban egyezünk, ezért sem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, ha katolikus és protestáns házasodik. Egy házasságot nem a felekezeti különbségek feszítenek szét, hanem ha nem veszitek komolyan Krisztust.”

„Van olyan, hogy Nagy Ő, de nem nélküled döntötte el Isten, hogy ki lesz az. Verseny van, és azt a társat kell megtalálni, akivel erősek vagytok együtt. Merjetek bátran kimozdulni, mert soha nem tudhatod, hol lep meg az Isten egy jó házastárssal!”

 

Találkozzunk a 777 OFFLINE-on február 20-án, a Pázmány ITK-n! Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet ITT tudsz megtenni.

Papp Miklósnak Te is felteheted a kérdésed, név nélkül ITT.

Borítókép - Fotó: YouTube
777 OFFLINE Pontokba szedve
hirdetés