2024. 02. 15.

A házasok és a rendszeresen templomba járók vannak a legboldogabbak között egy friss kutatás szerint

A Gallup Intézet érdekes közvéleménykutatást adott ki az emberek elégedettségi szintjéről. Bár az adatok az amerikai lakosságra vonatkoznak, fontos mutatókat találunk azzal kapcsolatban, mik teszik az embereket boldoggá.

A Gallup intézet által 2024. január 2-22. között végzett Mood of the Nation (A Nemzet Hangulata) közvéleménykutatás szerint az Amerikában élő felnőttek 47 százaléka – tehát kevesebb, mint fele – tapasztal nagyfokú elégedettséget az életében – számolt be a Christian Post alapján az Axióma. Ez a szám 1979 óta mindössze harmadik alkalommal csökkent 50 százalék alá.

A Gallup oldalán megjegyzik, hogy korábban gazdaságilag bizonytalan időszakokban csökkent jelentősen az emberek elégedettsége. 2011-ben például 46 százalék volt nagyon elégedett az életével, amikor Amerika még mindig kilábalóban volt a 2007-2009-es recesszióból. A másik 50 százalék alatti értéket pedig 2008-ban mérték, a globális gazdasági válság idején.

Jelenleg az amerikaiak 31 százaléka valamelyest elégedett, 11 százaléka valamelyest elégedetlen, 9 százalékuk pedig nagyon elégedetlen az életével. A Mood of the Nation felmérés azt is kiemeli, hogy az amerikaiak nagy része nem elégedett a gazdaság jelenlegi állapotával sem.

hirdetés

Összességében elmondható, hogy az amerikaiak 78 százaléka elégedett (nagyon vagy valamelyest) az életével, mely jóval elmarad az 1979-es év 84 százalékos trendjétől, valamint a 2001-es értéknél is alacsonyabb. Érdekesség, hogy 2020-ban még az amerikaiak 90 százaléka mondta magát elégedettnek, mely rekord magas értéknek számított.

Sok társadalmi csoport tagjai nyilatkoztak úgy, hogy valamelyest elégedettek az életükkel, azonban csak néhány csoportra igaz, hogy a többsége elégedett volna. Ezek a csoportok a következők: akik heti rendszerességgel járnak templomba, a házasok, az egyetemet végzettek, ahol az évi háztartás bevétele 100 ezer dollárnál több, valamint az 55 évnél idősebbek.

 

Forrás: Axióma, Christian Post 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Hírek
hirdetés