2024. 02. 14.

Balog Zoltán marad a református egyház élén

Balog Zoltán tegnap délelőtt összehívta a református egyház espereseit, főgondokait, hogy a kegyelmi ügy kapcsán az egyházat ért támadásokat megbeszéljék, és arra választ adjanak. A tanácskozáson a jelenlévő tisztségviselők nagy része bizalmáról biztosította a püspököt, aki elismerte; egyetértett azzal, hogy K. Endre kegyelmet kapjon, de nem ő kérvényezte azt. Tévedéséért bocsánatot kért.

A Magyarországi Református Egyház honlapján jelent meg tegnap Balog Zoltán püspök, az emberi erőforrások volt miniszterének nyilatkozata az elnökségi tanácsi gyűlésről, amelyet ő maga hívott össze, hogy a kegyelmi ügy kapcsán tisztázza a szerepét. Az elmúlt napokban ugyanis olyan hírek érkeztek, melyek szerint Balog Zoltán kérvényezhette, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemet adjon K. Endrének, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, akit azért ítélték három év négy hónapos börtönbüntetésre, mert a gyermekeket szexuálisan bántalmazó igazgató bűntársaként megpróbált rávenni egy, a gyermekotthonban zaklatott gyermeket, hogy vonja vissza a feljelentését.

Balog Zoltán nyilatkozatában elmondta, hogy a tisztségviselők négyötöde vett részt a tanácskozáson, mely titkos szavazással ért véget. Bár sokan arra számítottak, a püspök lemondását fogja bejelenti a tanácskozás után, ez nem történt meg, mivel a gyűlésen jelenlévő református tisztségviselők 86 százaléka bizalmat szavazott a püspöknek. Ugyanakkor az elnökségi tanács határozottan arra kérte, gondolja át közéleti szerepvállalásait, hogy azok mennyiben egyeztethetők össze a zsinat elnöki megbízatásával. Ennek a kérésnek eleget fogok tenni. Ha szükséges, kész vagyok összehívni a zsinat, legfőbb törvényhozó testületünk ülését” – nyilatkozta a református püspök.

Balog Zoltán elmondta; a Református Egyháznak nincs köze a kegyelmi ügyhöz, a döntést Novák Katalin hozta meg.Elutasítunk minden olyan törekvést, amely egyházunkat egy olyan ügybe akarja belerángatni, melyhez semmi köze nincs. Kegyelmi kérvényekkel egyházunk egyetlen testülete sem foglalkozott és nem is foglalkozik.” Beszélt arról is, hogy a bicskei gyermekotthon igazgatóját minisztersége alatt Bárczy István-díjjal jutalmazták 2016-ban, ám, amikor gyanú merült fel az igazgató ellen, azonnal felfüggesztette. “Vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került.”

“Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében, akit nem pedofilként ítéltek el, mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. Tehát a kérvényt nem én nyújtottam be, és nem is terjeszthettem fel” – tisztázta a szerepét a püspök. Ugyanakkor a köztársasági elnök tanácsadó testületének tagjaként az ő véleményét is kikérték a kegyelmi ügyben. Az előzetes vélemények és a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek.” Balog Zoltán azt is elmondta, hogy a pedofília bűnét egyértelműen elutasítja, és ez soha nem képezte számára vita tárgyát, a jövőben sem fogja.

A református egyház vezetője szerint nem azért kell bocsánatot kérnie, mert egy kegyelmet kérő ember mellé állt, hanem azért, mert az ügy a református egyháznak kárt okozott.Ezt mélységesen sajnálom, és az enyéimtől, minden reformátustól bocsánatot kérek, bocsássanak meg, de arról, hogy ennek milyen következménye legyen egyházunkban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag választott egyházi tisztségviselőink.”

A nyilatkozat teljes egészében meghallgatható a fenti videóban.

forrás: index.hu, reformatus.hu

Borítókép - Fotó: Illyés Tibor / MTI
Hírek