2024. 02. 09.

Ne a halál, az élet kultúráját építsük!

„Ne a halál, az élet kultúráját építsük!” – Dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye püspökének szavai summázták leginkább annak az életvédő konferenciának az üzenetét, amelyet a Pax Televízió szervezett. A neves és közéleti felszólalók olyan témákat hoztak, melyekkel nagyon is megkongatták a vészharangot: abortusz, pornófüggőség, eutanázia, örökbefogadás, egyedülálló anyák megsegítése.

A Pax Televízió, első és egyetlen magyarországi televízióként nyilatkozatot tett közzé minden élet védelme mellett, melyet a helyszínen bárki aláírhatott. A szakmai esemény fókuszában az élet csodája állt a fogantatástól az elmúlásig.

Itt szólalt fel először családi tragédiája óta Prof. Dr. Bagdy Emőke, klinikai szakpszichológus: „Az élet egy csoda, a törvényeit meg kell értenünk és el kell fogadnunk. Az élet legfontosabb feladata annak megőrzése, szolgálata és a továbbvitele. Aki pedig a törvényt nem tiszteli és nem tartja be, az alapvetően vétkesnek érezheti magát, hiszen megfeledkezik arról, hogy van neki is saját, nem materiális szellemi személyiségrésze, amit ezzel megtagad. Ezzel tulajdonképpen lefejezi a legalapvetőbb emberi minőséget saját magában. Nagyon gondoljuk meg, hogyan foglalunk állást az élet kérdésében! Ez a szív bölcsessége.”

Majd hozzátette: „Minden gyermeknek a szüleitől kell megkapni azt az útravalót, hogy érezze saját szeretetre méltóságát, fontosságát. Nem a materiális tulajdonod határozza meg az értékedet! Jelenleg a pénz mint Mammon ül az Isten trónján ebben az átmaterializálódott világban, és emiatt nagyon alacsonyan értékeli a többség az emberi életet, és azt is, aki te vagy.” 

Albertné Görgey Zsuzsánna, a Magyarok Európában Egyesület Elnöke, a Séta az életért mozgalom alapítója a felvilágosítás szükségességére helyezte a hangsúlyt: „Kiemelkedően fontos a felvilágosítás, hogy a nem várt gyermekek is megszülethessenek, mert sokan vannak, akiknek nincs fogalmuk a lehetőségekről és a következményekről. Minden eszközzel fel kell hívnunk a figyelmet az élet értékére!”

hirdetés

A 20 éves Kiáltás az Életért Egyesület alelnöke, Bergs Zsuzsanna fontos tényre hívta fel a figyelmet: „Fizikai életeket mentünk és evangelizálunk. Magyarországon ma minden harmadik megfogant élet nem tud megszületni. A 2003-ban alapított egyesületünk fennállása óta több ezer segélyhívást kaptunk és remélhetőleg legkevesebb 200 baba életét tudtuk megmenteni.”

Nagy hatást gyakorolt rám Popovicsné Palojtay Márta előadása, aki Kárpátalján él, és a Család és Élet Egyesület Vezetője: „Ha feltesszük azt a kérdést, hogy mi ma Ukrajnában a legveszélyesebb hely, akkor a válasz megdöbbentő: nem a Dombasz, nem a Zaporizsjai frontvonal, hanem az édesanyák méhe. Ukrajnában ugyanis már a háború előtt is rendkívül alacsony volt a születésszám és ez az elmúlt két évben tovább romlott.”

A pornó sajnos fontos része a témának, hisz rapid módon oltja ki a képernyő előtt azokat a vágyakat, melyek megélésére a párkapcsolatokban szükség van. Isten a nőt a férfi segítőtársának teremtette. Egy férfi – női kapcsolatnak minimum három eleme van: a szenvedély, az intimitás és az elköteleződés, amelyből utóbbi kettőért dolgozni kell. A konferencián arra a kérdésre kereste a választ Uzonyi Barnabás, a Péceli Baptista Gyülekezet lelkipásztora, hogy merre érdemes elindulni a pornófüggésből: „Ez egy felszíni probléma, amelynek mélyen vannak a gyökerei. Lehet sértettség, bántalmazás, önértékelési zavar, ami miatt az ember keresi a szeretetet, elfogadást. A pornófüggés egy menekülő útvonal, amely két dolgot szeretne elrabolni: az énképet és az istenképet.”

A konferencia többi előadója is mind az élet védelme mellett szólaltak fel, a teljesség igénye nélkül: Keresztes Ilona (a Fiatalok az Élet Szolgálatában közösség alapítója), Földi-Kovács Andrea (Axióma Központ igazgatója), Máthé Zsuzsa (Szent István Intézet igazgatója), Dr. Csókay András (idegsebész). A konferencia végén egy olyan mondat dübörgött a fejemben, ami többször is elhangzott: „Az Élet él és élni akar”.

Muzslai-Bízik Bencze

Borítókép - Fotó: Pax tv
Tudósítás
hirdetés