2024. 01. 25.

Martí Zoltán, a 777 főszerkesztője kapta a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

A püspökök testülete ebben az évben Martí Zoltánnak, a 777 alapító főszerkesztőjének, az MTVA M4 Sport riporterének adományozta a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat. Büszkék vagyunk rá!

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva január 24-én Budapesten, a Központi Papnevelő Intézetben adta át a  Veres András győri püspök, az MKPK elnöke a genfi püspökről elnevezett sajtóösztöndíjat. Az ünnepség előtt a résztvevők közös szentmise keretében imádkoztak az újságírókért, az újságírói hivatásért.

Idén főszerkesztőnknek, Martí Zoltánnak, az MTVA M4 Sport riporterének adományozták a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat.

Az ünnepélyes díjátadás fényét idén a Magnificat zenekar műsora emelte. A díjátadáson jelen volt Spányi Antal székesfehérvári püspök, Marton Zsolt váci püspök, Kuminetz Géza a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, valamint Tóth Tamás az MKPK titkára is.
Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért a nem egyházi sajtóban.

Martí Zoltán így írt Facebook-oldalán a díjról: „Nagyon nagy megtiszteltetés ez a díj, hálás köszönet érte mindenkinek, aki hozzásegített: családtagoknak, barátoknak és kollégáknak. Különösen is fontos számomra, hiszen a Magyar Katolikus Egyház nagy családjától kaptam, amelynek büszke és gyarló tagja vagyok. Soli Deo gloria – Egyedül Istené a dicsőség!”


Martí Zoltán katalán édesapja és magyar édesanyja negyedik gyermekeként született. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2014-ben szerzett kommunikáció és médiatudomány diplomát.
2014 óta a közmédia, 2016 óta az M4 Sport munkatársa. Eddig két olimpián vehetett részt tudósítóként: a tokiói nyári játékokon és a pekingi téli olimpián. Ott volt Szilágyi Áron történelmi győzelménél, elsőként kérdezhette az olimpiai bajnok Lőrincz Tamást. De a nemzetközi és hazai futball is közel áll hozzá: dolgozott Európa-bajnokságon, három Bajnokok Ligája döntőn, valamint a Ferencváros nemzetközi szereplését is évek óta testközelből figyeli. 2023-ban a sportot kevésbé követők is láthatták a közmédia képernyőjén, hiszen az a megtiszteltetés érte, hogy Novák Katalin köztársasági elnökkel is interjút készíthetett. Tavaly a közmédia az év riporterének választotta.
2016 áprilisában alapította barátaival a 777-et, azzal a céllal, hogy tanúságot tegyenek hitükről hiszen, ahogy jelmondatuk is hirdeti, a „hit nem magánügy.” Az oldalra eddig többszáz cikket és interjút írt, valamint podcast beszélgetést vezetett. Munkásságának köszönhetően a 777 rövid időn belül meghatározó médiummá vált. Mindemellett a 777 csapatával közösséget is építenek: többek között imaesteket, beszélgetős eseményeket, rorátékat is szerveznek. Szolgálatát önkéntesként végzi, szabadidejét áldozza arra, hogy a 777-en keresztül egyre többen ismerhessék meg Isten szeretetét.
2023 áprilisában még a régen lekötött családi nyaralását is lemondta annak érdekében, hogy egyike lehessen azon magyar újságíróknak, akik Rómából együtt utazhattak Ferenc pápával a háromnapos magyarországi apostoli látogatására. A látogatás minden mozzanatát a vatikáni sajtóstáb részeseként kísérhette végig, majd vissza is repülhetett a Szentatyával Rómába. Az eseményfolyamról egyszerre tudósította a 777 és a pápalátogatás hivatalos honlapjának olvasóit, valamint a közmédiát is.
2023 nyarán a megújult Magyar Katolikus Újságíró Szövetség, azaz a MAKUSZ elnökségének is tagja lett.
Feleségével Martí-Pintér Lillával Budapesten élnek. Lilla több éven keresztül volt a Váci Egyházmegye ifjúsági lelkészségének elkötelezett munkatársa, jelenleg a budapesti Szent István-bazilika Gondokságán dolgozik. Jakab fiúk 2023 októberében született meg, ezzel gondoskodva arról, hogy 2023 valóban feledhetetlen év legyen számukra.   

Forrás: katolikus.hu

Borítókép - Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír
Hírek
hirdetés