Korponai Gábor 2024. 01. 25.

Ferenc pápa a Balenciaga-dzsekis képekről: a mesterséges intelligencia a valóság megmásításának is lehet az eszköze

Ferenc pápa a tömegtájékoztatás 58. világnapjára írt üzenetében ír arról, hogy róla is készültek deepfake-képek.

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentjének emléknapján tették közzé Ferenc pápának a tömegtájékoztatás 58. világnapjára írt üzenetét, melyben a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségekről és a felmerülő problémákról szól, címe: A mesterséges intelligencia és a szív bölcsessége. A teljesen emberi kommunikáció felé. Ferenc pápa már korábban, a béke 57. világnapjára írt üzenetében foglalkozott a mesterséges intelligencia kérdésével.

Ferenc pápa a mesterséges intelligencia kapcsán kifejti üzenetében, hogy „a szív hajlamától függően az ember kezében minden dolog vagy lehetőséggé, vagy veszéllyé válhat.” Így a mesterséges intelligencia is lehet a szerető szolgálat, de egyben a másikon való uralkodás eszköze is: „A mesterséges intelligencia ugyanakkor eszköze lehete a »szellemi környezetszennyezésnek», a valóság megmásításának, amikor részben vagy egészében hamis narratívákat használnak, amelyekről mégis azt hiszik – és így adják tovább –, hogy igazak.”

hirdetés

Ferenc pápa is érintett a témában, hiszen sok álhír található róla is a világhálón, vagy elég megemlíteni azt a tavalyi deepfake-őrületet, amit azok a mesterséges intelligencia segítségével generált kép indított el, amin Ferenc pápa egy Balenciaga-dzsekiben látható. Ferenc pápa erről is ír üzenetében:

„Elég a félretájékoztatás problémájára gondolni, amivel évek óta szembesülünk az álhírek esetében, amelyekben ma már deepfake-kel is találkozhatunk, vagyis olyan képek létrehozásával és elterjesztésével, amelyek tökéletesen valóságszerűek, de hamisak (engem is érintett ez), vagy olyan hangüzenetekkel, melyek egy adott személy hangját használják fel úgy, hogy olyan dolgokat mondatnak el vele, melyeket ő maga soha nem mondott.

A szimuláció, melyre ezek a programok épülnek, hasznos lehet néhány egyedi területen, de perverzzé válik, amikor megmásítja a másokkal és a valósággal való kapcsolatunkat.”

Ferenc pápa szerint az ilyen problémák megoldásához „megelőző intézkedésekre van szükség, hogy olyan etikai szabályokat részesítsünk előnyben, amelyek megfékezik a mesterséges intelligencia-rendszerek káros és kirekesztő, társadalmilag igazságtalan következményeit”. A pápa szerint végső soron azonban rajtunk áll, hogy mi hogyan használjuk ezeket az eszközöket: „az emberen múlik, hogy eldöntse, az algoritmusok martalékává válik, vagy azzal a szabadsággal táplálja szívét, amely nélkül nem növekedhet bölcsességben”

Forrás: Vatican Media

Egyéb
hirdetés