2024. 01. 23.

Milyen gyümölcsöt evett Ádám és Éva? – A lelkész válaszol

Teológiai vagy épp a hétköznapi élettel kapcsolatos kérdéseket is megválaszol Csűrös András református lelkipásztor a református egyház műsorában. A Hiszed vagy sem? minden hétfőn 19 órakor jelentkezik Facebookon és YouTube-on, itt, a 777-en pedig havonta szemlézzük az adások egy kérdését és a rá adott feleletet.

Nagyon sok válasz született arra, milyen gyümölcsöt ehetett Ádám és Éva a Paradicsomban: gránátalma, olíva, banán, kókusz… Volt olyan elmélet is, miszerint szőlő volt, és ezzel nagyon szép ívet adtak, hiszen az úrvacsorán fogyasztott bor is szőlőből van. Ugyanis amelyik gyümölcs az embert bűnbe vitte és viszi sokszor azóta is, ugyanaz mutat rá a szabadításra is az úrvacsoránál.

Könnyű lenne azt gondolni, hogy füge volt, hiszen a bűnbeesés után Ádám és Éva fügefaleveleket tűz magára, ráadásul Michelangelo is e szimbolikus gyümölcs mellett tette le voksát a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójának festésekor.

A latinban van egy szó a gyümölcsre: a malus. Ez húsos gyümölcsöt jelent, de elsősorban almát. A bűn szó pedig szintén a malushoz hasonlatos a latinban: malum. A szójáték adta magát: a bűn és az alma szó ugyanaz. Bár ez a legelterjedtebb magyarázat, de valójában mégsem ez történt.

hirdetés

A történetet lefordították ófranciára. A fordítása az ófranciában egy olyan szó volt, ami gyümölcsöt jelentett, majd aztán ahogyan a nyelv változott, úgy a szó jelentése is leszűkült almára. Tehát először a nyelvben gyümölcsöt jelentett és csak utána almát. Így a 12-13. századtól kezdve kezdett el a tiltott gyümölcs az alma lenni az ábrázolásokon. Európában olyan gyümölccsel azonosították, amit mindenki jól ismert.

Így lett tehát alma, és így jelenik meg Luther Márton Bibliájának gyönyörű illusztrációjában is éppen ez a gyümölcs.

Hogy pontosan milyen gyümölcs volt, nem tudjuk, de nem is annyira lényeges. A lényeg ugyanis nem a gyümölcsben, hanem az első emberpár tettében van: az ember elszakadt Istentől, szembeszegült az Úrral, és eltávolodott tőle. Ezért később Isten maga jött el Jézus Krisztusban az eltávolodott ember közelébe, hogy helyreállítsa a kapcsolatunkat.

Csűrös András Jakab, A lelkész válaszol

 

A további részeket a Hiszed vagy sem? adásaiból ITT megnézheted. 

A lelkész válaszol
hirdetés