Korponai Gábor 2024. 01. 21.

Ferenc pápa Isten Igéjének vasárnapján meghirdette az Imádság Évét

Ferenc pápa Isten Igéjének vasárnapján szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában, a déli Úrangyala imádság után pedig meghirdette az Imádság Évét készületül a szentévre

Ferenc pápa 2019. szeptember 30-án, a Szentírás latin fordítójának, Szent Jeromosnak az emléknapján Aperuit illis kezdetű apostoli levelében rendelte el, hogy „az Évközi III. vasárnapot Isten Igéje ünneplésének, a róla való gondolkodásnak, és terjesztésének szenteljük”.

A pápa 2024. január 21-én, Isten Igéjének vasárnapján mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában, melynek során 2 lektort (felolvasó) és 9 katekétát avatott, akik a világ különböző országaiból érkeztek Rómába: Brazíliából, Bolíviából, Dél-Koreából, Csádból, Németországból és az Antillákról. A pápa a lektoroknak egy-egy Bibliát adott át, a katekétáknak pedig egy-egy keresztet.

hirdetés

Ferenc pápa szentbeszédében kiemelte, hogy nem szabad süketnek maradnunk Isten Szavára: „Sokszor, amikor halljuk Isten Szavát, egyik fülünkön bemegy, a másikon ki: miért? Talán azért, mert nem szabad süketnek lennünk az Igére. Azt kockáztatjuk, hogy ezernyi szó árja között elszalasztjuk Isten Szavát: meghallgatjuk ugyan, de nem halljuk meg, meghalljuk ugyan, de nem tartjuk meg, megtartjuk ugyan, de nem engedjük, hogy változásra indítson minket. Mindenekelőtt pedig olvassuk ugyan, de nem imádkozunk vele.” A Szentatya arra buzdított, hogy „miközben a társadalom és a közösségi média erőszakos szavakat harsog, mi ragaszkodjunk Isten Szavának szelídségéhez, mely üdvösségünkre szolgál, szelíd, nem emeli föl hangját, behatol a szívünkbe.”

A pápa arra hívott, hogy kérdezzük meg magunktól:

„Hol tartom Isten Igéjét ott, ahol élek? Találni ott könyveket, újságokat, tévét, mobilokat, de hol tartom a Bibliát? A szobámban ott van-e az evangélium karnyújtásnyira? Olvasom-e naponta, hogy eligazodjam az életben? Ott van-e a táskámban egy kisebb méretű evangélium, hogy olvassam?

Sokszor ajánlottam már, hogy legyen mindig ott velünk az evangélium, a zsebünkben, a táskánkban, a mobilunkon: ha Krisztus drágább nekem minden dolognál, hogyan lehet, hogy Igéjét otthon hagyom, és nem hordom magamnál? Egy utolsó kérdés: elolvastam-e végig egyszer legalább az egyik evangéliumot?”

Ferenc pápa a déli Úrangyala imádság végén meghirdette az Imádság Évét készületül a 2025-ös szentévre: „A következő hónapok a szent kapu megnyitásához vezetnek el minket, amellyel megnyitjuk a szentévet. Arra kérlek titeket, hogy még jobban imádkozzatok, hogy jól éljük meg ezt a kegyelmi időszakot, hogy megtapasztaljuk Isten reményének erejét. Ezért ma elkezdjük az Imádság Évét, vagyis egy olyan évet, amelyet annak  szentelünk, hogy újra felfedezzük az imádság nagy értékét és abszolút nélkülözhetetlenségét személyes életünkben, az Egyház életében és a világban.”

Forrás, képek: Vatican Media

Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Kitekintő 2024. jan. 23. – Karolina Egyesület 2024. 01. 24. 20:51

    […] A Magyar Kurír beszámolóját olvashatjuk a budapesti Szent István-bazilikában megtartott az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletéről. Az eseményen Erdő Péter bíboros, prímás és Steinbach József, dunántúli református püspök, a MEÖT elnöke mondott beszédet.Senkit nem zárhatunk ki segítő szeretetünkbőlGyerekek részére hetente bibliai történeteket mutatnak be a Riskabábfilm honlapon található bábfilmek. A honlapon található ajánló:Sziasztok Gyerekek! Az én nevem Riska. Barátommal, Csibével, itt élünk a tanyán, ahol nap mint nap vidám vagy szomorú, mulatságos vagy komoly, kalandos vagy hétköznapi dolgok történnek velünk. Ha pedig semmi nem történik, biztos, hogy kitalálunk valamit! Kálmán atya is gyakran meglátogat minket, és képzeljétek, neki mindig eszébe jut rólunk egy bibliai történet. Tartsatok velünk, legyetek Ti is Jézus tanítványai! Üdv: RiskaRiska és Csibe bábfilmjeiA Zarándok honlapon Ferenc pápa tanítását olvashatjuk, amit az Úrangyala imájakor mondott. Isten azt akarja, hogy aktívan vegyünk részt üdvözítő munkájában, legyünk hitünk felelős főszereplői. Az evangélium hirdetése nem elvesztegetett idő. Mi is boldogabbá és jobbá válunk azáltal, hogy segítünk másoknak boldogabbá és jobbá válni:Jézus létének értelme, hogy mindenkinek eljuttassa Isten üdvösségétA Vasárnap weblapon Bese Gergő atya gondolatait olvashatjuk a vasárnapi olvasmányról. Az olvasmányban Jónás próféta és Ninive városa történetét hallhattuk. Negyven nap és elpusztul a város – mondta Jónás, ahogyan az Úr megparancsolta neki.Szerencsésnek mondhatta magát Jónás, mert olyan közösséggel találkozott, akiknek volt hite.A 777 weblap tájékoztat arról, hogy Ferenc pápa Isten Igéjének vasárnapján szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában, a déli Úrangyala imádság végén pedig meghirdette az Imádság Évét készületül a 2025-ös szentévre.Ferenc pápa meghirdette az Imádság Évét […]