Korponai Gábor 2024. 01. 21.

Ferenc pápa Isten Igéjének vasárnapján meghirdette az Imádság Évét

Ferenc pápa Isten Igéjének vasárnapján szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában, a déli Úrangyala imádság után pedig meghirdette az Imádság Évét készületül a szentévre

Ferenc pápa 2019. szeptember 30-án, a Szentírás latin fordítójának, Szent Jeromosnak az emléknapján Aperuit illis kezdetű apostoli levelében rendelte el, hogy „az Évközi III. vasárnapot Isten Igéje ünneplésének, a róla való gondolkodásnak, és terjesztésének szenteljük”.

A pápa 2024. január 21-én, Isten Igéjének vasárnapján mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában, melynek során 2 lektort (felolvasó) és 9 katekétát avatott, akik a világ különböző országaiból érkeztek Rómába: Brazíliából, Bolíviából, Dél-Koreából, Csádból, Németországból és az Antillákról. A pápa a lektoroknak egy-egy Bibliát adott át, a katekétáknak pedig egy-egy keresztet.

hirdetés

Ferenc pápa szentbeszédében kiemelte, hogy nem szabad süketnek maradnunk Isten Szavára: „Sokszor, amikor halljuk Isten Szavát, egyik fülünkön bemegy, a másikon ki: miért? Talán azért, mert nem szabad süketnek lennünk az Igére. Azt kockáztatjuk, hogy ezernyi szó árja között elszalasztjuk Isten Szavát: meghallgatjuk ugyan, de nem halljuk meg, meghalljuk ugyan, de nem tartjuk meg, megtartjuk ugyan, de nem engedjük, hogy változásra indítson minket. Mindenekelőtt pedig olvassuk ugyan, de nem imádkozunk vele.” A Szentatya arra buzdított, hogy „miközben a társadalom és a közösségi média erőszakos szavakat harsog, mi ragaszkodjunk Isten Szavának szelídségéhez, mely üdvösségünkre szolgál, szelíd, nem emeli föl hangját, behatol a szívünkbe.”

A pápa arra hívott, hogy kérdezzük meg magunktól:

„Hol tartom Isten Igéjét ott, ahol élek? Találni ott könyveket, újságokat, tévét, mobilokat, de hol tartom a Bibliát? A szobámban ott van-e az evangélium karnyújtásnyira? Olvasom-e naponta, hogy eligazodjam az életben? Ott van-e a táskámban egy kisebb méretű evangélium, hogy olvassam?

Sokszor ajánlottam már, hogy legyen mindig ott velünk az evangélium, a zsebünkben, a táskánkban, a mobilunkon: ha Krisztus drágább nekem minden dolognál, hogyan lehet, hogy Igéjét otthon hagyom, és nem hordom magamnál? Egy utolsó kérdés: elolvastam-e végig egyszer legalább az egyik evangéliumot?”

Ferenc pápa a déli Úrangyala imádság végén meghirdette az Imádság Évét készületül a 2025-ös szentévre: „A következő hónapok a szent kapu megnyitásához vezetnek el minket, amellyel megnyitjuk a szentévet. Arra kérlek titeket, hogy még jobban imádkozzatok, hogy jól éljük meg ezt a kegyelmi időszakot, hogy megtapasztaljuk Isten reményének erejét. Ezért ma elkezdjük az Imádság Évét, vagyis egy olyan évet, amelyet annak  szentelünk, hogy újra felfedezzük az imádság nagy értékét és abszolút nélkülözhetetlenségét személyes életünkben, az Egyház életében és a világban.”

Forrás, képek: Vatican Media

Egyéb
hirdetés