Korponai Gábor 2024. 01. 20.

A hó sem vetette vissza az amerikaiakat, hogy kiálljanak az élet mellett

A havazás és a hideg ellenére tízezrek gyűltek össze pénteken az amerikai fővárosban, hogy részt vegyenek az évente megrendezett „March for Life” (Menet az életért) életvédő felvonuláson

51. alkalommal tartották meg a March for Life-felvonulást 2024. január 19-én Washingtonban „Minden nővel, minden gyermekért” mottóval, közel két évvel azután, hogy 2022 júniusában az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága a Dobbs kontra Jackson Women’s Health Organization ügyben hozott határozatával hatályon kívül helyezte a korábbi abortuszhoz való jogot védő Roe kontra Wade ügyben hozott döntést, és az abortusz szabályozását az egyes államok hatáskörére bízta.

A Roe kontra Wade ügyben 1973. január 22-én hozott ítéletet az amerikai legfelsőbb bíróság. Ennek évfordulóján 1974 óta megrendezik az életvédő felvonulást. Az Amerikai Történelmi Múzeumtól indult a menet a felszólalások után egészen a legfelsőbb bíróság épületéig.

A menet előestjén 2024. január 18-án este Michael Burbidge arlingtoni püspök, az amerikai püspöki konferencia életvédő bizottsága elnökének főcelebrálásával tartottak szentmisét az életért a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás-bazilikában. Szentbeszédében a püspök kiemelte, hogy az élet üzenetét Jézust követve azokban az államokban is állhatatosan tovább kell hirdetni, ahol az abortuszhoz való jog támogatott: „Nem elég csak azokon a helyeken hirdetni ezt, ahol nyerésre állunk. Azokon a helyeken is helyt kell állni, ahol az üzenetünket elutasították. El kell vinnünk a világosságot a legsötétebb sarkokba is.”

Burbidge püspök egyébként pár nappal korábban, január 16-án a Roe kontra Wade ügyben hozott határozat évfordulójára közleményt is kiadott, melyben kifejti, hogy „gyakran az a legközvetlenebb módja annak, hogy megvédjük a kisdedeket és a várandós anyákat az abortusztól, ha a nehézségekkel küzdő anyákat szerető támogatással vesszük körül, és »együtt járunk« velük az anyaság útján. Mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy radikális szolidaritással álljunk a nem várt vagy kihívást jelentő terhességgel szembesülő nők mellé. Mindannyian arra kaptunk meghívást, hogy biztosítsunk a saját közösségünkben élő várandós anyáknak anyagi, érzelmi és lelki támogatást az élet ajándékának elfogadásához.”

Nemcsak a transzparensek, de a hóemberek is előkerültek a nagy hidegben a March for Life életvédő felvonuláson

Az abortusz szabályozásának kérdése az egyik fontos kérdéskör, amelyben eltér a demokraták és a republikánusok véleménye. A mostani szabályozás felemás helyzetet eredményezett, míg egyes államok a fogantatástól vagy már a várandóság 6. hetétől betiltották a művi abortuszt, addig más demokrata államok legalizálták azt, sőt nagyobb támogatással segítették a művi abortusz elérhetővé tételét. Már most látszik, hogy a 2024-es novemberi választások előtt fontos, ha nem a legfontosabb kampánytéma lesz az Egyesült Államokban az abortusz szabályozásának kérdése.

Jelzi ezt az is, hogy az egyik felszólaló a republikánus Mike Johnson házelnök volt, aki mint azt beszédében is elmondta, maga is egy nem tervezett gyermekáldásból született, az ő szülei akkor esélyt adtak az életnek, amiért ő „mélységes hálát érez”. A baptista házelnök így buzdította az összegyűlteket: „Bátorság, folytassuk tovább, és reméljünk, hogy összefogva elhozhatjuk ezt a nagy változást, úgy hiszem, hogy képesek vagyunk rá. Ki tudunk állni minden nővel minden gyermekért, és valóban felépíthetünk egy olyan kultúrát, amely megbecsüli és védelmezi az életet.”

Képek és videó: March for Life

Egyéb
hirdetés