Korponai Gábor 2024. 01. 17.

Ferenc pápa szerint a szerelemben nem szabad a másikra birtokként tekintenünk

Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatásán az erényekről és a főbűnökről szóló katekézissorozatában ezúttal a tisztaság erényéről és a bujaság főbűnéről beszélt.

Beszéde elején a pápa kifejtette, hogy „a kereszténység nem ítéli el a nemi ösztönt”, megemlítette, hogy a Szentírás egyik könyve, az Énekek éneke két jegyes közti csodálatos szerelmi költemény.”

A Szentatya a szerelemről szólva elmondta: „Hogy miért történik ez a misztérium, és miért ilyen magával ragadó élmény az emberek életében, azt egyikünk sem tudja. Az egyik ember beleszeret a másikba, szerelembe esik. A lét egyik legcsodálatosabb valósága ez. A rádióban hallható dalok nagy része is erről szól: tündöklő szerelmekről, vágyott, de el nem ért szerelmekről, örömteli vagy könnyáztatta szerelmekről.” A pápa kifejtette, hogy „amikor szerelmes lesz valaki, az az egyik legtisztább érzés. A szerelmes ember nagylelkűvé válik, ajándékokat ad, leveleket és verseket ír. Már nem magára gondol, hogy teljesen a másiknak adja magát, nemde gyönyörű?”

hirdetés

A pápa szerint szeretni azt jelenti, hogy „tiszteljük a másikat, a másik boldogságát keressük, figyelemmel vagyunk a másik érzéseire.”

Ugyanakkor felhívta a pápa a figyelmet, hogy az ember szexualitása, szerelmi valósága nincs híján a veszélyeknek sem: a bujaság „tönkreteszi az emberek közötti kapcsolatokat”. Ferenc pápa megállapította, hogy sok kapcsolat vált mérgezővé, mert a másikra már birtokként tekintettek benne. Ezekből a kapcsolatokból a pápa szerint hiányzott a tisztaság, az az erény, amely „soha nem akarja birtokolni a másikat”. A bujaság zsákmányként tekint a másikra, levadássza, felfalja őt egyszerre, nem akar a másikra figyelni, csak a saját szükségleteire és élvezetére; a bujaság minden udvarlást unalmasnak ítél.”

A pápa a bujaság azért is veszélyes, mert az emberi szexualitás személytelenné válhat: „Ha az ember nem fegyelmezi a szexualitását, ha nem egy kapcsolat történetébe van beleírva, egy olyan történetbe, amelyet a két fél szerelmi tánccá alakít, akkor olyan lánccá válik, amely megfosztja az embert a szabadságától. A szexuális örömöt, amely Isten ajándéka, aláássa a pornográfia: a kapcsolatot mellőző kielégülés, amely a függőség formáit hozhatja létre. Meg kell védenünk a szerelmet, a szív, az értelem, a test szerelmét, azt a tiszta szerelmet, amikor odaajándékozzuk magunkat egymásnak. Ez a szex szépsége.”

Ferenc pápa kiemelte, hogy harcolnunk kell a bujaság, a másik „tárgyiasítása” ellen azzal, hogy „megőrizzük azt a szépséget, amelyet Isten írt bele a teremtésébe, amikor a férfi és a nő közötti szerelmet megálmodta, amelyben nem kihasználjuk, hanem szeretjük egymást. Azt a szépséget, ami segít, hogy higgyünk abban, hogy egy történetet jobb együtt írni, mint kalandozni, hogy jobb gyöngédnek lenni, mint meghajolni a birtoklás démona előtt – az igazi szerelem nem birtokol, hanem önmagát adja –, hogy jobb szolgálni a másikat, mint megszerezni.”

Forrás és kép: Vatican Media

Egyéb
hirdetés

2 hozzászólás

 • Válasz Kissevich Horváth Gáborné - vegyészmérnök 2024. 01. 18. 23:19

  Ferenc pápa szerelemről szóló gondolatai kitötölte az álszemermet. Két fontos dolog kimatadt a felsorolásból, amire én a fiaimat, unokáimat mindig figyelmeztettem:
  – ha úgy gondoljatok, hogy minden nagyon jó, de van pár dologl amiről leszoktatom. El kell felejteni.Fel evig sikerül, tovább nem.Megmérgezi az egsz életet, mindig egy veszekedesi alap.
  Ha valaki nem tudja elfogadni a másik felet úgy ahogy van, nem szabad házasságot kötni!
  – Tökéletesen meg kell bízni egymásban! Ha ez hiányzik, akkor nem szabad házassagot kötni.
  Szerencsére én ezeket éreztem, tudtam fiatalon is.

  Mertem ezeket leírni, mivel fél évvel vagyok fiatalsbb Szent Atyánál, nagy tapasztalat birtokában vagyok. Már 10 dédunokám van. Es hálát
  adok a jó Istennek minden nap, amilyen nagy hitben, Isten szeretetben, közös esti beszélgetésben, imával zárja le a napot ezen két család, (5-5 gyermek). ” Te mit köszönsz meg legjobban a mai napon a jó Istennek?” Már a kicsiknek a képes bibliát olvassák, s ők elejétől végéig Kissevich Horvathismerik, tudják.

 • Válasz Trukane Barnacz Zsuzsanna 2024. 01. 19. 14:40

  Ha nem jössz el hozzám, én megyek hozzád, mert élni kell az életem, mert milyen élet az, hogy egy dolgot akarsz, amit nem lehet? …
  ( Rúzsa Magda- Halott Penz) Hungary Songs