2023. 12. 19.

„A veszteséget semmi sem pótolhatja” – reakciók a székelyudvarhelyi tragédiára

„A tragédia bekövetkezett. Nem tudjuk, mi okozta. A bentlakás középső harmada összeomlott a délutáni kimenő ideje alatt. A bennlévő diákok legtöbbjének sikerült kimenekülnie, négy diákot azonban maga alá temetett a törmelék” – áll a Tamási Áron Gimnázium nyilatkozatában. A székelyudvarhelyi tragédia miatt elmaradnak az idei karácsonyi vásár színpadi programjai és a szilveszteri tüzijáték is.

Tegnap bejárta az internetet a megrendítő hír: Székelyudvarhelyen leomlott a Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy épületrésze, egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, kettő közülük nincs életveszélyben a harmadik kómában van.

Kovács Gergely érsek a tragédia hírére azonnal a helyszínre sietett. Azt írta: „Fájdalommal értesültem a székelyudvarhelyi tragédiáról és azonnal a helyszínre indultam. Mélységesen megrendített, amikor útközben közölték, hogy e katasztrófa áldozatokat is követelt. Együttérző szívvel állok a családok mellett, tudva azt, hogy a veszteséget semmi sem pótolhatja. Őszinte részvétemet fejezem ki, kérve a jó Isten megerősítő kegyelmét ezekre a nehéz pillanatokra. Imáimról biztosítok minden érintettet.”

Székelyudvarhely polgármesteri hivatala úgy döntött, a hétfői tragédia miatt elmaradnak az idei karácsonyi vásár színpadi műsorai, továbbá az óévbúcsúztató városközponti program és tűzijáték is. „Megrendítő és mérhetetlenül fájó városunk tragédiája. A lesújtó gyász kiszorítja szívünkből a zenés, illetve énekes ünneplést. A Karácsonyi Vásár ma délutántól betervezett színpadi műsorait és koncertjeit emiatt lemondtuk, ugyanígy a szilveszter éjszakára tervezett tűzijátékot és zenei programot is. Gyász van” – írták közleményükben.

Az érintett Tamási Áron Gimnázium is nyilatkozatot adott ki:

„Miközben keresztény hitünk legszebb ünnepére készültünk, iskolánk történetének egyik legsötétebb napja szakadt ránk december 18-án.

Mélységesen megilletődve és fájdalmas együttérzéssel állunk az események hatása alatt, mert

tudjuk, hogy a tragédiának nem lett volna szabad bekövetkeznie.

A Gimnázium Főépületének és Kicsi Iskolájának felújítása után a Bentlakás rehabilitációját kellett előkészíteni. Minden tervezés, technikai előkészület és engedély adva volt ahhoz, hogy lehető legbiztonságosabban történjenek a munkálatok. Szakmailag jól összeszokott munkacsapat végzett külső munkálatokat, kipróbált szakemberek irányítása alatt.

A tragédia bekövetkezett. Nem tudjuk, mi okozta. A bentlakás középső harmada összeomlott a délutáni kimenő ideje alatt. A bennlévő diákok legtöbbjének sikerült kimenekülnie, négy diákot azonban maga alá temetett a törmelék. A gyors mentési munkának köszönhetően kettőt rövid idő alatt sikerült kimenteni, kettőért azonban életveszélyes körülmények között kellett hatalmas törmelékhalmot megmozdítani. Tűzoltók, hegyimentők, egészségügyisek, sürgősségiek, önkéntesek, orvosok és ápolók dolgoztak azon, hogy életeket lehessen megmenteni. Azonban a megtalálás öröme és reménysége után a bánat sötétje borult ránk. A nagy baj bekövetkezett. Családunkra gyász borult. Együtt sírunk és együtt keressük a vigasztalást.

Ezúton fejezzük ki őszinte együttérzésünket a gyászolókkal. Nincs szó, mely most gyógyíthatna! Kinek lenne annál nagyobb bánata, mint aki gyermekét siratja?

Ugyanakkor szívből kívánjuk kórházban fekvő diákjainknak a gyors gyógyulást, erősödést, mielőbbi hazatérést szerető családjuk karjába!

Az Alma Mater szeretetével gondolunk azokra a diákokra, akik a borzalom perceit átélték, akiknek anyagi javaik odavesztek, és életük egyik legnagyobb traumáját élték át. Hálás a szívünk a nevelők, tanárok, szülők és önkéntesek odaadó és gyors segítségéért. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy januárban fedél legyen bentlakó diákjaink feje felett.

Iskolapszihológusokból illetve más segítő szakemberekből egy krízisintervenciós csoport állt össze. Rövidesen közzétesszük a neveket és az elérhetőségeket is az osztályfőnökökön és osztálytanítókon keresztül.

A vigasztalódás, gyógyulás és megerősödés reményében adtuk ki e nyilatkozatot.”

Az utcán diákok, felnőttek a bentlakás beomlásáról beszélnek – számolt be a Transtelex. Az egész várost megrázta a helyzet, már a tegnap óriási tömeg volt az utcákon, a rendőröknek közbe kellett lépniük, hogy az utak szabadon maradhassanak a rendőr- és mentőautók akadálymentes közlekedése érdekében.

Mint írták, az iskola bentlakása előtt gyertyákat gyújtottak és sárga szalaggal zárták le a belépést.

A tanárok nem értik, hogy ha bármi veszély volt a gyerekekre nézve, miért nem költöztették ki őket a bentlakásból.

A bentlakást korábban kívül már felújították, átfestették, nem értik, hogy akkor miért nem a statikai munkálatokat, az épület stabilizálását helyezték előtérbe.

„Egy szülő számára felfoghatatlan egy gyermek elvesztése. És pont karácsony előtt… Soha nem lesz olyan karácsonya az érintetteknek, hogy ne erre gondoljon, és a tragédia hónapokig rá fogja nyomni a pecsétjét az oktatás hangulatára” – mondta egy oktató.

Mi is osztozunk a gyászban. Imádkozzunk a bajba jutottakért, a családjukért és az egész gimnáziumért!

Borítókép - Fotó: romkat.ro
Hírek
hirdetés