2023. 12. 19.

800 éve állították az első betlehemet – Böjte Csaba is megemlékezik

800 éve az olaszországi Greccio városában Assisi Szent Ferenc állított először betlehemet. Az évszázadok óta tartó hagyományra a Dévai Szent Ferenc Alapítvány is emlékezik, amelynek részeként egy különleges fénykupola nyílt meg Budapesten.

1223-ban az itáliai Greccio városában állítottak először betlehemet. A később világszerte elterjedt hagyomány Assisi Szent Ferenc nevéhez kötődik, aki szentföldi zarándoklatáról visszatérve így szerette volna feleleveníteni Jézus születésének történetét.

Assisi Szent Ferenc a betlehemet Máté és Lukács evangéliumában olvasottak alapján hozta létre. Egy jászolt állított fel, amelybe egy fából kifaragott kisded Jézust fektetett, mellé pedig ökröt és szamarat állított. A jászolhoz meghívta szerzetestársait, barátait és a helyi lakosokat, hogy ünnepélyes misével és énekekkel megemlékezzenek Jézus születéséről. 

„Ez olyan szépen sikerült, annyira – mai nyelven – ütős volt, hogy nagyon sokfelé elkezdték utánozni” – fogalmazott Böjte Csaba az InfoRádiónak.

hirdetés

Az idén 800 éves hagyományról a Dévai Szent Ferenc Alapítvány is megemlékezik. Böjte Csaba atyáék Sepsiszentgyörgyről egészen Budapestig zarándokolnak egy Greccio-800 rendszámú mobil betlehemi karavánnal.

„Tudjuk, hogy a szent család, mielőtt megszületett volna a kis Jézus, Betlehemben szállást keresett. Kopogtattak itt is, ott is. Ezt a szép szokást felelevenítve megyünk el egy mobil betlehemmel Budapestre” – ismertette  a ferences rendi szerzetes. Debrecenben, Miskolcon és Jászapátiban álltak még meg.

A budapesti Erzsébet téren betlehemi dóm nyílt, amelynek a fénykupolájában egy látványos, 360 fokos vetítést nézhetünk meg. A vetítésre december 22-ig minden nap 17 óra és 22 óra között kerül sor, a belépés ingyenes.

 

Forrás: Infostart, Nagykovácsi Plébánia

Borítókép - Fotó: We Love Budapest
Hírek
hirdetés