2023. 12. 08.

Már javában zajlik a Notre-Dame rekonstrukciója

Párizsban folyamatban van a Notre-Dame ikonikus tornyának rekonstrukciója Viollet-Le-Duc építész eredeti tervének pontos leírása szerint. A 2019-es tűzeset után végre újra teljes pompájában lesz látható a Notre-Dame-székesegyház.

Egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a párizsi látkép visszakapja 2019 előtti dicsőségét, mivel a restaurálási munkálatok már ott tartanak, hogy az ikonikus tornyot kezdik helyreállítani. A Notre-Dame-székesegyház fölé egy hatalmas állványzatot állítottak fel, és ez 2024 nagy részében fenn is marad, amíg a munkások a 96 méteres tornyot Viollet-Le-Duc építész eredeti tervének pontos utasításai szerint újjáépítik.

Nyár elején az apostolokat és evangélistákat ábrázoló 16 darab 11 láb magas szobrot restaurálták, amelyek a torony tövében lévő falépcsőkön álltak. A szobrok hamarosan a megfelelő helyükre kerülnek, mivel a hírek szerint elkészült a torony kereszt alakú talapzata. 80 tonnát nyomott ez a támasz a Los Angeles Times szerint, és darukkal szerelték fel a 180 láb magas tető fölé.

A mesteremberek csapata fáradhatatlanul rekonstruálja a torony darabjait ugyanazokkal az eszközökkel és módszerekkel, amelyeket a 19. században használtak. Egy Paul nevű ács elmagyarázta, hogy csak a torony alapja 65 láb széles és 65 láb hosszú, és 20 láb magasra emelkedik. „Ez egy olyan munka, amelyet nem fogunk tudni még egyszer elvégezni a szakmai életünkben. Szóval büszkék vagyunk arra, hogy itt lehetünk” – mondta.

Jean-Louis Georgelin francia hadseregtábornok, aki a helyreállítási munkálatokat vezette, amíg 2023 augusztusában tragikus módon meg nem halt egy túrabalesetben, a márciusi jelentésben arról számolt be, hogy a torony 2024 karácsonyára elkészül. Többször megjegyezte, hogy a munkálatok a tervezett ütemterv szerint haladnak.

hirdetés

Elaine Cobbe, a CBS munkatársa arról számolt be, hogy jelenleg a torony tölgyfa vázát helyezik a helyére, így alakulnak ki a torony körvonalai, amelyek ismerős látványt nyújtanak majd. A vázat egy fémburkolat fogja borítani, mielőtt további díszítések lesznek rajta. A tornyot körülvevő állványkeretek a torony befejezéséig állva maradnak.

Az egyik építész, aki a torony díszítéseinek újjáépítésén dolgozik, így nyilatkozott: „A torony nagyon összetett szerkezet, és ma már nem építünk újjá ilyen szerkezeteket. De az a csodálatos, hogy a Notre-Dame kivételt jelent, és itt tényleg megpróbáljuk pont olyanra visszaállítani, amilyen volt.”

A France 24 szerint, amint a torony elkészül, a restaurálási munkálatokból már csak a belső terek befejezése marad. A 2019-es tűzvészben megsemmisült hajót és karzatot még fel kell újítani. A belső teret is meg kell majd tisztítani – nem a tűz, hanem a restaurálási munkálatok miatt – , mielőtt új padokat, oltárt és egyéb bútorokat helyeznének el benne.

 

Forrás: Aleteia 

Fordította: Szilágyi Anna

Borítókép - Fotó: CBS
Hírek
hirdetés