2023. 12. 01.

Lelkek pásztora, jószágok gazdája

Gyülekezetet és gazdaságot vezetni, pláne egyszerre, embert próbáló feladat – márpedig a kölcsei lelkész ezt teszi több mint tíz éve: lelkek pásztora és megannyi jószágának gondos gazdája. A Retour című műsor új évadának első részében a magyar–ukrán határtól mindössze néhány kilométerre fekvő apró községbe nyerhetünk bepillantást, ahol az eredetileg operaénekesnek készülő Gyöngyösi Szabolcs szolgál egy több száz éves, még a Kölcsey család építtette református templomban. A lelkész ráadásul egy egész gazdaságot vezet: állatokat tart, földet művel, gyümölcsöt termeszt.

„Fél 5-kor szoktam kelni, hogy fél 6-ra kiérjek a gazdaságba, és mire végzünk, addigra kivilágosodik” – mondja Gyöngyösi Szabolcs, kölcsei lelkész. „A 365 napból mondjuk 5 olyan nap van, amikor azt szoktam mondani, hogy jó lenne, ha nem lenne semmi. Mert mondjuk hideg van, szakadó eső, vagy éppen lázas beteg vagyok – ilyenkor kifakadok a feleségemnek, hogy mindent eladok. De ő már nagyon ismer, és mindig azt mondja, ne adjam el, mert úgyis másikat veszek helyette” – meséli nevetve.

A református egyház országjáró műsorában, a Retourban egy alig 1200 lelkes, határ menti faluba látogattak, ahol négy felekezet is van, de szinte minden második ember reformátusnak vallotta magát a legutóbbi népszámláláskor. Gyöngyösi Szabolcs itt 17 éve hirdeti Isten igéjét.

„Olyan családban nőttem fel, ahol a fizikai munka természetes volt, a mindennapjaink része. Amikor elkerültem gimnáziumba, majd teológiára, akkor ez kimaradt, és hiányzott. A mindennapi szellemi munka feszültségét a mindennapi fizikai munka rutinja bennem feloldja. Nekem ez egyfajta kikapcsolódás” – fogalmaz a lelkész.

hirdetés

Az itteni templomot még a Kölcsey család építtette a 15. század második felében, vagyis még a  reformáció előtt. A templomot a falu református lakói együtt újították fel.

A lelkészről kiderült, operaénekes akart lenni régebben. „Nem magamtól találtam ki, elég tehetséges voltam ezen a téren, sok versenyt megnyertem. Aztán elmentem Debrecenbe meghallgatásra, ahol megállapították, hogy azokkal szemben, akik gyerekkoruk óta erre a pályára készülnek, nekem óriási lemaradásom van, mert 17 évesen nem tudtam hangszeren játszani. Az Úristen azt a kaput bezárta, ezt meg nyitva hagyta”- utalt a lelkészi pályára.

Miért érzi úgy Gyöngyösi Szabolcs, hogy neki itt van helye? „Ha a fiatal kollégáim megkérdeznek, mi a titka, hogy az ember jól érezze magát egy faluközösségben, azt szoktam mondani:

szeresd azokat, akiket az Isten rád bíz.”

Borítókép - Fotó: YouTube
Szemle
hirdetés