Korponai Gábor 2023. 11. 28.

Ferenc pápa lemondta dubaji útját

Orvosai tanácsára Ferenc pápa lemondta dubaji útját. A pápa 2023. december 1-je és 3-a között vett volna részt az ENSZ COP28 klímaváltozásról tartandó konferenciáján.

Ferenc pápa november 26-án légúti betegsége miatt nem az Apostoli Palota ablakából, hanem a Szent Márta házból imádkozta el a vasárnap déli Úrangyalát. Később közzétették, hogy a pápa állapota javul, de november 28-án este a Szentszék Sajtóterme bejelentette, hogy a pápa orvosai tanácsát szem előtt tartva, nagy sajnálatára mégsem utazik el Dubajba, ahol november 30-a és december 12-e között tartják az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóját, amelyen Ferenc pápa személyesen is felszólalt volna.

2022 nyarán már történt hasonló eset, amikor tervezett dél-szudáni és kongói útját kellett elhalasztania, akkor térdproblémája miatt kellett lemondani nyári útját. Ez az út később, 2023 elején valósult meg: 2023. január 31. és február 5. között látogatott el a Szentatya Dél-Szudánba és a Kongói Demokratikus Köztársaságba. Ezt az utat követte idén egyébként magyarországi útja, amely előtt a pápa ugyan pár napot kórházban töltött, de a kórházból hazatérőben maga erősítette meg magyarországi látogatását.

hirdetés

Korábban, a koronavírus-járvány miatt kellett több pápai utat elhalasztani, így Ferenc pápa a tervezettnél (2020 szeptembere) csak 1 évvel később érkezett Budapestre a NEK záró szentmiséjére, 2021. szeptember 12-én. A tervektől (2022 nyara) eltérően a lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozót is 1 évvel később, 2023-ban rendezték meg, amelyen szintén részt vett Ferenc pápa.

Ferenc pápa 2019 februárjában már ellátogatott az Egyesült Arab Emírségekbe, akkor a fővárosban, Abu-Dzabiban járt.

Imádkozzunk Ferenc pápa gyógyulásáért!

Kép: Vatican Media

Egyéb
hirdetés