2023. 11. 23.

7 eszköz, hogy jól működjön a párkapcsolatod

A sikeres párkapcsolatok és házasságok egyik legrangosabb kutatója Dr. John M. Gottman, aki levezeti, mikre érdemes figyelni ahhoz, hogy a kapcsolat jól működjön, a konfliktusokkal együtt is. Gondold át, ti hol tartotok ebben a folyamatban!

A kommunikáció szakom alatt ismerkedtem meg a házasság és a párkapcsolat egészségének egyik vezető kutatója, Dr. John M. Gottman munkásságával. A főiskola utáni éveim alatt folyamatosan követtem a kutatásait. Leginkább arról híres, hogy kifejlesztett egy képletet, amely pontosan előrejelzi a válást, miután megfigyelt egy párt, akik mindössze öt percig vannak interakcióban van egymással. 

Íme 7 tényező, amelytől Gottman szerint függhet, hogy egy párkapcsolat boldog és jól működő legyen.

  1. A konfliktuskezelési stílus hasonlósága

A legtöbb ember három konfliktusstílus valamelyikébe sorolható: az érvényesítő, az elkerülő és az ingerlékeny. A konfliktusstílusban való eltérések a kutatások szerint növelik a válás kockázatát. Az eltérések általában azt jelentik, hogy a pár egyik tagja azt akarja, hogy a másik megváltozzon, de az kerüli a változást. A kutatók nem találtak illeszkedést az ingerlékeny és az elkerülő személyek között – ami persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne fejleszteni a konfliktuskezelést.

  1. Viták visszatérő kérdésekkel

Gottman felfedezte, hogy a párok nézeteltéréseinek csupán 31%-a volt megoldható! Ez azt jelenti, hogy a konfliktusok többsége örök, nem megoldható problémákról szólt, amit a személyiségbeli különbségeknek tulajdonított (még a hasonló temperamentumú párok között is). Bár az aktív hallgatás elméletben jó ötletnek tűnik, a való életben nehezen működik, mert ha a vita közben az egyik fél mond bármi negatívumot, a másik fél ezt nem fogja figyelmen kívül hagyni, és erre reagál.  

hirdetés

A sikeres kapcsolat egyik legfőbb mutatója , hogy a problémákat lágyan vezessük fel. Ez általában a nőkre helyezi a fókuszt, hiszen 80%-ban ők vetik fel a problémákat a kapcsolatban. Gottman kutatása szerint akkor érkezett pozitív válasz a problémafelvetésre, ha a lágyabb indítást alkalmazták. Ennek fontos elemei, hogy őrizd meg a humorérzékedet, és légy érzékeny a párodra! A párbeszédre szükség van ahhoz, hogy elkerüljük a konfliktusok megrekedését. Ne feledd, Isten egyedinek teremtett minket, örüljünk ennek!

  1. Ismerd el, mit csinál jól a másik!

Ahelyett, hogy a házastársad hibáztatnád egy-egy szituációban, inkább fejezd ki az érzéseidet, és konkrétan határozd meg szükségleteidet. Légy gyengéd a beszélgetésetekben. Koncentrálj arra, hogy mit csinál jól a párod, és először ismerd el ezt. Ne feledd, te sem vagy tökéletes!

  1. Nem eldobni kell, hanem megjavítani

Senki sem tökéletes. Miután évekig együtt vagy valakivel, időnként az idegeire fogsz menni, és fordítva. Ez tulajdonképpen jó dolog! Segít abban, hogy minden kétséget kizáróan felismerjük a gyenge pontjainkat, és alázatosak maradjunk.

A célod egy kapcsolatban nem az, hogy elkerüld a konfliktushelyzeteket, hanem inkább az, hogy észrevedd az okozott károkat, és helyrehozd őket. A javítási szándék döntő fontosságú. A bocsánatkérés önmagában nem elég. Dolgozz együtt a házastársaddal azon, hogy azonosítsd azokat a területeket, ahol hibáztál, kérj bocsánatot ezekért, és kérdezd meg, mit tehetsz, hogy jóvá tedd.

  1. Igyekezz nyugodt maradni a konfliktus során!

Amint az adrenalin elárasztja a testünket, képtelenné válunk az empatikus beszélgetésre. Tanulj meg technikákat ahhoz, hogy megnyugtasd magad. Ha úgy érzed, hogy az indulatok elszabadulnak, tarts szünetet, lélegezz mélyeket, menj el sétálni vagy imádkozz! Csak akkor folytasd a beszélgetést a pároddal, ha úgy érzed, már tiszta fejjel tudsz gondolkodni.

  1. Gondold át a másik álláspontját!

Állj ellen annak a mintának, hogy minden kérést elutasíts, amit a férjed/feleséged mond. Nézd meg a szerelmed álláspontját, és ne akard mindenáron a sajátodat rá kényszeríteni. Ez azt jelenti, hogy tágítanod kell a komfortzónádat.

  1. Fejezd ki a szereteted gyakorlati módon is!

Nem az a kérdés, hogy szeretitek-e egymást, hanem az, hogy ma milyen módon fogjátok ezt kifejezni? Ez azt is jelenti, hogy az udvarlást, a randizást az egész házasság alatt fenntartjátok. Tanuljátok meg jól szeretni egymást! Tartsátok nagyobb arányban a pozitivitást a negativitással szemben. Építsétek be ezeket a szokásokat most, és így könnyebb lesz túllendülni a konfliktusokon is.

 

Forrás: Foryourmarriage.org

Fordította: Szilágyi Anna

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés