2023. 11. 21.

Miért nem ehettünk a tudás fájáról? Isten milyen tudást sajnált tőlünk? – A lelkész válaszol

Teológiai vagy épp a hétköznapi élettel kapcsolatos kérdéseket is megválaszol Csűrös András református lelkipásztor a református egyház műsorában. A Hiszed vagy sem? minden hétfőn 19 órakor jelentkezik Facebookon, YouTube-on, és a nagyobb podcast-felületeken, itt, a 777-en pedig havonta szemlézzük az adások egy kérdését és a rá adott feleletet.

Először is fontos tisztázni, hogy a szövegben Istentől annyit tudunk a fáról, hogy van, és azt, hogy ne együnk róla. A fát nem Tudás fájának hívták, hanem a jó és a rossz tudásának fája a neve. Ez azt jelenti, hogy ez az a fa, ami az evidenciák megkérdőjelezésének fája, az „én jobban tudom” fa. Amikor az ember eszik róla, akkor ugyanez a gondolat hajtja: nekem ne mondja meg Isten, mit tegyek, majd én eszek erről a fáról, a tiltás ellenére! A tudás ugyanis már előtte létezett: az embert felkéri Isten, hogy elnevezze az állatokat. Megismerje, megvizsgálja, elnevezze. Ez tudás, ráadásul vizsgálat, kutatás is volt már az Édenkertben.

Isten tehát nemcsak nem sajnálja az emberi tudást, hanem kifejezetten alkotó és kutató lényt teremtett.

Isten ösztönöz a tudásra. Az Isten nélküli döntés nem jó döntés – és Isten pont ettől kívánt megóvni. Az ember megtehet bármit – Isten így teremtette. Hogy ezt érzékeltesse, elhelyezte ezt a fát a kertben. Az ember megtehet bármit, de más az, ha ezt Istenre figyelve, vele összhangban teszi, vagy csak önző módon, azzal a lelkülettel, hogy „én jobban tudom”.

hirdetés

Ehelyett kövessük a Miatyánk mondatát: Legyen meg a Te akaratod! Mert az a legjobb nekem is.

 

A kérdés és a válasz a Magyarországi Református Egyház Hiszed vagy sem? című műsorában hangzott el. Ennek szerkesztett változatát olvashattátok. Ha a teljes adást vagy a további részeket is visszanéznétek, látogassatok el a református egyház Facebook-oldalára, vagy YouTube-csatonájára! Ha pedig Ti is kérdeznétek a lelkésztől, írjatok e-mailt a műsor címére: hiszedvagysem@reformatus.hu

Borítókép - Fotó: Pixabay
A lelkész válaszol
hirdetés