2023. 11. 14.

Felmentették Päivi Räsänent, aki Biblia-idézettel állt ki a házasság mellett

A finn képviselőt kisebbség elleni gyűlöletkeltéssel, uszítással vádolták meg,  miután egy kiadványban és egy Twitter-bejegyzésben Pál apostol szavait idézve állt ki a természetes házasság mellett. Kedd reggel ítéletet hozott a finn fellebbviteli bíróság, amely felmentette Päivi Räsänen finn képviselőt az ellene felhozott vádak alól.

Megszületett az ítélet a finn fellebbviteli bíróságon, amely felmentette Päivi Räsänen finn képviselőt az ellene felhozott vádak alól – adta hírül a Hetek. Päivi Räsänen korábbi finn belügyminiszter már négy éve jár bíróságra azért, mert az egyházát a Twitteren bírálva szembesítette azzal, hogy a Pride melletti kiállás Pál apostol tanításával ütközik. A kerületi bíróság felmentő ítélete után az állami ügyész fellebbezett a döntés ellen, a finn fellebbviteli bíróság hivatott ismételten döntést hozni a keresztény világ által történelminek mondott perben. Az ügyész egyébként pénzbüntetést javasolt a képviselő ellen.

Az úgyszintén felmentő ítéletet követően a finn képviselő asszony sajtótájékoztatón köszönte meg mindazoknak, akik támogatták ebben az időszakban, de

elsősorban Istennek hálás, amiért a bíróság ilyen döntést hozott.

Hozzátette, erre az ítéletre számított, mert fel sem merült benne, hogy bármilyen törvénybe ütközőt tett volna az írásaival és kijelentéseivel. Hangsúlyozta, alapvető joga mindenkinek egy demokratikus államban, hogy kifejezze a véleményét – és ezt a jogot a bíróságnak védelmeznie kell. 

hirdetés

Päivi elmondta, hogy amikor 1995-ben képviselőnek választották,

sok kihívásra számított, de arra nem, hogy egy bibliai idézet és keresztény világnézete miatt perbe fogják majd.

Emlékeztetett rá, hogy mindezt a kálváriát elkerülhette volna, ha visszavonja az állításait, csak a rendőrségi meghallgatás során háromszor is megkérdezték tőle, hogy hajlandó-e törölni az oldaláról a vonatkozó posztot. Ezt a képviselő nyilvánvalóan nem volt hajlandó megtenni. 

Korábban a Mandinernek adott interjújában Päivi Räsänen így fogalmazott: „A társadalom szekularizálódott, és a keresztény hit irányába általánosságban is ellenségesebbé vált a hangulat. Néhány évtized alatt összeomlott a finnek hite a kereszténység alapelveiben. Bár a Szentírás maga továbbra is engedélyezett könyv nálunk, de a kereszténységen alapuló vélemények képviselete, mint például azon véleményé, hogy a házasság csak férfi és nő között valósulhat meg, politikailag egyre kevésbé elfogadható.” Arra is figyelmeztetett, hogy Európában a keresztények szólásszabadságát különböző módokon próbálják korlátozni.

Päivi Räsänen mellett több nagy megmozdulás is volt Budapesten. A kerületi bíróság ítélethirdetése előtt több ezer ember gyűlt össze a finn nagykövetség előtt.

 

Forrás: Hetek, Mandiner

 

Borítókép - Fotó: AFP
Hírek
hirdetés