2023. 11. 08.

Olaszország vállalja a kezelését egy halálos beteg brit csecsemőnek, akit Nagy-Britanniában már nem tartanának életben

Az olasz kormány november 6-án, hétfőn állampolgárságot adott egy súlyosan beteg brit csecsemőnek, hogy megakadályozzák, hogy a brit orvosok leválasszák az életfenntartó gépekről, és lehetővé tegyék, hogy a gyermeket Olaszországba szállítsák.

Hazánkban az elmúlt hetekben központi témává vált az eutanázia kérdése, amellyel mi is több ízben foglalkoztunk. Most egy, a témához kapcsolódó, nagy port kavaró ügyről számolunk be; a nyolc hónapos, halálos betegséggel küzdő Indi Gregoryt Nagy-Britanniában már nem akarták életben tartani a szülők kérésének ellenére, ám az olasz állam hétfői közbelépésével folytatódhat a csecsemő kórházi ellátása.

A nyolc hónapos Indi Gregory egy ritka mitokondriális betegségben szenved, ami azt jelenti, hogy sejtjei nem termelnek elég energiát. A közép-angliai Nottingham kórház vezetése korábban úgy nyilatkozott, hogy nincs értelme folytatni a kezelését. Az angliai legfelsőbb bíróság egyetértett ezzel az állásponttal, és a múlt hónapban azt a döntést hozta, hogy a “a csecsemő saját érdekében” le kell kapcsolni az életbentartó gépekről. Ezenfelül

hirdetés

a múlt héten elutasította a szülők azon kérését is, hogy a Vatikán római gyermekkórházába szállíthassák át gyermeküket.

Fotó: Indi Gregory (forrás: családi fotó)

Az olasz kormány rendkívüli ülést tartott november 6-án, csak azért, hogy olasz állampolgárságot adjon a brit kisgyermeknek. Azt mondják, nincs sok remény a kis Indi számára, de én elmegyek a végsőkig, hogy megvédjem az életét, és hogy megvédjem az édesanyja és az édesapja jogát, hogy mindent megtehessenek érte” – írta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az X-en (korábban: Twitter).  Galeazzo Bignami miniszterhelyettes azt mondta, hogy az olasz kormány lépése lehetővé teszi a csecsemő átszállítását a Bambino Gesu gyermekkórházba. Ezen lépés nélkül hétfőn lekapcsolták volna a gépekről Nagy-Britanniában. A kabinet ülését követő nyilatkozatában az olasz kormány azt mondta, hogy vállalja az orvosi kezelés költségeinek fedezését a Bambino Gesu (Kis Jézus) Kórházban, mely a Vatikán által működtetett, a Szent Péter tér közelében lévő intézmény.

Gregory szülei a brit olasz nagykövetséghez fordulhatnak majd, hogy kérjék a kislány légi úton történő szállítását Olaszországba. “Még ha az Olaszországba való átszállítás némi kockázattal is jár, Nagy-Britanniában csupán azt az alternatívát ajánlották fel, hogy belemegyünk Indi halálába. Sem nekünk, sem Indinek nincs vesztenivalója” – mondta a gyermek édesapja, Dean Gregory, hozzátéve, hogy a kislánya nincs kómában, nem agyhalott, még lélegzik, és jobban van, mint amikor a bíróságra mentek. A szívem örömmel teli, hogy az olaszok visszaadták feleségemnek, Claire-nek és nekem a reményt és az emberiségbe vetett hitet. Az olaszok gondoskodást és szeretetteljes támogatást mutattak felénk; bárcsak az Egyesült Királyság hatóságai is így tennének!”

Fotó: Indi keresztelője után szüleivel (forrás: családi fotó)

Az ügy visszhangja egy 2018-as esetnek, amikor egy brit bíróság elutasította egy súlyosan beteg 23 hónapos kisgyermek szüleinek kísérletét, hogy a Bambino Gesuba vigyék a kisgyermeket. A kisgyermek, Alfie Evans néhány nappal azután halt meg, hogy lekapcsolták az életbentartó gépekről.

Indi esete kapcsán még november 7-én, vasárnap Nottingham püspöke is megszólalt az ügyben: “az elhúzódó halálos betegség sajnos az emberi lét része. Soha nem szabad azzal a szándékkal cselekednünk, hogy szándékosan véget vessünk egy emberi életnek, beleértve az alapvető ellátás megvonását annak érdekében, hogy a halál bekövetkezhessen. Néha azonban fel kell ismernünk a lehetőségek korlátait, miközben mindig emberségesen kell cselekednünk a beteg ember szolgálatában, amíg a természetes halál bekövetkezik. Reméljük és imádkozunk, hogy a család e döntés nyomán fokozatosan képes lesz megnyugvást találni az elkövetkező napokban és hetekben. Imádkozunk a kis Indiért, szüleiért és családjáért, valamint a gyermeket ápolókért.”

Forrás: reuters.com

Hírek
hirdetés