2023. 11. 06.

4 egyszerű lépés, ha közösen szeretnél imádkozni a pároddal

Gondolkoztál már azon, hogyan imádkozz meghittebben a pároddal? Vágytál arra, hogy lelkileg közelebb kerülj a házastársadhoz? A párok nagyon sokat tanulhatnak a szentmiséből arról, hogyan imádkozzanak együtt férjként és feleségként, és hogyan mélyítsék el a  kapcsolatukat. Íme négy egyszerű lépés, amelyeket bátran átvehetünk!

A szentmise egy gyönyörű ima Krisztus és menyasszonya, az Egyház között. Azok a házastársak, akik meg akarnak tanulni együtt imádkozni, elkezdhetik a szentmise struktúrájának a követésével, amely egyszerű és a lényegről szól.

Íme egy 4 lépésből álló folyamat a közös imákhoz:

Első lépés: Megbékélés és öröm

Először is fontos, hogy kijelöljetek egy napot a héten, amikor csak ketten töltötök időt együtt – ennek a része lehet a közös imádság is. Válasszatok egy kényelmes helyet, ahol nem zavarnak, vagy menjetek el sétálni! Szánjatok egy percet arra az elején, hogy megérkezzetek a jelenbe, hogy a teljes figyelmetekkel Isten és egymás felé forduljatok. Fordítsatok időt a megbékélésre: beszéljetek meg minden olyan helyzetet, amelyben a másik sérülhetett, és kérjetek bocsánatot egymástól! Ez lehetővé teszi, hogy nyitott szívvel közeledjetek Istenhez, és egységben legyetek, miközben imádkoztok. Ha megbékéltetek, adjatok hálát Istennek néhány dologért, amely örömöt okozott a héten.

Második lépés: Fedezzétek fel Istent együtt!

A második lépés az Ige liturgiájának mintájára történik. Töltsetek közösen időt Isten felfedezésével! Ennek számos módja van. Például olvassátok a Bibliát és beszélgessetek az adott szakaszról. Ha nem tudjátok, melyik részt válasszátok, akkor vegyetek elő egy napi áhítatos könyvet, és az aznapi igét olvassátok el!

hirdetés

Szintén remek lehetőség a Zsoltárok olvasása, amelyet az imák könyvének is neveznek. A zsoltárok szomorúságot és örömöt, félelmet és reménységet, Isten utáni vágyakozást és dicséretet fejeznek ki. Keressétek meg azt, amelyikhez mindketten tudtok kapcsolódni. Olvassátok el hangosan, majd beszéljétek meg, melyik rész kavarja fel az érzelmeiteket, vagy melyik késztet gondolkodásra.

Egy másik módja annak, hogy közösen közeledjetek Istenhez, ha egyszerűen arról beszéltek, ami a szívetekben és az elmétekben van. Miért vagy hálás ezen a héten? Milyen kihívások vannak most az életedben? Mire van szükséged egymástól és Istentől? Válaszoljatok őszintén ezekre a kérdésekre, majd beszélgessetek róluk Istennel imában! Ne felejtsetek el hálát adni, amikor látjátok, hogy Isten hűségesen válaszol az imáitokra.

Harmadik lépés: Oszd meg a szereteted! 

A harmadik lépés az Eucharisztiához kapcsolódik. Miután közösen felfedeztétek Istent, elmélyíthetitek az imádságot és meghittséget, ha megosztjátok a szeretetet egymással. Gondolj arra, mi a másik szeretetnyelve, és aszerint fejezd ki felé szereteted! Fontosak neki a dicséretek? Add a tudtára, hogy mennyire értékesnek látod! A testi érintés számít neki igazán? Öleld meg a társad! Az is lehet, hogy csak elcsendesedtek együtt Isten jelenlétében és kizártok minden mást.

Negyedik lépés: Szolgáljátok egymást!

Ahogy az együtt töltött idő a végéhez közeledik, ne felejtsétek el továbbvinni mindazt, amit kaptatok! Az ima valójában soha nem ér véget, ha a szívünket nyitva hagyjuk Isten felé. Élvezd a kialakult meghittséget és közösséget minden hétköznapi tevékenység közben, ha épp főzöl, takarítasz, dolgozol stb. Az imagyakorlatból származó gyümölcs megáldja a házasságotokat, elmélyíti Isten és az egymás iránti szeretetet, és lehetővé teszi, hogy más is lássa, milyen nagy Krisztus kegyelme felénk. 

 

Fordította: Szilágyi Anna 

Forrás: foryourmarriage.org

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés