2023. 10. 30.

Mit jelent valójában a ,,halloween” szó?

Meglepő módon a ,,halloween” eredetileg keresztény értelmű szó volt, de a modern használatában és az ünnep jelentése miatt ezt mára sokan elfelejtették.

A halloween ünnepét elsősorban angolszász országokban tartják, de az utóbbi évtizedekben sok más kultúrájú országban is elterjedt, így Magyarországon is. Az USA-ban úgy tartják, hogy mai értelmében az ünnep középpontjában az édesség és a beöltözés áll – de sok keresztény úgy gondolja, hogy ennek a lelki-szellemi háttere viszont veszélyes is lehet. A legtöbben viszont nem tudják, hogy maga a halloween szó eredetileg vallási értelmű volt.

A „halloween” szó az „allhallow-even” kifejezés skót lerövidítése, amely szó szerint „minden szent estéjét” jelent, és keletkezése a 18. századra datálható. A kifejezés a mindenszentek napját, november 1-jét megelőző éjszakát jelöli, amely a katolikus egyházban az üdvözült lelkek emléknapja.

III. Gergely pápa a 8. században hozta létre az ünnepet, miután felszentelte a Szent Péter-bazilikában a mindenszentek tiszteletére elnevezett kápolnát. Az ünnepet IV. Gergely pápa kiterjesztette az egyetemes egyházra, és minden katolikus számára kötelező szent nappá tette.

hirdetés

A mindenszentek napján megelőző estén (október 31-én) különleges, virrasztással egybekötött szentmisét tartottak, ezért a katolikusok ezt a dátumot „szent estének” („holy evening”) tekintették.

Tehát bár a halloween modern ünnepe nélkülözi a keresztény jelentést, eredetileg egy „szent este” volt, ahol a mennyben lakó szenteket tisztelték és Istent dicsérték.

 

Fordította: Szilágyi Anna 

Forrás: Aleteia.org

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Nagyvilág
hirdetés