2023. 10. 27.

Programozásra buzdítja a fiatalokat Ferenc pápa – elindult a “Kódolj a pápával” kezdeményezés

Egy lengyel tech-vállalkozó a napokban indította el a “Kódolj a pápával” nevű kezdeményezést. A jelenleg angol, spanyol, olasz és lengyel nyelven elérhető oktatási kezdeményezés célja, hogy a gyermekek világszerte elsajátítsák a digitális jövőjük alakításához szükséges ismereteket és készségeket.

Ferenc pápa is támogatja egy lengyel vállalkozó globális projektjét, amelynek célja, hogy minél több fiatal vágjon bele a programozásba. Miron Mironiuk, a mesterséges intelligenciával foglalkozó Cosmose AI vállalkozás alapítója szerint a „Code with Pope”, azaz a „Kódolj a pápával” nevű kezdeményezéssel az oktatásban tapasztalható szembetűnő egyenlőtlenségeket szeretnék áthidalni.

A mai digitális korban a programozási készségek ugyanolyan alapvetővé váltak, mint az írás és olvasás.

A Világgazdasági Fórum adataiból kiderül, hogy a munkahelyek szempontjából leggyorsabban növekvő ágazat a technológiai szektor. A digitális készségek súlyos globális hiánya azonban azzal a veszéllyel fenyeget, hogy 2030-ra 85 millió munkahely marad betöltetlenül, ezért a magas színvonalú programozási oktatáshoz való hozzáférés javítása szükségszerűvé vált, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

hirdetés

Miron Mironiuk tech-vállalkozó saját bőrén tapasztalta meg, hogy a programozási készségek hogyan változtatják meg az életet.

Kezdeményezése ingyenes online hozzáférést biztosít programozási ismeretekhez 11 és 15 év közötti tinédzserek számára Európában, Afrikában és Latin-Amerikában.

A kezdeményezés a „Programozás = a második nyelvünk” projekt részeként indul el, melyben Lengyelországban már több mint 100 tanár és többezer gyermek vett részt. A kurzus jelenleg angol, spanyol, olasz és lengyel nyelven érhető el, de további nyelvekre is szeretnék lefordítani. A körülbelül 60 óra tanulást jelentő tananyag a Python alapjaiba való bevezetést segíti, amely jelenleg az egyik legnépszerűbb programozási nyelv.

„Ma elindítjuk a „Kódolj Pápával” nemzetközi projektet, amelynek célja, hogy minél több gyermeket vezessünk be a programozás világába, és áthidaljuk az oktatásban világszerte gyorsan kialakuló, kirívó egyenlőtlenségeket” – mondta a kezdeményezés elindítója. „A programozásban való jártasság a kulcs a következő generáció szebb jövőjéhez.

A programozás alapjainak elsajátítása segít a gyermekeknek az értő olvasás, a logikus gondolkodás és a problémamegoldási készségek fejlesztésében.

Javítanunk kell a gyermekek ellenálló képességét a mesterséges intelligencia által vezérelt manipuláció és az álhírek fenyegetéseivel szemben – és ebben a programozási készségeknek is szerepe van. Ezen alapismeretek terén azonban továbbra is hiányosságok mutatkoznak világszerte, beleértve a nagy katolikus közösséggel rendelkező országokat is. Ezért hívom fel a szülők figyelmét világszerte, hogy gyermekeik vegyenek részt a „Kódolj a pápával” programban, hogy képessé váljanak saját sorsuk alakítására a digitális korban.”

„A leckék lépésről lépésre vezetik a diákokat, miközben új készségeket sajátítanak el, fokozzák kreativitásukat és fejlesztik számítástechnikai gondolkodásukat. A platform automatikusan értékeli a megoldás helyességét. A gamifikációs elemek lekötik a diákok figyelmét” – tette hozzá Jacek Tomasiewicz, a kezdeményezés társszerzője.

A kurzusra erre a linkre kattintva lehet regisztrálni egy jelentkezési lap kitöltésével. Mironiuk abban bízik, hogy a pápa „áldása” nagyobb eséllyel győzheti meg arról a katolikus országok (mint amilyen Lengyelország túlnyomó része is) fiataljait, hogy töltsenek némi szabadidőt az ingyenes kurzussal, és vágjanak bele a kódolásba, amely a jövőben nagy versenyelőnyt jelenthet számukra. A pápa nem először bátorítja a fiatalokat a programozásban: 2019-ben a Code.org egy akciója keretében az egyházfő személyesen írt be egy sort egy alkalmazás kódjába, amit az ENSZ fenntarthatósági céljainak népszerűsítésére fejlesztettek ki.

Forrás: codewithpope.com

Borítókép: Lukasz Kaminski
Hírek
hirdetés