2023. 10. 25.

Tényleg azt mondta Erdő Péter, hogy az egyház nem jótékonysági szervezet?

Egy elhíresült mondat – és ami mögötte van -, avagy tényellenőrzés a 777-en.

“Az egyház nem jótékonysági szervezet. (Erdő Péter)” – a közösségi oldalakon rengeteg hozzászólásban említik meg a kommentelők ezt a mondatot, tulajdonképpen szinte az összesben, amely érinti a katolikus egyházat vagy a bíboros személyét. A 777 különböző tartalmainál is gyakran előkerül az idézet – például a 7 ötlet, hogy több keresztény legyen videónk kapcsán is sokan szóvá tették. De vajon honnan van ez az idézet? Tényleg a bíboros mondta? Kinek? Mikor? Milyen szövegkörnyezetben? Fact check cikkünk a témában.

Erdő Péter bíboros, prímás 2019 karácsonyán – majdnem négy évvel ezelőtt – interjút adott a Magyar Távirati Irodának az ünnep apropójából. Ebben az interjúban – amely nem klasszikus “kérdés-felelet” stílusban íródott, hanem a távirati stílusnak megfelelően inkább összefoglaló jelleggel – a plébániai közösségek megújulásáról, az egyházi szociális intézmények bürokratikus terheiről, illetve az idősek és a romák helyzetéről beszélt az egyházi vezető. 

Az interjú elején a bíboros fontosnak nevezte, hogy a templomok, plébániák ne csak szolgáltató helyek legyenek, hanem a tanúságtétel és a meghívó szeretet közösségei, valamint karácsony ünnepére utaljva hangsúlyozta, hogy a másik emberben is Jézus Krisztussal találkozhatunk, így más szemmel kell néznünk egymásra. Ezt követően a cikk rátér Erdő Péternek a szegények megsegítésére kapcsolatos gondolataira, ezt a részt teljes egészében, változtatás nélkül közöljük, hiszen szerepel benne az elhíresült mondat is:

hirdetés

“Erdő Péter arról is beszélt: az egyház küldetéséhez a kezdetektől hozzátartozott a szegények, elesettek segítése. Ebben a munkában az önkéntesek szolgálata mellett szükség van olyan professzionális szervezetekre, mint például a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vagy a Katolikus Karitász. Kitért arra: időről időre változik, hogy egy-egy kormány milyen területen tart igényt az egyház szerepvállalására a társadalom életében, mit vár el, mit szeretne és milyen feltételek mellett. “Mi azonban nem jótékonysági szervezet, nem NGO vagyunk, hanem alapvetően Jézus Krisztusban hívő közösség”, amelynek “sajátos értéke a hitre épülő, önzetlen segítségnyújtás”.

Tehát a bíboros valóban úgy fogalmazott négy évvel ezelőtt, hogy az Egyház nem jótékonysági szervezet, azonban a mondatot kizárólag a szövegkörnyezettel együtt lehet értelmezni, különben súlyosan félrevezető.

Így kiragadva úgy tűnhet, mintha arra utalt volna, hogy az Egyház számára nem fontos a jótékonyság, pedig éppen fordítva igaz:

Erdő Péter ebben az interjúban pont arról beszél, hogy az Egyház a kezdetektől  foglalkozik a szegények, elesettek segítésével, önkéntesekkel és segélyszervezetek professzionális munkájával. Ugyanakkor az Egyháznak nem ez az egyetlen tevékenysége az NGO-k és a jótékonysági szervezetekkel ellentétben, hanem a krisztusi tanításból fakadóan magától értetődő értéke a rászorulók felkarolása – minden más cselekedete mellett, mint például az örömhír terjesztése az emberek között. 

A kiragadott mondat persze nagyot szólt önmagában, így villámgyorsan elkezdett terjedni, hogy Magyarország bíborosa szerint a katolikus egyház nem jótékonysági szervezet – és mindenki hozzárakhatta a mondat befejezését: …hogy bárkinek is segítsen. Pedig soha nem állított ilyet, hiszen ez nem csak a katolikus egyház gyakorlatával mondana ellent, hanem Krisztus tanításával is….

Az interjú megjelenését követően az egyházi kommunikáció sajnos lassan – sőt igazából egyáltalán nem – reagált, így a mai napig rengeteg ember tévesen értelmezi az elmondott szavakat. Reméljük, hogy hozzájuk is eljut ez a cikk, és az üzenet valódi tartalma.

Borítókép - Fotó: Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
777 Háttér
hirdetés